Αλλάζει το καθεστώς στους χώρους στάθμευσης του Δήμου Καλαμάτας

Αλλάζει το καθεστώς στους  χώρους στάθμευσης του Δήμου Καλαμάτας

Εκμίσθωση σε ιδιώτη λέει η Δημοτική Αρχή – Αρνητικές οι μειοψηφίες

Την απόφαση να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την εκμίσθωση του κεντρικού και βόρειου χώρου στάθμευσης του Νέδοντα έλαβε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας στην προχθεσινή του συνεδρίαση.

Υπενθυμίζεται ότι από το Φεβρουάριο του 2018 οι δύο χώροι στάθμευσης διαχειρίζονται μεν από ιδιώτη, ωστόσο υπό διαφορετικό καθεστώς, δεδομένου ότι πληρώνεται από το Δήμο Καλαμάτας με 125.000 ευρώ ετησίως για τις υπηρεσίες διαχείρισης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, τα ετήσια έσοδα των δύο χώρων στάθμευσης ανέρχονται σε 400.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Οι δύο χώροι είναι δυναμικότητας ο μεν βόρειος 103 θέσεων, ο δε κεντρικός 328 θέσεων.

Καταψήφισαν οι μειοψηφίες
Η απόφαση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει σε εκμίσθωση των δύο χώρων στάθμευσης συνάντησε την αντίδραση των παρατάξεων του κ. Τζαμουράνη (Καλαμάτα_Μετά) και του κ. Οικονομάκου (Λαϊκή Συσπείρωση).

Ο κ. Τζαμουράνης σημείωσε ότι θα έπρεπε να έχει γίνει μια στοιχειώδης οικονομοτεχνική μελέτη, η οποία θα εξέταζε όλα τα ενδεχόμενα, όχι μόνο αυτό του ιδιώτη, αλλά ακόμα και της επαναφοράς της ευθύνης λειτουργίας των χώρων στάθμευσης στο Δήμο.

Από την πλευρά του ο κ. Οικονομάκος, εκφράζοντας πάγιες θέσεις της παράταξής του, τόνισε ότι οι χώροι ανήκουν στο λαό της Καλαμάτας και πρόσθεσε ότι είναι εφικτό, ακόμα και με το λιγοστό προσωπικό που διαθέτει ο Δήμος, να αναλάβει ο ίδιος τη λειτουργία τους.

Απάντηση δημάρχου
Στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης απάντησε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο οι χώροι στάθμευσης να επανέλθουν στο Δήμο, καθώς υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό.

Επιπλέον, τόνισε ότι το αντίτιμο χρήσης τους δεν πρόκειται να αυξηθεί (0,50 ευρώ/ώρα), ενώ πρόσθεσε ότι θα προβλεφθεί η δυνατότητα δωρεάν χρήσης του βόρειου πάρκινγκ όταν πραγματοποιούνται εκδηλώσεις του Δήμου, σύμφωνα και με τις προτάσεις της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας.

Επίσης, με το νέο καθεστώς ο Δήμος Καλαμάτας θα κερδίζει περισσότερα χρήματα, ενώ η ευθύνη για την καθαριότητα, τη διαχείριση και ό,τι υποχρεώσεις συνεπάγονται από τη σύμβαση, θα ανήκουν στον ιδιώτη.

Οι όροι του διαγωνισμού
Πλέον, μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η Δημοτική Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει τους όρους του διαγωνισμού και ακολούθως θα εξελιχθεί η σχετική διαδικασία για την εκμίσθωση.

Κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έγινε αναφορά στα οικονομικά στοιχεία του διαγωνισμού, καθώς η Δημοτική Αρχή παρέπεμψε στη διαδικασία σύνταξης των όρων του.

Αντιπλημμυρικό έργο
Σε ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας, Σπύρου Χανδρινού, για το αν είναι παράδοξο να γίνει ο διαγωνισμός ενώ υπάρχει το μεγάλο ερώτημα της φύσης των έργων του αντιπλημμυρικού του Νέδοντα, τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής απάντησαν ότι θα προβλέπεται στο διαγωνισμό τι θα γίνει σε περίπτωση διακοπής εργασιών.
Α.Π.