Στη Βουλή από το 1844 η οικογένεια Βαρβιτσιώτη!

Στη Βουλή από το 1844  η οικογένεια Βαρβιτσιώτη!

Ούτε οι Παπανδρέου, ούτε οι Μητσοτάκηδες, ούτε οι Καραμανλήδες. Η παλαιότερη πολιτική οικογένεια της χώρας είναι οι Βαρβιτσιώτηδες και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η χθεσινή παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη έχει και μια ιστορική, αν θέλετε, διάσταση.

Η πρώτη φορά που το επίθετο Βαρβιτσιώτης εντοπίζεται στο ελληνικό κοινοβούλιο είναι πριν από 180 χρόνια και συγκεκριμένα στις πρώτες βουλευτικές εκλογές του 1844.

Ανάμεσα σε όσους εκλέχτηκαν ήταν και ο Πέτρος Βαρβιτσιώτης, βουλευτής Λακωνίας από το χωριό Βαρβίτσα (απ’ όπου πήρε και το όνομα) του Δήμου Σπάρτης.

Είναι ο πρώτος από την οικογένεια Βαρβιτσιώτη που εκλέγεται και αυτός που ξεκινά ουσιαστικά τη «δυναστεία» στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Τη «σκυτάλη» πήρε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος εξελέγη βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος την περίοδο 1946-1950, ενώ στη συνέχεια βουλευτική έδρα πήρε και ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 1961. Αναδείχθηκε βουλευτής το 1963, το 1964, καθώς και στις υπόλοιπες που ακολούθησαν από το 1974 μέχρι και το 2000.

Α.Π.