Ενώ ο φόβος κυριαρχεί στους πολίτες, ψάχνουν λύση για την παραβατικότητα

Ενώ ο φόβος κυριαρχεί στους πολίτες, ψάχνουν λύση για την παραβατικότητα

Συσκέψεις σε Καλαμάτα και Μεσσήνη παρουσία στελεχών του Υπουργείου και της ΕΛ.ΑΣ.

Με αντικείμενο την έξαρση φαινόμενων παραβατικών συμπεριφορών που το τελευταίο διάστημα έχουν παρατηρηθεί στην Καλαμάτα και την ευρύτερη περιφέρεια του Δήμου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη χθες υπό το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο.

Στη σύσκεψη μετείχαν συνεργάτες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος υποστράτηγος της ΕΛΑΣ Γιώργος Μιχαλόπουλος, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής, υποστράτηγος Ηλίας Αξιοτόπουλος, ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας Αθανάσιος Χριστόπουλος, αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Αναστάσιος Ηλιόπουλος, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παντελής Δρούγας, αιρετοί του Δήμου και πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων.

Κατά τη σύσκεψη έγινε παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης, καθώς και αναφορά σε περιστατικά που έχουν λάβει χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Δήμο, με αποτέλεσμα να κλονιστεί το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών.

Έγινε αναλυτική συζήτηση και κατατέθηκε εκ μέρους του Δήμου υπόμνημα με τις παρατηρήσεις και τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει, κατά τις τελευταίες συναντήσεις – συνεδριάσεις σε Κοινότητες του Δήμου.

Επίσης, από τη συζήτηση προέκυψαν συγκεκριμένα συμπεράσματα και εκφράστηκε η βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να αναληφθούν πρωτοβουλίες προκειμένου να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας στην πόλη και τις κοινότητες, μέσα από στοχευμένες επιχειρησιακές δράσεις και ενέργειες που συμφωνήθηκαν να υλοποιηθούν και για ευνόητους λόγους δεν είναι ανακοινώσιμοι. 

Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο δήμαρχος ανέφερε: «Πριν από λίγο συναντηθήκαμε με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με επιστημονικό συνεργάτη του υπουργού, με το γενικό επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος, το γενικό περιφερειακό διευθυντή, και άλλα στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης και στελέχη του Δήμου Καλαμάτας, όπως ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και οι πρόεδροι και οι εντεταλμένοι σύμβουλοι Άριος, Αρφαρών και Θουρίας, καθώς και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας, και τους παρουσιάσαμε την κατάσταση όπως έχει σήμερα.

Μια κατάσταση που προφανώς μας προβληματίζει όλους, καθώς βλέπουμε μια επιθετική συμπεριφορά όσον αφορά στην παραβατικότητα, αύξηση της παραβατικότητας, σε σχέση με το 2020, οπότε έγιναν πάρα πολλά βήματα στη σωστή κατεύθυνση, με τη δημιουργία του Ενιαίου Συντονιστικού, αλλά και την ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης με την ομάδα ΟΠΚΕ.

Τα θέσαμε όλα αυτά αναλυτικά. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ενημέρωσε τα στελέχη για τις συζητήσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες, και έχουμε πει ότι θα ανταλλάξουμε και τις πληροφορίες για την καταγραφή των θεμάτων που έχουν προκύψει, ώστε να συναντήσουμε και τον υπουργό, και να ακολουθήσουν νέες διαδικασίες που αφορούν στην αντιμετώπιση όλων αυτών των παραβατικών συμπεριφορών.

Καταστάσεις που δημιουργούν προβληματισμό στον κόσμο, καθώς βλέπουμε και μέσα στην πόλη, πλέον, να υπάρχουν παραβατικά περιστατικά με επιθέσεις και ξυλοδαρμούς.

Βλέπουμε στα σχολεία να υπάρχουν άσχημες συμπεριφορές μεταξύ μαθητών και όλα αυτά δημιουργούν μιαν ανασφάλεια στον κόσμο. Εμείς οφείλουμε όσο μπορούμε, παρότι δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, να στηρίξουμε το έργο της Αστυνομικής Διεύθυνσης και του αρμόδιου υπουργείου, όχι μόνο του Προστασίας του Πολίτη, αλλά και του Παιδείας, ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τα πράγματα στην περιοχή μας». 

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, η απάντηση στο από πού πηγάζει όλη αυτή η βία, είναι ότι αυτή βρίσκεται σε τρία πράγματα. Η πρώτη «ρωγμή» είναι στην οικογένεια, η δεύτερη «ρωγμή» είναι στο σχολείο, η τρίτη είναι στη γειτονιά και στο δρόμο. Πλέον δεν υπάρχουν όρια, όπως στο παρελθόν. Ιδιαίτερο ρόλο έχουν διαδραματίσει, δε, τα social media. Επίσης, τα παιδιά μιμούνται πλέον ακραίες συμπεριφορές ενηλίκων.

Πάντως, υποστηρίζουν, ότι ούτε η Αστυνομία ούτε ο γονιός μπορούν να είναι παντού και να ελέγχουν τι κάνουν τα παιδιά, ούτε μπορούμε να βάλουμε κάμερες παντού. Επομένως, είναι ζήτημα διαπαιδαγώγησης, εκπαίδευσης, ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης όλων.
Α.Π.


Δήμος Μεσσήνης
Σύσκεψη με συνεργάτες υπουργού Προστασίας του Πολίτη για αντιμετώπιση της παραβατικότητας

Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή επιτελικών στελεχών – συνεργατών του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθώς και εκπροσώπων της ΕΛ.ΑΣ., πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του δημάρχου Μεσσήνης, Γιώργου Αθανασόπουλου, με θέμα τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στη Μεσσήνη και την ευρύτερη περιφέρεια του Δήμου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν και αναλύθηκαν έκνομες συμπεριφορές και συμβάντα, τα οποία έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα και έχουν ήδη γνωστοποιηθεί στον υπουργό. Επίσης, σημειώθηκε ότι τα τελευταία γεγονότα έχουν διαταράξει σημαντικά την εύρυθμη λειτουργία της πόλης και των Δημοτικών Κοινοτήτων, με αποτέλεσμα οι πολίτες να αισθάνονται απροστάτευτοι.

Από τη συζήτηση κατέστη σαφές ότι υπάρχει πολιτική βούληση να ληφθούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό των φαινομένων αυτών, γι’ αυτό και υπήρξε άμεση ανταπόκριση από την πλευρά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο αίτημα του δημάρχου.

Από την πλευρά του, ο κ. Αθανασόπουλος ζήτησε να καταρτιστεί ειδικό σχέδιο δράσης και να ενισχυθεί άμεσα και σε μόνιμη βάση η αστυνόμευση στην περιοχή, με μοναδικό στόχο τη μείωση της παραβατικότητας και της επανάκτησης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών του Δήμου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο συνεργάτης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Γαλιάτσος, ο γενικός επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, αντιστράτηγος Γιώργος Μιχαλόπουλος, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Πελοποννήσου, υποστράτηγος Ηλίας Αξιοτόπουλος, ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο διοικητής και ο υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Μεσσήνης, ο υποδιοικητής Ασφαλείας Καλαμάτας, ο προϊστάμενος της ΟΠΚΕ Μεσσηνίας και οι αντιδήμαρχοι Ηλίας Γεωργόπουλος και Δημήτρης Γαλιάτσος.