Στο Μπίλιοβο η πρώτη εξόρμηση του νέου έτους για τον Ευκλή

Στο Μπίλιοβο η πρώτη  εξόρμηση του νέου έτους για τον Ευκλή

Στην πρώτη εξόρμηση για το νέο έτος 2024 ο Σύλλογος Πεζοπόρων και Ορειβατών Καλαμάτας «Ο Ευκλής» περπάτησε την περασμένη Κυριακή (14/1) στο περίφημο Μπίλιοβο, το λιθόστρωτο καλντερίμι που συνδέει τα χωριά Σωτηριάνικα (300 μ. υψόμετρο) και Αλτομιρά (800 μ.) στη Μεσσηνιακή Μάνη, έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο και είναι το πιο καλοδιατηρημένο στα Βαλκάνια.

Το σωζόμενο σήμερα τμήμα του καλντεριμιού έχει μήκος 3 χιλιομέτρων και με 83 στροφές (από τις οποίες οι 78 είναι 180 μοιρών).

Η κατασκευή του μονοπατιού Μπίλιοβο ξεκίνησε το 1904 και θεωρείται επίτευγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Υπολογίζεται, δε, με βάση σκαλισμένη σε μια πέτρα επιγραφή πως το Μπίλιοβο τελείωσε το 1928.

Η κυκλική διαδρομή των 12,79 χλμ. που ακολούθησαν οι εικοσιτέσσερις φυσιολάτρες ήταν με εκκίνηση από τα Σωτηριάνικα, ανέβηκαν από το Μπίλιοβο έως τα Αλτομιρά και κατόπιν μέσω της Μονής του Αγίου Γεωργίου κατέβηκαν από το κατεστραμμένο, δυστυχώς, μονοπάτι της Μονής έως τα Σωτηριάνικα, όπου ήταν και ο τερματισμός της διαδρομής.

Η επόμενη πολιτιστική δράση του συλλόγου είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, οπότε θα εξορμήσουν στην περιοχή της Κυνουρίας και στο παράλιο Άστρος, ενώ θα κόψουν τη βασιλόπιτα του εκδρομικού τμήματος στην Ιερά Μονή Λουκούς.