Φάρμακα: Αυξήσεις στη συμμετοχή των ασφαλισμένων

Φάρμακα: Αυξήσεις στη συμμετοχή των ασφαλισμένων

 «Φαρμακείο» είναι μια έκφραση που περιγράφει λαϊκά την ακρίβεια και τα φάρμακα μάλλον δεν υπήρχε περίπτωση να εξαιρεθούν από τη δίνη των ανατιμήσεων που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Συνταξιούχος περιέγραφε πως από 3-4 ευρώ που πλήρωνε για κάποιο φάρμακο, κλήθηκε να πληρώσει 8 ευρώ πριν από λίγες μέρες, ενώ προ μηνών μαζί με το σύζυγό της κατέβαλε 50 ευρώ συμμετοχή για σκευάσματα που τους συνταγογραφήθηκαν για αντιμετώπιση του κορωνοϊού (μαζί και κάποια έξτρα βοηθητικά που δε «γράφονται»).

Αυτή η νέα επίθεση στο πορτοφόλι των πολιτών φαίνεται, πάντως, ότι δεν είναι αποτέλεσμα παιχνιδιών κερδοσκοπίας, καθώς φαρμακευτικοί σύλλογοι ενημερώνουν ότι οι τελευταίες αυξήσεις προέκυψαν με το νέο τρόπο υπολογισμού των συμμετοχών των ασφαλισμένων και την κατάργηση της εξίσωσης της λιανικής τιμής των γενοσήμων με την τιμή αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ. Πλέον και τα γενόσημα επιβαρύνονται επιπλέον της ονομαστικής συμμετοχής (0%, 10%, 25%), η οποία προσδιορίζεται αυτομάτως από το σύστημα επί της τιμής αποζημίωσης του φαρμάκου.

«Αυτό οδηγεί στον προσδιορισμό αυξημένης επιβάρυνσης για τους ασφαλισμένους σε πάρα πολλές περιπτώσεις σε σχέση με τον προηγούμενο υπολογισμό, παρά τις μειώσεις λιανικών τιμών που προηγήθηκαν» και «προέκυψε από την εφαρμογή ενός ανενεργού παλιού νόμου που λάμβανε συνεχείς παρατάσεις στην εφαρμογή του.

Ο Π.Φ.Σ. ζήτησε από τον υπουργό Υγείας να αλλάξει το νόμο για να αποφευχθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις στις συμμετοχές των ασφαλισμένων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Φ.Σ. Κοζάνης.