Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Προσωπική άποψη του Αρχιεπισκόπου η μη βάφτιση παιδιών ομόφυλων

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Προσωπική άποψη του Αρχιεπισκόπου η μη βάφτιση παιδιών ομόφυλων

«Η πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου σχετικά με την μη βάπτιση νηπίων παιδιών υιοθετημένων από ομόφυλα ζευγάρια αποτελεί προσωπική του άποψη, η οποία δεν απηχεί τη θέση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία αναμένει την εισήγηση της Συνοδικής Επιτροπής Νομοκανονικών και Δογματικών Θεμάτων, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της 23ης Ιανουαρίου 2024».

Αυτό τονίζει σε δήλωσή του ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος στο Eleftherostypos.gr.

Όπως σημειώνει ο κ. Χρυσόστομος, «η μη βάπτιση των συγκεκριμένων παιδιών αποτελεί ιδιάζον κανονικό επιτίμιο σε αυτά επειδή υιοθετήθηκαν από ομόφυλα ζευγάρια τα οποία αμαρτάνουν» Και προσθέτει ότι «η συμφωνία του παρισταμένου Αρχιεπισκόπου Αμερικής στο ίδιο θέμα αναιρείται από την έμπρακτη ενέργειά του, της βάπτισης δηλαδή νηπίων παιδιών υιοθετημένων από ομόφυλα ζευγάρια, στη Γλυφάδα».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας είχε επισημάνει ότι «κανένας δεν μπορεί να αποκλειστεί από το μυστήριο του βαπτίσματος. Το πρόβλημα για την Εκκλησία δεν είναι να εκδικηθεί αυτούς οι οποίοι κάνουν αυτή τη μορφή γάμου που επιλέγουν. Το θέμα για την Εκκλησία είναι ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί μια τέτοια μορφή σχέσεως, γαμικής έξω από τον παραδοσιακό γάμο».

Νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απάντησε στο ερώτημα τι θα κάνει η Εκκλησία με τη βάπτιση των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών.
«Η Εκκλησία θα περιμένει αυτά τα παιδιά να φτάσουν σε μία ηλικία και όταν μεγαλώσουν και επιθυμούν να βαπτιστούν, θα βαπτιστούν», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, απαντώντας στο ερώτημα, τι θα κάνει η Εκκλησία με τη βάπτιση των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών επιβεβαιώνοντας του ρεπορτάζ του  Eleftherostypos.gr. 

Ειδικότερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο το πρωί της Πέμπτης (25.01.24), ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε για τη βάπτιση των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών: «πρέπει να επιστρέψουμε ξανά στην παράδοση. Αν η βάπτιση γίνεται στη μικρή ηλικία των παιδιών, είναι διότι μέσα στην Εκκλησία είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι το παιδί μεγαλώνει μέσα σε ένα περιβάλλον χριστιανικών αρχών. Επομένως, δεν χρειαζόταν κατήχηση, γιατί γινόταν εντός του περιβάλλοντος».

Και συνέχισε: «Τώρα που αλλάζουν τα πράγματα, δεν είμαστε κατά των παιδιών. Τα παιδιά τα αγαπάμε και νοιαζόμαστε περισσότερο απ’ όλους τους άλλους. Η Εκκλησία θα περιμένει αυτά τα παιδιά να φτάσουν σε μία ηλικία και όταν μεγαλώσουν και επιθυμούν να βαπτιστούν, θα βαπτιστούν».

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, απαντώντας για το ίδιο θέμα είπε πως «δεν έχω να προσθέσω τίποτα, τα είπε όλα ο Μακαριώτατος».