ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας: Κοπή πίτας και βραβεύσεις με επίκεντρο το φορολογικό νομοσχέδιο

ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας: Κοπή πίτας και βραβεύσεις  με επίκεντρο το φορολογικό νομοσχέδιο

Εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας, στο ξενοδοχείο Elysian, η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Μεσσηνίας, παρουσία του προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος Γιώργου Καββαθά, και πλήθους άλλων εκπροσώπων Αρχών και φορέων του τόπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της προχθεσινής εκδήλωσης απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στον Θεόδωρο Μπομπόνη για την πολυετή προσφορά του στο συνδικαλιστικό κίνημα της περιοχής, ενώ τιμητική διάκριση δόθηκε και στο δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο, ο οποίος ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ, καθώς στο παρελθόν έχει υπάρξει μέλος της.

Λαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα από τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΣ και ΓΣΕΒΕΕ, ο κ. Βασιλόπουλος δήλωσε ιδιαίτερος συγκινημένος, ενώ πρόσθεσε ότι αναγνωρίζει την ευθύνη που έχει, καθώς από τη θέση του δημάρχου Καλαμάτας οφείλει μέσα από τις πολιτικές που υλοποιούνται να βελτιώνονται –κατά το δυνατόν- οι συνθήκες για τους επαγγελματίες, όπως και για το σύνολο των πολιτών.

Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ, Γιώργος Καπερώνης, σημείωσε ότι τόσο ο δήμαρχος Καλαμάτας όσο και ο κ. Μπομπόνης αποτέλεσαν προσωπικότητες με ξεχωριστή συμβολή στην τοπική επιχειρηματική κοινότητα. Αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια, και κυρίως το τελευταίο διάστημα, ο κ. Καπερώνης τόνισε ότι η ΟΕΒΕΣ, σε συνεργασία με άλλους φορείς, προσπάθησε να είναι παρούσα σε όλες τις διεκδικήσεις για το καλύτερο δυνατό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Γ. Καββαθάς: Πρώτη φορά κυβέρνηση εισήγαγε νόμο με αναδρομική ισχύ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, εξήγησε ότι οι επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες όλης της χώρας, μετρώντας μια δεκαπενταετία μνημονίων, πανδημίας, ενεργειακής κρίσης και πληθωρισμού, σήμερα δοκιμάζονται ακόμα περισσότερο με τις έμμεσες και άμεσες αυξήσεις φόρων. «Η κυβέρνηση επεφύλαξε έναν αιφνιδιασμό για όλους μας, αφού στις δύο προεκλογικές περιόδους που μεσολάβησαν το 2023, οι δεσμεύσεις της έκαναν λόγο για μη αύξηση φόρων είτε έμμεσα είτε άμεσα. Και τελικά, είχαμε και τα δύο στο τέλος του χρόνου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι συνεχίζοντας σ’ αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά εισήγαγε –για πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση κι έπειτα- φορολογικό νόμο με αναδρομική ισχύ.

Μιλώντας για την αντισυνταγματικότητά του, ο κ. Καββαθάς σημείωσε ότι ο συγκεκριμένος νόμος εξομοιώνει τους επαγγελματίες με τους μισθωτούς, λαμβάνει υπόψη το μέσο όρο του εκάστοτε ΚΑΔ, ενώ αναφέρεται σε μαχητό τεκμήριο, το οποίο δεν υπάρχει για το φορολογούμενο. Άλλωστε, όπως ανέφερε, «η ΑΑΔΕ έχει πολλά μέσα στη διάθεσή της για να εντοπίσει τη φοροδιαφυγή από το να εισάγεται οριζόντια το τεκμαρτό εισόδημα, επιβάλλοντας τριπλάσιους φόρους από ό,τι πλήρωναν νωρίτερα».

Θέλοντας ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ να περιγράψει τον πληθωρισμό που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά, σημείωσε ότι από την πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Συνομοσπονδίας προέκυψε ότι ο μηνιαίος μισθός για 6 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά (60,7%) επαρκεί μόνο για τις πρώτες 19 ημέρες του μήνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το παραπάνω ποσοστό είναι αυξημένο συγκριτικά με το 2022, οπότε ανερχόταν στο 50% των ελληνικών νοικοκυριών. «Αυτό που ζητάμε από την κυβέρνηση είναι μια ρύθμιση. Δεν είναι θέμα απειλής ή προειδοποίησης προς τους κυβερνώντες: οι δείκτες ανάπτυξης της χώρας, όπως και η επενδυτική βαθμίδα, είναι θετικοί. Το πρόβλημα είναι για όλους μας ή για λίγους;», διερωτήθηκε με νόημα.

Π. Μαντάς: Η πιο φιλική κυβέρνηση προς την επιχειρηματικότητα

Θέλοντας να δώσει απαντήσεις για όσα ανέφερε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ., Περικλής Μαντάς, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η παρούσα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στηρίζει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στη χώρα».

Όπως εξήγησε, αυτό αποδεικνύεται από τις σημαντικές μειώσεις φόρων σε συντελεστές τα προηγούμενα χρόνια, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η μείωση φορολογίας εισοδήματος, οι εργοδοτικές εισφορές και ο ΕΝΦΙΑ.

Όσον αφορά στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο κ. Μαντάς εξήγησε ότι «είναι μεγάλη κατάκτηση ότι καταφέραμε να εξαιρέσουμε τα μικρά χωριά από το τεκμαρτό εισόδημα. Είναι επίσης μεγάλη κατάκτηση ότι η προσαύξηση από τον ΚΑΔ δεν αυξάνει στα ποσοστά που είχε σχεδιαστεί από την αρχή».

Θέλοντας να υπερθεματίσει ότι η κυβέρνηση στέκεται δίπλα στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ο βουλευτής Μεσσηνίας πρόσθεσε ότι αυτή την περίοδο ξεκινά μια σειρά από προγράμματα (μέσω ΕΣΠΑ, ΣΔΑΜ και Ταμείου Ανάκαμψης), «για να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και η αναπτυξιακή μετάβαση της ευρύτερης περιοχής».

Κλείνοντας, ο κ. Μαντάς δήλωσε ότι «ειδικά αυτή η κυβέρνηση είναι η πιο φιλική κυβέρνηση προς την επιχειρηματικότητα που είχε ποτέ ο τόπος μας», ενώ υπογράμμισε ότι η κατοχύρωση της επενδυτικής βαθμίδας είναι ένα βασικό σκαλοπάτι για να μπορέσουμε να διεκδικούμε και να πετυχαίνουμε περισσότερα ως χώρα.

Π. Κρανιώτης: «Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα οδηγήσει πολλά μικρά μαγαζιά σε κλείσιμο – Χρειάζεται τροποποιήσεις»

Εκ μέρους του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, μιλώντας ο αντιπρόεδρος Παύλος Κρανιώτης για το φορολογικό νομοσχέδιο εξήγησε ότι ο αιφνιδιασμός από πλευράς της κυβέρνησης να το εισαγάγει στα τέλη του χρόνου, θα πλήξει σε μεγάλο βαθμό τους μικρομεσαίους, οι οποίοι δε θα αποφύγουν το κλείσιμο, σε πολλές περιπτώσεις, το επόμενο διάστημα.

Τονίζοντας το γεγονός ότι πρόκειται για ένα νόμο ο οποίος παρότι ψηφίστηκε από τη Βουλή, χρειάζεται τροποποιήσεις, ο κ. Κρανιώτης σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή στέκεται τιμωρητικά απέναντι στις μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν την πλειοψηφία της επιχειρηματικότητας.

Τέλος, κάνοντας λόγο για την εσφαλμένη χρήση της οριζόντιας φορολόγησης, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι άλλο να φορολογείς το Κοπανάκι, και άλλο το Κολωνάκι», επισημαίνοντας την ανάγκη φορολόγησης των επιχειρήσεων με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Το «παρών» στην προχθεσινή εκδήλωση δεν κατάφεραν να δώσουν οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος και Μίλτος Χρυσομάλλης, οι οποίοι ωστόσο χαιρέτισαν μέσω επιστολής την οποία απέστειλαν.

Της Χριστίνας Μανδρώνη