Δήμος Τριφυλίας: Χρέος 323.183,18 ευρώ για διαχείριση απορριμμάτων

Δήμος Τριφυλίας: Χρέος 323.183,18 ευρώ  για διαχείριση απορριμμάτων

Έγγραφο του ΦΟΔΣΑ παρουσίασε ο Άκης Κατρίτσης στη συνεδρίαση της Παρασκευής

Χρέος συνολικού ποσού 323.183,18 ευρώ έχει στο ΦΟΔΣΑ για τη διαχείριση απορριμμάτων ο Δήμος Τριφυλίας, σύμφωνα με έγγραφο του ΦΟΔΣΑ που παρουσίασε ο επικεφαλής της παράταξης «Τριφυλία Ενωμένοι», Κυριαζής (Άκης) Κατρίτσης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή.

Προ ημερήσιας διάταξης, ο κ. Κατρίτσης θύμισε ότι μόλις την προηγούμενη μέρα, την Πέμπτη, στη συνεδρίαση για τα δημοτικά τέλη, ρώτησε εάν ο Δήμος χρωστάει για τη διαχείριση απορριμμάτων στο ΦΟΔΣΑ για την ΤΕΡΝΑ και ποιο είναι το χρέος και ο δήμαρχος, συνεπικουρία των αντιδημάρχων Βλάχου και Μπακούρου, απάντησε: «Όχι. Δεν υπάρχει χρέος».

Ακολούθως ο κ. Κατρίτσης είπε πως «σήμερα (σ.σ. την Παρασκευή) απευθύνθηκα στο ΦΟΔΣΑ και μου έστειλε επιστολή – απάντηση ότι ο Δήμος χρωστάει 250.000 ευρώ στις 31/12/2023. Εάν, λοιπόν, το δεύτερο μήνα που ξεκινάμε Δημοτικό Συμβούλιο της νέας περιόδου αρχίζουμε με τέτοια “μαργαριτάρια”, καταλαβαίνετε ότι ούτε ο θεσμός βοηθιέται ούτε η μεταξύ μας συνεργασία. Γιατί το να υπάρχει χρέος στο Δήμο, ούτε ο πρώτος είναι ούτε ο τελευταίος. Ποιος ο λόγος να το κρύψουμε; Εδώ, λοιπόν, μου απαντάει ο ΦΟΔΣΑ ότι στις 31/12/2023 έχει 250.000 χρέος. Και είναι από τους μεγαλοοφειλέτες ο Δήμος Τριφυλίας. Μέχρι σήμερα είναι και 72.000 ευρώ του 2024».

Παρεμβαίνοντας ο κ. Μπακούρος ρώτησε αν το γράφει ο ΦΟΔΣΑ ότι ο Δήμος είναι από τους μεγαλοοφειλέτες, με τον κ. Κατρίτση να απαντά: «Δεν το γράφει, αλλά ζήτησα εγώ “πόσοι είναι πάνω από 200.000 ευρώ” και μου λέει “τρεις”…». Συνεχίζοντας ο Άκης Κατρίτσης τόνισε: «Δεν μπορεί εδώ μέσα να λέμε ψέματα και ανακρίβειες. Και μάλιστα ο δήμαρχος. Κι εσείς από κάτω οι αντιδήμαρχοι, που ξέρετε την αλήθεια και εκτίθεστε. Είναι σοβαρά τα θέματα αυτά και χάνεται η εμπιστοσύνη. Δηλαδή, όλη την ημέρα θα πρέπει να ψάχνουμε τι είναι αλήθεια και τι ψέματα…».

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος, Αντώνιος Βλάχος, είπε: «Παίζετε ένα θέατρο εδώ και μας λέτε ότι είμαστε ψεύτες. Και οι δύο που απαντήσαμε και ο δήμαρχος. Εσείς πήγατε στο ΦΟΔΣΑ. Στην Οικονομική πήγατε να δείτε αν χρωστάμε; Στου Δήμου την Οικονομική πήγατε;», με τον κ. Κατρίτση να του απαντά: «Όχι, δεν πήγα. Δηλαδή, άλλα θα λέει ο ΦΟΔΣΑ και άλλο η Οικονομική Υπηρεσία;».

Τότε ο κ. Βλάχος σημείωσε: «Ωραία, ευχαριστώ πολύ, με καλύψατε, καθίστε εκεί, το θέατρο σταματήστε το». Απαντώντας ο κ. Κατρίτσης είπε πως «το θέατρο δεν είναι προσόν δικό μου. Εγώ έχω έγγραφο του ΦΟΔΣΑ που λέει 250.000 ευρώ 31/12ου/2023. […] Πείτε μας τι ισχύει», με τον κ. Βλάχο να λέει: «Όλο το ποσό για την ΤΕΡΝΑ είναι πληρωμένο. Δεν οφείλουμε τίποτα. Να ρωτήσετε την Οικονομική. Λέτε ψέματα. Παίζετε θέατρο…».

Ο κ. Κατρίτσης τόνισε εκ νέου: «Έχω χαρτί. Είναι επίσημο έγγραφο», με τον κ. Βλάχο να μιλά για «θέατρο εντυπωσιασμού».

Παρεμβαίνοντας ο Παναγιώτης Τσαφαράς τόνισε πως τίθεται ένα θέμα αξιοπιστίας που είναι πάρα πολύ σοβαρό.

Η Χάιδω Παναγιωτοπούλου ρώτησε τον κ. Κατρίτση σε τι ακριβώς αναφέρεται το έγγραφο του ΦΟΔΣΑ, με εκείνον να της απαντά ότι ζήτησε να μάθει τι χρέος είχε ο Δήμος Τριφυλίας στις 31/12/2023 και τις 22/2/2024 «και μου έδωσαν δύο νούμερα».

Σημειώνεται πως στο έγγραφο της απάντησης που έλαβε ο κ. Κατρίτσης από τον ΦΟΔΣΑ αναγράφεται σχετικά ότι «ο Δήμος Τριφυλίας έχει συνολική οφειλή έως και 31/12/2023, 250,806,36 ευρώ. Και για το μήνα Ιανουάριο 2024, με ημερομηνία εξόφλησης έως και 15/3-2024, έχει οφειλή 72.376,82 ευρώ».

Του Ηλία Γιαννόπουλου