Απεργούν στις 28 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ

Απεργούν στις 28 Φεβρουαρίου  οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ

Στην απεργία της 28ης Φεβρουαρίου θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕ – ΟΤΑ, την οποία και έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

Στην ανακοίνωση της ΠΟΕ ΟΤΑ γίνεται αναφορά στη συμπλήρωση ενός έτους από την τραγωδία των Τεμπών και κάνει λόγο για «απαξίωση, εγκληματική αδιαφορία, κοροϊδία παντού».

Για τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τονίζεται ότι η «στρόφιγγα» των προσλήψεων έχει κλείσει εδώ και δέκα πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστια προβλήματα στη στελέχωση των υπηρεσιών, ενώ την ίδια στιγμή λόγω συνταξιοδοτήσεων και κινητικότητας το πρόβλημα έχει οξυνθεί περισσότερο, είτε αφορά στο διοικητικό, είτε στο εργατοτεχνικό, είτε στο παιδαγωγικό προσωπικό.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει απολέσει το 40% του ανθρώπινου δυναμικού της τα τελευταία χρόνια, ενώ μέρος αυτού έχει αντικατασταθεί από εργαζομένους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, μέσω προγραμμάτων Ανεργίας του ΟΑΕΔ. Αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις ολοένα και περισσότερες αρμοδιότητες, δίχως πόρους, ανθρώπινους και οικονομικούς. Αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες των δημοτών και των τοπικών κοινωνιών. Αποτέλεσμα, μια Τοπική Αυτοδιοίκηση “επαίτης”, απόλυτα εξαρτημένη από την εκάστοτε πολιτική εξουσία, αφού για κάθε τι εκλιπαρεί για την ένταξή της σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο. Οι ευθύνες των αιρετών μεγάλες, αφού υποκύπτουν στο “σύστημα” πολιτικής εξάρτησης ακυρώνοντας τον αυτοδιοικητικό τους ρόλο, που πρέπει να είναι καθαρά διεκδικητικός. Ικανοποιημένοι δηλώνουν μόνο όσοι βρίσκουν ως ευκαιρία τη συγκυρία “συναλλαγής”, με κάθε λογής μικρούς ή μεγάλους εργολάβους, οι οποίοι αποσκοπούν στο εύκολο κέρδος με μικρό και μη ποιοτικό έργο τις περισσότερες φορές», σημειώνεται- μεταξύ άλλων- στην ανακοίνωση της ΠΟΕ ΟΤΑ.