200 χρόνια από το «Ρεσάλτο» της Κορώνης: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις εορτασμού

200 χρόνια από το «Ρεσάλτο» της Κορώνης: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις εορτασμού

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από το ιστορικό «Ρεσάλτο» στο Κάστρο Κορώνης. Εκδηλώσεις τιμής για τη θυσία των κατοίκων της περιοχής που τη 13η Φεβρουαρίου 1824 έδειξαν το δρόμο προς την Ελευθερία.

Ειδικότερα, oι εκδηλώσεις του διήμερου εορτασμού, 10 και 11 Φεβρουαρίου, περιλάμβαναν: Έκθεση κειμηλίων της Ελληνικής Επανάστασης από τη Συλλογή  του Σπύρου Κατσίρα, στην αίθουσα «Ταρσούλη» του Μανιατακείου Ιδρύματος στην Κορώνη. Έκθεση παραδοσιακών φορεσιών από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κορώνης. Χορευτική παρουσίαση του μελοποιημένου μοιρολογιού που αφορά το «Ρεσάλτο» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κορώνης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χαρακοπιού. Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ρεσάλτο».  

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν παρουσία του δημάρχου Πύλου-Νέστορος, Παναγιώτη Καρβέλα, πλήθους αιρετών, εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, ενώ ήρθαν σε πέρας με τη συμβολή των εξής συνδιοργανωτών: Σύλλογος Επαγγελματιών Κορώνης, Μανιατάκειο Ίδρυμα, Σύλλογος “Ελληνομνήμονες” Καλαμάτας και Πολιτιστικός Σύλλογος Κορώνης.

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε, ύστερα από την εξαιρετική συνεργασία του Συλλόγου Επαγγελματιών Κορώνης, του Δήμου Πύλου – Νέστορος και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Διαδραματίστηκε στο Κάστρο Κορώνης τη 13η Φεβρουαρίου του 1824 με σκοπό τη διάδοση του ιστορικού γεγονότος.

Η παραγωγή και η σκηνοθεσία είναι της Θεοδώρας Δρακοπούλου με μουσική του Πάνου Κουραμπά και αφήγηση του Παναγιώτη Δραγκιώτη.

Συμμετείχαν η ηθοποιός Κωνσταντίνα Κολόκα, o Σύλλογος “Ελληνομνήμονες” Καλαμάτας και εθελοντές της περιοχής. Επίσης, έγινε χορευτική παρουσίαση του μοιρολογιού που αφορά στο “Ρεσάλτο”, σε μελοποίηση του μουσικοσυνθέτη Αποστόλη Αρμάγο, από τα χορευτικά τμήματα των Πολιτιστικών Συλλόγων Κορώνης, Βασιλιτσίου, Χρυσοκελλαριάς και Χαροκοπιού.