Από 300 έως 2.000 ευρώ αν θέλετε να χειρουργηθείτε εγκαίρως

Από 300 έως 2.000 ευρώ  αν θέλετε να χειρουργηθείτε εγκαίρως

Για την… ενδυνάμωση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ

Από 300 έως 2.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώνουν στο εξής οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία, αν θέλουν να χειρουργηθούν εγκαίρως, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που θα υπογράψει άμεσα ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση βάζει τον κόσμο να πληρώνει αν θέλει να χειρουργηθεί σε δημόσιο νοσοκομείο, διότι «σκοπός μας είναι η ισχυροποίηση του ΕΣΥ και η ενδυνάμωση του δημόσιου χαρακτήρα του».

Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι τα παραπάνω ποσά είναι και λίγα, διότι, «αν και πιστεύω στις δυνάμεις της ιδιωτικής οικονομίας, πιστεύω ότι κανένα κράτος στην Ευρώπη δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δημόσια υγειονομική περίθαλψη».

Πρόσθεσε, δε, ότι το κράτος λαμβάνει αποφάσεις με γνώμονα την ευθύνη του να παρέχει υπηρεσίες για την υγεία των πολιτών και, όπως τόνισε, «μόνο ένας ανόητος θα πίστευε στην κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας».

Θύμισε, επίσης, ότι ο πρώτος υπουργός στη μεταπολίτευση που είπε ότι δουλεύει για να γίνουν τα ιδιωτικά χειρουργεία στο ΕΣΥ ήταν ο Αλέκος Παπαδόπουλος (σ.σ. επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ) πριν από 23 χρόνια. «Άρα, η ιδέα δεν είναι καινούργια», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Από 1η Φεβρουαρίου έχουμε σε λειτουργία το πρώτο απαραίτητο εργαλείο, δηλαδή τη λίστα των χειρουργείων με τις αναμονές σε όλα τα νοσοκομεία. Σε τρεις μήνες θα είναι online και θα μπορούν να τα βλέπουν όλοι οι πολίτες, με τους μέσους όρους αναμονής ανά κλινική και ανά νοσοκομείο. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να καταστήσουμε τη θέση του γιατρού και του νοσηλευτή περισσότερο ελκυστική», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

«Δεν έχουμε λεφτά για τους γιατρούς»

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, «αν είχα τη δυνατότητα να αυξήσω τους μισθούς, δε θα αύξανα, ως υπουργός, μόνο των γιατρών, αφήνοντας τους υπόλοιπους εργαζομένους με καθηλωμένους μισθούς. Για το ΕΣΥ ο κρατικός προϋπολογισμός (μισθούς εργαζομένων) ξοδεύει 3 δισ. ευρώ το χρόνο. Άρα, σε δημοσιονομικό επίπεδο δεν μπορούμε να αυξήσουμε τους μισθούς. Κάτι που σημαίνει ότι το σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί. Έτσι, πρέπει να βρούμε τρόπο οι γιατροί και οι νοσηλευτές να μπορούν να αυξάνουν τα εισοδήματά τους με νόμιμο τρόπο».

Η διέξοδος των επ’ αμοιβή απογευματινών χειρουργείων στο μέλλον θα αγκαλιαστεί από τους υγειονομικούς, είπε ο κ. Γεωργιάδης, καθώς, όπως εκτιμά, «τον πρώτο καιρό αναμένουμε να υπάρξουν αντιδράσεις».

Οι αμοιβές για τα απογευματινά χειρουργεία

Σκοπός του υπουργείου Υγείας είναι τα απογευματινά χειρουργεία να είναι ανταγωνιστικά των ιδιωτικών κλινικών, δηλαδή να είναι αρκετά φθηνότερα, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης. «Δε νομιμοποιούμε το φακελάκι, το κυνηγάμε όσο μπορούμε περισσότερο», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Η μελέτη για τα απογευματινά χειρουργεία

Την παρουσίαση της μελέτης για τα απογευματινά χειρουργεία έκανε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. «Ο ικανοποιητικός χρόνος αναμονής για τους πολίτες σημαίνει υγεία και ποιότητα ζωής. Δεν μπορεί κάποιος να πονάει ή να μην μπορεί να δει λόγω καταρράκτη και να μην μπορεί να χειρουργηθεί», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους. Στη χώρα μας δεν υπήρχε μέχρι σήμερα λίστα χειρουργείων, ενώ τώρα μας παρέχει πληροφορίες για τη χάραξη πολιτικής μέσω των στοιχείων 126 νοσοκομείων.

«Υπήρχαν 120.000 περιστατικά σε αναμονή και τώρα κάνουμε εκκαθάριση, από την οποία φαίνεται ότι το 38% δε χρειάζεται πλέον χειρουργείο, διότι είχαν ήδη χειρουργηθεί. Σήμερα, περιμένουν για χειρουργείο 102.634 πολίτες», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας.

Επίσης, είπε ότι 32.000 περιστατικά περιμένουν έως 12 μήνες, ενώ περισσότερο από 12 μήνες βρίσκονται σε αναμονή για χειρουργείο 26.000 συμπολίτες μας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τους χρόνους αναμονής υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα.

Δεν έχουμε αναμονή για ογκολογικά περιστατικά, ούτε και για επείγοντα. Αυτά που είναι στη λίστα, είναι τα ίδια με αυτά που βρίσκονται στη λίστα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Η πιο δημοφιλής επέμβαση εν αναμονή είναι για καταρράκτη.

Σε 6 κατηγορίες οι αμοιβές για τις επεμβάσεις στα απογευματινά χειρουργεία

Πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά και εξαιρετικά βαριά θα είναι οι 6 κατηγορίες, σύμφωνα με τις οποίες θα κληθούν οι πολίτες να πληρώσουν το αντίστοιχο ποσό.

«Οι μικρές επεμβάσεις θα κοστίζουν 300 ευρώ, ενώ για τις εξαιρετικά βαριές το κόστος θα ανεβαίνει, αλλά θα έχει πλαφόν έως 2.000 ευρώ, που είναι και το μέγιστο που θα πληρώσει ο ασθενής», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Για τους νοσηλευτές, οι αμοιβές θα είναι μεγαλύτερες από τα 10 ευρώ την ώρα που παίρνουν για τα απογευματινά ιατρεία. Κάτι που σημαίνει ότι δεν ισχύει το ποσοστό 30% για αμοιβή που είχε αναφέρει σε τηλεοπτικούς σταθμούς ο Άδωνις Γεωργιάδης τις προηγούμενες ημέρες.

Επίσης, οι ασθενείς θα έχουν ελεύθερη επιλογή κλινικής και χειρουργείου, καθώς σε 3 μήνες θα μπορούν να βλέπουν online και σε πραγματικό χρόνο τις λίστες αναμονής. Στο ίδιο πλαίσιο αυτήν την εβδομάδα υπογράφονται 600 προσλήψεις γιατρών διαφόρων βαθμίδων.