Ελαιόλαδο: Στην Κρήτη η υψηλότερη τιμή παραγωγού

Ελαιόλαδο: Στην Κρήτη  η υψηλότερη τιμή παραγωγού

Τιμές ρεκόρ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΔΗΚ

Το ελαιόλαδο παραμένει ένας ισχυρός πονοκέφαλος για τα περισσότερα νοικοκυριά της χώρας. Οι τιμές ανεβαίνουν διαρκώς και οι εκτιμήσεις που κάνουν παραγωγοί στην Κρήτη για το μέλλον, μόνο ευχάριστες δεν είναι…

Η Κρήτη παίρνει τη σκυτάλη από τη Λακωνία, καθώς, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, έχει το ακριβότερο ελαιόλαδο της χώρας. Οι παραγωγοί, όπως αναφέρει το newsit, συνεχίζουν να ανεβάζουν τις τιμές, αφού δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά, ενώ τα σούπερ μάρκετ πληρώνουν περισσότερα και αδυνατούν να τις συγκρατήσουν, με τον τελικό λογαριασμό να φτάνει στους καταναλωτές. Το ξέφρενο ράλι ανόδου στις τιμές δείχνει να μην έχει τέλος τη φετινή σεζόν. Παράγοντες της αγοράς, μάλιστα, επισημαίνουν πως ακόμα δεν έχουμε δει τα χειρότερα.

Τιμές ρεκόρ
Αναλυτικά, σε τιμές ρεκόρ φαίνεται πως θα διατεθούν οι ποσότητες ελαιολάδου που έχουν απομείνει στα ελαιοτριβεία της Κρήτης, με την τιμή παραγωγού να φλερτάρει πλέον με τα 10 ευρώ το κιλό. Αναλυτικά και σύμφωνα με το δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ, οι μέγιστες τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα ελαιοτριβεία της Κρήτης διαμορφώθηκαν στα 9,50 ευρώ το κιλό στις 24 Ιανουαρίου, με τις ελάχιστες τιμές να σημειώνουν άνοδο από τα 8,60 στα 8,70 ευρώ το κιλό.

Στα μέσα Δεκεμβρίου ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης στη Λακωνία, συμφώνησε για πώληση στα 9,364 ευρώ/λίτρο. Η τιμή αυτή αφορούσε ένα βυτίο (περίπου 20 τόνοι) έξτρα παρθένου ελαιολάδου που κατέληξε σε χέρια Ιταλών, αλλά και μεγάλης ελληνικής εταιρείας που είτε το εξάγει είτε το συσκευάζει και το πουλάει σε ελληνικά σούπερ μάρκετ.

Ανησυχία
Δύο εβδομάδες νωρίτερα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην πώληση δύο βυτίων εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2023-2024, σε ιταλική εταιρεία, στην τιμή των 9,05 ευρώ το κιλό, ενώ στα τέλη του Νοεμβρίου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βλαχιώτη έκλεισε συμφωνία για ένα βυτίο (27 τόνους) έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2023-24 και οξύτητας 0,4 προς 8,80 ευρώ/κιλό.

Η φετινή ακαρπία σε συνδυασμό με τα εργατικά χέρια που γίνονται όλο και πιο ακριβά, οδηγούν τους παραγωγούς στην εκτίμηση πως ακόμα δεν έχουμε δει τα χειρότερα. Τα μεροκάματα έχουν φτάσει στα 70 ευρώ, με το ενδιαφέρον για δουλειά ωστόσο να παραμένει χαμηλό.

Όπως έχουν τονίσει παραγωγοί, αναγκάζονται φέτος να παίρνουν για την ελαιοκομιδή ακόμα και ανειδίκευτους εργάτες, που ωστόσο ξέρουν και ζητούν μεροκάματα που αντιστοιχούν σε έμπειρους.