Απανωτές κλοπές από «τσαμπουκά» Ρομά που επιτέθηκε σε αστυνομικούς και εισαγγελέα

Απανωτές κλοπές από «τσαμπουκά» Ρομά που επιτέθηκε σε αστυνομικούς και εισαγγελέα

Έκλεβε και τα καταγραφικά από τις κάμερες για να μην τον αναγνωρίσουν

Επιδόσεις πρωταθλητή σε… κλοπές είχε ένας 27χρονος Ρομά, με γεμάτο ποινικό μητρώο από αναρίθμητες κλοπές, ακόμα και σε κακουργηματική μορφή, ο οποίος συνελήφθη με επεισοδιακό τρόπο την Τετάρτη το απόγευμα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας.

Ο ίδιος και μέλη της οικογένειάς του δε δίστασαν να απειλήσουν, να εξυβρίσουν και να επιτεθούν σε αστυνομικούς και δικαστικό λειτουργό, όταν κατάλαβαν ότι θα συλληφθεί. Μάλιστα, ο 27χρονος χτύπησε με γροθιές – ευτυχώς ελαφρά- και αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της σύλληψής του.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της προανάκρισης, ο 27χρονος το τελευταίο διάστημα είχε κάνει 15 κλοπές, αρπάζοντας χρήματα και ό,τι άλλο πολύτιμο έβρισκε, μαζί όμως και τα καταγραφικά καμερών που κατέγραφαν τη δράση του!

Χθες οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Καλαμάτας, ο οποίος τον παρέπεμψε στον ανακριτή, από τον οποίο ζήτησε προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα. Μαζί συνελήφθησαν η μητέρα και η σύζυγός του, οι οποίες αφέθηκαν ελεύθερες και θα δικασθούν σε τακτική διαδικασία με τις κατηγορίες για βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, σωματική βλάβη, απειλή, εξύβριση και απόπειρα ελευθέρωσης κρατουμένου.

«Τσαμπουκάδες»
Η υπόθεση εξιχνιάσθηκε έπειτα από μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας.

Το απόγευμα της Τρίτης ο 27χρονος παραβίασε παράθυρο αποθήκης στην περιοχή του κόμβου «Καρέλια» και αφαίρεσε δύο ηλεκτρικές τέμπλες ελαιοσυγκομιδής και ένα βενζινοπρίονο, συνολικής αξίας 900 ευρώ. Από κάμερα, όμως, που κατέγραψε τη δράση του, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του και άρχισαν οι αναζητήσεις.

Πληροφορίες που έφτασαν στους αστυνομικούς ήθελαν τον 27χρονο το απόγευμα της Τετάρτης να βρίσκεται σε παράπηγμα στην περιοχή της Αιθαίας, το οποίο χρησιμοποιούσε ως σπίτι του. Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, συνοδεία δικαστικού λειτουργού, πήγαν στο σημείο.

Όταν προσέγγισαν το παράπηγμα και ο 27χρονος τους αντιλήφθηκε, προσπάθησε να μπει στο σπίτι και να κλειδωθεί. Κατά την προσπάθεια των αστυνομικών να τον ακινητοποιήσουν και να τον συλλάβουν, ο 27χρονος προσπάθησε να διαφύγει, αντιστάθηκε σθεναρά, τους επιτέθηκε, ενώ τους εξύβρισε και τους απείλησε φραστικά. Μάλιστα, κάποια στιγμή άρχισε να γρονθοκοπεί τους αστυνομικούς που προσπαθούσαν να τον συγκρατήσουν, χωρίς ευτυχώς να τραυματισθεί κάποιος ιδιαίτερα.

Όταν οι αστυνομικοί κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν και να του περάσουν χειροπέδες, τότε δέχτηκαν επίθεση από την 50χρονη μητέρα του και την 23χρονη σύζυγό του, οι οποίες άρχισαν επίσης να βρίζουν και να απειλούν, ενώ επιχείρησαν να απελευθερώσουν το νεαρό δράστη.

Σε βάρος των δύο γυναικών σχηματίσθηκε δικογραφία για σωματική βλάβη, απειλή, εξύβριση και απόπειρα ελευθέρωσης κρατουμένου, και συνελήφθησαν.

Οι κλοπές
Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, αξιοποιώντας η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας συνδυαστικά στοιχεία, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι από 17 Δεκεμβρίου 2023 έως και 20 Φεβρουαρίου 2024, στην Καλαμάτα και σε Τοπικές Κοινότητες, ο 27χρονος διέπραξε δεκαπέντε κλοπές σε σπίτια, επιχειρήσεις και ιατρείο, καθώς και δύο απόπειρες κλοπής σε σπίτι και επιχείρηση.

Οι κλοπές που ταυτοποιήθηκαν είναι οι εξής:

-Στις 17 Δεκεμβρίου, απογευματινές ώρες παραβίασε παράθυρο καταστήματος στην Καλαμάτα και αφαίρεσε 200 ευρώ

-Στις 19 Δεκεμβρίου, μεσημεριανές ώρες, παραβίασε συνεργείο γεωργικών μηχανημάτων στην Καλαμάτα και αφαίρεσε 300 ευρώ.

-Στις 27 Δεκεμβρίου, απογευματινές ώρες, αποπειράθηκε να διαρρήξει σπίτι στην Καλαμάτα, αλλά έγινε αντιληπτός από τον ιδιοκτήτη και τράπηκε σε φυγή

-Την ίδια ημέρα, λίγο αργότερα, μπήκε από ανασφάλιστο παράθυρο 1ο ορόφου σε κατάστημα υπολογιστών και ειδών πληροφορικής και αφαίρεσε από γραφείο 100 ευρώ, αλλά και το καταγραφικό μηχάνημα του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης του χώρου

-Στις 30 Δεκεμβρίου, απογευματινές ώρες,  παραβίασε παράθυρο καταστήματος εμπορίας καλλυντικών στην Καλαμάτα και αφαίρεσε από την ταμειακή μηχανή 50 ευρώ και ένα μικρό χρηματοκιβώτιο με έγγραφα

-Στις 2 Ιανουαρίου, το βράδυ, παραβίασε παράθυρο γυμναστηρίου σε ιατρείο φυσικοθεραπείας στην Καλαμάτα και αφαίρεσε από τσάντα 700 ευρώ και από ένα συρτάρι άλλα 250 ευρώ, καθώς και το καταγραφικό μηχάνημα

-Στις 23 Ιανουαρίου, το απόγευμα, παραβίασε παράθυρο συνεργείου αυτοκίνητων στην Καλαμάτα και αφαίρεσε από το ταμείο 50 ευρώ και το καταγραφικό της κάμερας

-Στις 27 Ιανουαρίου, το βράδυ, παραβίασε παράθυρο καταστήματος καλλυντικών στην Καλαμάτα και από το ταμείο αφαίρεσε 200 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο

-Στις 30 Ιανουαρίου, τα ξημερώματα, μπήκε από ανασφάλιστο παράθυρο σε κατάστημα-ψησταριά στη Θουρία  και αφαίρεσε 100 ευρώ και το καταγραφικό της κάμερας

-Στις 31 Ιανουαρίου, το πρωί, μπήκε σε κατάστημα πρακτορείου ΟΠΑΠ στην Καλαμάτα και αφαίρεσε κάρτες ξυστό, αξίας 5.700 ευρώ, καθώς και 600 ευρώ

-Στις 15 Φεβρουαρίου, από το απόγευμα έως το πρωί, στην περιοχή Γουλιμίδες, μπήκε σε αυλή οικίας και από αποθήκη αφαίρεσε ένα χορτοκοπτικό

-Στις 16 Φεβρουαρίου, μεσημεριανές ώρες, πήγε πάλι στο ίδιο σπίτι στις Γουλιμίδες και από την αποθήκη αφαίρεσε ένα βενζινοπρίονο, έναν μικρό τροχό, ένα καρούλι μπαλαντέζας και ένα κουτί με διάφορα εργαλεία

-Στις 16 Φεβρουαρίου, στην περιοχή του κόμβου «Καρέλια», παραβίασε παράθυρο αποθήκης και αφαίρεσε τρία βενζινοπρίονα.

-Στις 17 Φεβρουαρίου, μεσημεριανές ώρες, στα Παλιάμπελα Καλαμάτας, παραβίασε παράθυρο επιχείρησης και αφαίρεσε 500 ευρώ. Αποπειράθηκε να παραβιάσει κι ένα χρηματοκιβώτιο που υπήρχε στο χώρο, αλλά δεν τα κατάφερε.

-Στις 17 Φεβρουαρίου, μεσημεριανές ώρες, στη θέση «Χαλασμένη γέφυρα» στην Καλαμάτα,  παραβίασε σε ηλεκτρολογείο αυτοκινήτων παράθυρο και αφαίρεσε 130 ευρώ.

Τέλος, στις 18 Φεβρουαρίου, το μεσημέρι, παραβίασε παράθυρο φαρμακαποθήκης και αφού ερεύνησε τους χώρους, αποχώρησε χωρίς να αφαιρέσει κάτι.

Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του 27χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε αλυσοπρίονο.

Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, σωματική βλάβη, απειλή και εξύβριση.

Η έρευνα και το προανακριτικό έργο συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας για την εξακρίβωση τυχόν συμμετοχής του σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

Της Βίκυς Βετουλάκη