Χορηγήθηκε η άδεια για την ίδρυση οικοτροφείου για άτομα με αυτισμό στη Μερόπη

Χορηγήθηκε η άδεια για την ίδρυση  οικοτροφείου για άτομα με αυτισμό στη Μερόπη

Την άδεια ίδρυσης οικοτροφείου για άτομα με διαταραχές αυτιστικού φάσματος από το Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας χορήγησε το υπουργείο Υγείας

Πρόκειται για αίτημα του συγκεκριμένου Συλλόγου Γονέων, ενώ με τη συνδρομή της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα γίνει ανακατασκευή και διαμόρφωση του κτηρίου του πρώην Γυμνασίου Μερόπης, προκειμένου να λειτουργήσει ως οικοτροφείο με σκοπό την υποστήριξη, την αποϊδρυματοποίηση και την προαγωγή της κοινωνικής ένταξης των ασθενών με διαταραχές αυτιστικού φάσματος.

Χορήγηση άδειας
Σύμφωνα με την απόφαση χορήγησης της άδειας από το υπουργείο Υγείας, στο οικοτροφείο θα μπορούν να διαμένουν άτομα (ενήλικες, παιδιά ή έφηβοι) με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (διαταραχές αυτιστικού τύπου).

Το οικοτροφείο έχει ως στόχο τη φιλοξενία για διαβίωση, θεραπεία και υποστήριξη ατόμων με διαταραχές αυτιστικού τύπου και διεγερτική συμπεριφορά, ώστε να διασφαλισθεί η παραμονή τους στην κοινότητα και η συνέχιση των σχέσεων των ατόμων αυτών με τη ζωή και τη δράση της τοπικής κοινωνίας.

Στις εν λόγω μονάδες παρέχονται οι δυνατότητες στα άτομα με διαταραχές αυτιστικού τύπου και διεγερτική συμπεριφορά να επιτύχουν ένα όσο το δυνατόν καλύτερο επίπεδο ανεξάρτητης λειτουργίας τους στην κοινότητα. 

Στη Μερόπη
Το κόστος της υλοποίησης της δράσης θα καλυφθεί από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων – Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο των έργων «Δημιουργία νέων Μονάδων Ψυχικής Υγείας για την ενίσχυση της προσβασιμότητας του πληθυσμού σε υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας» της Δράσης «Μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας».

Μάλιστα, πέρυσι το Μάιο ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας, Κωνσταντίνος Σαραβελάκης και η δήμαρχος Οιχαλίας, Παναγιώτα Γεωργακοπούλου, υπέγραψαν συμφωνητικό παραχώρησης από μεριάς Δήμου Οιχαλίας στο σύλλογο του Γυμνασίου Μερόπης, της Δημοτικής Κοινότητας Μερόπης, του οποίου η λειτουργία έχει παύσει.

Της Βίκυς Βετουλάκη