Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας νοσεί και χρήζει άμεσα θεραπείας…

Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας  νοσεί και χρήζει άμεσα θεραπείας…

Μεγάλα τα προβλήματα παρά την τεράστια περιοχή που εξυπηρετεί

Στην Καλαμάτα βρέθηκε χθες η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας, Ξένια Στρατικοπούλου, η οποία μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Ειδικότερα, είπε ότι το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας καλύπτει υγειονομικά τη Δυτική Πελοποννήσου, αφού περιλαμβάνει τόσο τη Δυτική Μεσσηνία (Δήμοι Πυλίας, Τριφυλίας και τμήμα της Οιχαλίας) όσο και τη Νότια Ηλεία (περιοχή Κρεστένων και Ολυμπίας). Ως εκ τούτου, εξυπηρετείται από το Γ.Ν. Κυπαρισσίας μια ακτίνα από βορρά προς νότο τουλάχιστον 150 χλμ.

Η δυναμικότητα του συγκεκριμένου νοσοκομείου, πρόσθεσε, είναι 70 κλινών, με 42 κλίνες Παθολογικού Τομέα και 28 κλίνες Χειρουργικού Τομέα. Επίσης, διαθέτει Μονάδα Τεχνητού Νεφρού αποτελούμενη από 14 μηχανήματα.

Στην κάλυψη όλων αυτών, σύμφωνα με την κα Στρατικοπούλου, τροχοπέδη είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι εργάζονται εκεί και ειδικότερα:

-Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας εφημερεύει όλο το εικοσιτετράωρο, τριάντα μέρες το μήνα

-Αλλαγή οργανισμού το 2012: στο παλιό οργανόγραμμα οι οργανικές θέσεις των ιατρών ήταν 45, ενώ στο νέο αυτές μειώθηκαν σε 28.

Επίσης, η νομική, διοικητική και λειτουργική συγχώνευση με το Νοσοκομείο Καλαμάτας, καθώς και η αποψίλωση στις οργανικές θέσεις του προσωπικού στο οργανόγραμμα του νέου ΓΝ Μεσσηνίας, αποτελούμενο πλέον από τις ΝΜ Καλαμάτας και ΝΜ Κυπαρισσίας, επέφερε σταδιακή υποβάθμιση και απαξίωση τα τελευταία 12 χρόνια.

12 κενές θέσεις ιατρών
Η ίδια ενδεικτικά ανέφερε πως οι καλυμμένες θέσεις είναι μόλις 16, και περιλαμβάνουν:
δύο παθολόγους, δύο καρδιολόγους, δύο ορθοπαιδικούς, δύο μικροβιολόγους, δύο παιδίατρους, δύο αναισθησιολόγους, έναν οφθαλμίατρο, έναν γυναικολόγο, έναν ακτινολόγο, έναν χειρουργό, ενώ οι άλλες 12 είναι κενές και καλύπτονται με αποσπασμένους ιατρούς.

Κατά την κα Στρατικοπούλου, είναι αναγκαίες οι προσλήψεις ιατρών, ενώ υποστήριξε ότι για να μη μένουν κενές οι θέσεις, πρέπει να δοθούν κίνητρα. Επίσης, ζήτησε να χαρακτηριστεί το νοσοκομείο άγονο, προκειμένου όποιος γιατρός δεχτεί τη θέση, για 5 χρόνια να μην μπορεί να φύγει.

Οι μετακινήσεις και τα προβλήματα
Επιπρόσθετα, αυτό που ζητούν τα μέλη του σωματείου είναι να σταματήσουν οι μετακινήσεις των ιατρών του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας σε άλλα νοσοκομεία, αφού αυτό δυσχεραίνει τη λειτουργία του, ενώ έχει ως αποτέλεσμα οι καθημερινές εφημερίες να μην είναι ασφαλείς.

Συνεχίζοντας η κα Στρατικοπούλου ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό πως ο πυλώνας του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας είναι ο Παθολογικός και ο Χειρουργικός Τομέας, χωρίς βέβαια να υποτιμώνται οι άλλες ειδικότητες. Ειδικότερα, στο Χειρουργικό Τομέα διενεργούνται επεμβάσεις οι οποίες γίνονται σε τριτοβάθμια νοσοκομεία, ενώ ο Παθολογικός Τομέας καλύπτει παθολογικά περιστατικά, ανάλογα με τις δυνατότητες, κάνοντας διαφοροδιαγνώσεις που πηγάζουν, εκτός από τις γνώσεις, και από την εμπειρία χρόνων.

Επίσης, πρέπει όλοι να αποδεχτούν ότι το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας είναι δευτεροβάθμιο και «ως έχουμε, μπορούμε, χάρη στο ειδικευμένο προσωπικό, να αντιμετωπίζονται τα πραγματικά επείγοντα για τη ζωή περιστατικά, όπως το έμφραγμα, το τροχαίο, οι οξείες δηλητηριάσεις-αντίδοτα. Σε διαφορετική περίπτωση θα απαιτούνταν 45 λεπτά προς Καλαμάτα ή Πύργο, καθώς ένα Κέντρο Υγείας δε δύναται να αντιμετωπίσει αυτής της κατηγορίας τα περιστατικά».

Το υπόλοιπο προσωπικό και τα προβλήματα με τα ασθενοφόρα
Σχετικάμετο υπόλοιπο προσωπικό, όπως νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό, καλύπτουν τις ανάγκες του νοσοκομείου, γιατί στελεχώνεται από πολλούς συμβασιούχους, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν εντός του έτους. Επομένως, η ανάγκη για μονιμοποίησή τους είναι επιτακτική.

ΕΚΑΒ
«Τα πληρώματα του ΕΚΑΒ δεν είναι αρκετά, εφόσον έχουν καταντήσει ταξί» είπε χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο η κα Στρατικοπούλου, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν στιγμές που η Τριφυλία είναι τελείως ακάλυπτη από ασθενοφόρο, αφού αυτά έχουν πάει διακομιδές ασθενών.

Επίσης, αναφέρθηκε στον ελλιπή εξοπλισμό των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ: «Καλούμε το ΕΚΑΒ να έρθει να πάρει καρδιολογικό περιστατικό για διακομιδή και ζητάει μόνιτορ από εμάς για να το συνδέσει στον ασθενή και να τον συνοδεύσει γιατρός. Το ίδιο συμβαίνει και με περιστατικά που διασωληνώνουμε και ζητούν αναπνευστήρα από εμάς».

Ζήτησε, λοιπόν, τα ασθενοφόρα που έχει παραχωρήσει η Περιφέρεια στη Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας και είναι πλήρως εξοπλισμένα, να αποδεσμευτούν, έτσι ώστε σε περίπτωση ανάγκης να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και το ΕΚΑΒ, πέρα από τους οδηγούς της Ν.Μ. Κυπαρισσίας που κάνουν μόνο πρωινή και απογευματινή βάρδια και όχι πάντα. Τέλος, ζήτησε να διακοπεί η μετακίνηση του πληρώματος, καθώς μετακινείται καθημερινά με ένα από τα ασθενοφόρα που έδωσε η Περιφέρεια, προκειμένου να κάνουν τα εξιτήρια της Ν.Μ. Καλαμάτας.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση