Έως και 70% μειώθηκε η παραγωγή μελιού το 2023 στη Μεσσηνία

Έως και 70% μειώθηκε  η παραγωγή μελιού το 2023 στη Μεσσηνία

Οι ελληνοποιήσεις ταλαιπωρούν μελισσοκόμους και καταναλωτές

Μείωση από 60 έως 70%, κατέγραψε η παραγωγή μελιού στη Μεσσηνία το 2023 και οι μελισσοκόμοι της περιοχής μας, εκτός από τις χαμηλές τιμές χονδρικής πώλησης και τη μείωση στην παραγωγή, έχουν να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος παραγωγής και, κυρίως, τις ελληνοποιήσεις.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Μεσσηνίας, Πέτρος Χιώτης, εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία του για τις ελληνοποιήσεις του προϊόντος, οι οποίες, όπως είπε, είναι δύσκολο να αναγνωρισθούν από τον καταναλωτή.

Πριν από λίγες ημέρες οι μελισσοκόμοι ξεκίνησαν κινητοποιήσεις και αύριο θα συνέλθει η γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους για να καθορίσουν τον τρόπο που θα τις συνεχίσουν, μιας και τα όσα έχουν ακούσει μέχρι στιγμής δεν έχουν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Ελληνοποιήσεις
Το μέλι της Μεσσηνίας και γενικότερα της Πελοποννήσου είναι από τα καλύτερα παγκοσμίως. Κορωνίδα των μελιών που παράγονται στη Μεσσηνία είναι αυτό από έλατο, που προέρχεται από τον Ταΰγετο και όπως είπε ο κ. Χιώτης, είναι υψηλής διατροφικής αξίας, με μοναδικό άρωμα, γεύση και υφή.

Δυστυχώς, όμως, η παραγωγή τους δεν προστατεύεται όπως πρέπει. Το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι οι ελληνοποιήσεις. «Από τον καταναλωτή δεν είναι εύκολο να αναγνωρισθούν. Υπάρχουν παραπλανητικές ετικέτες με ψιλά γράμματα, όπου είναι δύσκολο να δει τη χώρα παραγωγής. Βάζουν 5-10% ελληνικό μέλι και το υπόλοιπο είναι από άλλες χώρες. Όταν ο καταναλωτής βλέπει να αναγράφονται κι άλλες εκτός από την Ελλάδα, να είναι υποψιασμένος. Όπως κι όταν βλέπει μέλι με πολύ φθηνή τιμή. Το κόστος παραγωγής του ελληνικού μελιού είναι 5-6 ευρώ το κιλό. Οπότε όταν βλέπει τιμή στο βάζο 4-5 ευρώ, να ξέρει ότι κάτι δεν πάει καλά. Ενδεχομένως να είναι και επικίνδυνα. Αυτά τα μέλια μπορεί να έχουν πάρα πολύ μικρή ποσότητα ελληνικού μελιού και το υπόλοιπο να είναι αμφιβόλου ποιότητας, που μπορεί να περιέχει και επικίνδυνες ουσίες ή μπορεί να μην είναι καν μέλι, να είναι γλυκαντική ουσία», τόνισε ο κ. Χιώτης.

Γι’ αυτό συνέστησε στους Μεσσήνιους, όταν αγοράζουν μέλι, να προσέχουν να είναι μόνο ελληνικό και να μην αναγράφει άλλες χώρες παραγωγής. Το καλύτερο, βέβαια, είναι να αποκτήσει σχέση εμπιστοσύνης με κάποιον ντόπιο παραγωγό και να προμηθεύεται το μέλι που θέλει.

Μείωση παραγωγής
Το 2023 δεν ήταν καλή χρονιά ούτε για τους μελισσοκόμους, αφού είδαν μείωση της παραγωγής μελιού στη Μεσσηνία από 60 έως 70%. Κύρια αιτία ήταν οι καιρικές συνθήκες, καθώς την άνοιξη υπήρξαν συνεχείς βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να χαθεί η παραγωγή στο ανθόμελο, ενώ επηρέασαν οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές.

Η τιμή του μελιού έχει ανέβει λίγο τα τελευταία χρόνια λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, ενώ και η περσινή μείωση της παραγωγής θα μπορούσε να φέρει άνοδό της, όπως συμβαίνει και με το ελαιόλαδο. Αυτό, ωστόσο, που ανησυχεί τους επαγγελματίες μελισσοκόμους, είναι αν αυτή η έλλειψη στην παραγωγή αντικαταστάθηκε με άλλους τρόπους.

Οι τιμές χονδρικής είναι πολύ χαμηλές για τους μελισσοκόμους, καθώς κυμαίνονται γύρω στα 4 ευρώ, όταν, όπως προείπαμε, το κόστος είναι στα 5-6 ευρώ.

«Το μέλι της Μεσσηνίας είναι από τα καλύτερα του κόσμου και αυτό οφείλεται στην ιδιαίτερη φύση που έχουμε στον τόπο μας. Όπως και τα βότανα που έχουμε στη Μεσσηνία είναι ιδιαίτερα. Η φύση είναι ξεχωριστή και δίνει πολύ καλό μέλι. Ανώτερο όλων θεωρούμε ότι είναι το μέλι από έλατο από τον Ταΰγετο. Είναι υψηλής διατροφικής αξίας. Και φυσικά το “Βανίλια ελάτης”, το οποίο παράγεται μόνο στην Πελοπόννησο. Είναι ο θησαυρός μας. Και σε χρώμα και σε γεύση και σε ύφη είναι από τα καλύτερα», πρόσθεσε ο κ. Χιώτης.

Οι μελισσοκόμοι έχουν κι άλλα αιτήματα, τα οποία τους ταλαιπωρούν χρόνια, αλλά λύση δεν έχει βρεθεί. Μάλιστα, κάποια από αυτά δεν έχουν καν κόστος. Αναφέροντας μερικά, είπε ότι την περίοδο Μάιο – Οκτώβριο που είναι και η εποχή που μαζεύουν το μέλι, μπορούν να δουλέψουν μέχρι τις 10.00 το πρωί, καθώς η πυροσβεστική διάταξη απαγορεύει τη χρήση  καπνιστηριού έπειτα από αυτή την ώρα.

Επίσης, κατά τόπους από τους δασάρχες απαγορεύεται η πρόσβαση στα δάση. «Το μέλι παράγεται στο δάσος. Πώς θα παραχθεί αν δεν πάμε; Δε γίνεται να μην πάμε. Οι μέλισσες, άλλωστε, βοηθούν στη βιοποικιλότητα κάθε περιοχής», κατέληξε ο κ. Χιώτης.

Της Βίκυς Βετουλάκη