Παραβατικότητα: Πάρτε πρωτοβουλίες για ισότιμη, ασφαλή και ποιοτική κοινωνία

Παραβατικότητα: Πάρτε πρωτοβουλίες  για ισότιμη, ασφαλή και ποιοτική κοινωνία

Ανοικτή επιστολή προς του βουλευτές Μεσσηνίας

Κύριοι εκπρόσωποι του κοινοβουλίου, εκπρόσωποι της Μεσσηνίας, υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία, αλλά και απογοήτευση για την ως τώρα κατάσταση που επικρατεί σχεδόν σε όλη τη Μεσσηνία και κυρίως στις Τοπικές Κοινότητες της Καλαμάτας (Πλατύ, Αρφαρά, Άμφεια, Πηδήματος, Θουρίας, Μικρομάνης), όπως και στη Μεσσήνη, σε Κοινότητές της αλλά κυρίως στην ομώνυμη πόλη, από την έντονη παραβατικότητα των Ρομά.

Κλοπές, ζημιές σε κατοικίες, καταστήματα, πυροβολισμοί, ναρκωτικά, διάφορες εκρήξεις, βιαιοπραγίες και άλλες επικίνδυνες ενέργειες είναι καθημερινό φαινόμενο. Οι πολίτες των περιοχών αυτών βρίσκονται σε καθημερινό φόβο για τη ζωή τους πρωτίστως και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Ο φόβος και ο τρόμος έχουν γίνει ασυνήθιστη καθημερινότητα.

Τα περιουσιακά στοιχεία τους πλήττονται είτε με τις κλοπές είτε με τις καταστροφές, με κόστος και χωρίς αποζημίωση, υπό το φόβο που επικρατεί από την ατιμωρησία αυτών.

Οι πρόεδροι των Κοινοτήτων, οι πολίτες και οι επαγγελματίες, με έντονα διαβήματα και επιστολές προς Εισαγγελία, Αστυνομία, Δήμο και κάθε αρμόδιο φορέα ως τώρα, βλέπουν πόσο άδικα πέφτουν στο κενό οι προσπάθειές τους. Βλέπουν να καταστρέφεται το όνειρό τους να ζήσουν μια καλύτερη ζωή, να προσφέρουν, να στήσουν την επιχείρησή τους, να δουν τις οικογένειές τους να μεγαλώνουν σε ένα ήρεμο και ποιοτικό περιβάλλον. Βλέπουν τις περιουσίες τους να μην έχουν αξία λόγω της υποβάθμισης των παραπάνω περιοχών από τα έντονα και επικίνδυνα φαινόμενα παραβατικότητας.

Κύριοι, σε χώρες της Ευρώπης με παρόμοια φαινόμενα από Ρομά, με σχέδιο το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει σε εφαρμογή εδώ και χρόνια, δίνεται έμφαση σε στρατηγική κοινωνικής ένταξής τους, με καταπολέμηση των διακρίσεων, ισότιμη και άμεση ένταξη στην εκπαίδευση, σε μια συμπεριληπτική κοινωνία, με συμμετοχή σε όλες τις δράσεις στην κοινωνία.

Στο πρόγραμμα αυτής της ευρωπαϊκής στρατηγικής θεωρείται πως θα έχει συμμετοχή και η χώρα μας. Οι γειτονικές Βαλκανικές Χώρες με έντονο το στοιχείο των Ρομά έχουν ακολουθήσει και έχουν πράξει τα δέοντα δίνοντας λύσεις στις κοινωνίες τους, ώστε το βιοτικό επίπεδο όλων να είναι σε ικανοποιητικό βαθμό, πλην της χώρας μας. Απλά είχαν ενδιαφέρον, στόχο και προγραμματισμό.

Κύριοι, οι ως τώρα ενέργειές σας είναι εκτός των επιθυμιών της μεσσηνιακής κοινωνίας. Η αναποτελεσματικότητα χαρακτηρίζεται από τη μέχρι τώρα εικόνα που φαίνεται σε καθημερινό επίπεδο. Η πολιτική σας στάση έχει γιγαντώσει σε φαινόμενο μάστιγας την παραβατικότητα. Το σχέδιο της ευρωπαϊκής κοινότητας από την πολιτική σας έχει απαξιωθεί. Φαίνεται από τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν πάρει επί σειρά ετών οι πολιτικές που εκπροσωπείτε.

Κύριοι, οι όποιες υποσχέσεις ή παρεμβάσεις έχετε κάνει ή κάνετε είναι πρόσκαιρες, φαινομενικές και εντυπωσιασμού. Τα γεγονότα είναι ορατά και ουσιαστικός μάρτυρας.

Για να μην πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας τα γεγονότα, που αρχίζουν σιγά σιγά να ανησυχούν και κατοίκους άλλων περιοχών της Μεσσηνίας, κάνετε επιτέλους ό,τι έκαναν και οι γειτονικές χώρες με οριστικές λύσεις.

Πάρτε πρωτοβουλίες για ισότιμη κοινωνία, για ασφαλή κοινωνία, για ποιοτική κοινωνία.

Του Ιωάννη Ζουζούνη
Μέλους της περιφερειακής παράταξης «Αφετηρία Ζωής»