Καλαμάτα: Συγκεντρώσεις φοιτητικών συλλόγων και φορέων κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων

Καλαμάτα: Συγκεντρώσεις φοιτητικών συλλόγων και  φορέων κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων

Η Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, η Σχολή Τεχνολογίας και Γεωπονίας, Σχολή Επιστημών Υγείας, το Τμήμα Ιστορίας και το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από την Καλαμάτα έδωσαν το “παρών” στις χθεσινές κινητοποιήσεις φοιτητών στην Αθήνα

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων πραγματοποιήθηκαν χθες στις περισσότερες πόλεις της χώρας. Αυτό συνέβη και στην Καλαμάτα, με τις συγκεντρώσεις εδώ να είναι δύο, μία στις 12.00 το μεσημέρι και μία στις 6.00 το απόγευμα.

Πρώτη συγκέντρωση
Ειδικότερα, στις 12.00 το μεσημέρι έξω από το παλιό Δημαρχείο πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Σχολής Επαγγελμάτων της Σχολής Γεωπονίας & Τεχνολογίας και της Σχολής Διοίκησης.

Στην κινητοποίηση των φοιτητών συμμετείχαν και άλλοι φορείς, με κοινό αίτημα να μη δημιουργηθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα.

Δηλώσεις
Εκ μέρους των φοιτητών ο Κωνσταντίνος Ιντζιρτζής δήλωσε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μόνος σκοπός της είναι η ιδιωτικοποίηση της παιδείας, το σημαντικότερο, όπως τη χαρακτήρισε, αγαθό για τον άνθρωπο.

Οι φοιτητές, πρόσθεσε, είναι επίσης κατά της κατάργησης του ασύλου, της πανεπιστημιακής αστυνομίας και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και υπέρ της δημόσιας και ποιοτικής παιδείας, ενώ ζητούν πτυχία με αξία και όχι για την κορνίζα.

Κλείνοντας ξεκαθάρισε ότι οι φοιτητές θα συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά του νομοσχεδίου που η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Γαλιώτος είπε πως το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας είναι δίπλα στους φοιτητές, αντιδρώντας με τη σειρά τους στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αυτό που πρέπει να γίνει, παρατήρησε, είναι η καλύτερη στελέχωση και η οικονομική ενίσχυση των κρατικών πανεπιστημίων που έχουν μεγάλη αξία και υψηλές προδιαγραφές.

Η Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας για ακόμα μια φορά βρίσκεται σε κινητοποίηση, προκειμένου να σταματήσει η προσπάθεια της κυβέρνησης για κατάθεση νομοσχεδίου που αφορά στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, κάτι που είναι αντίθετο στο Άρθρο 16 του Συντάγματος, επισήμανε ο γραμματέας της Ένωσης Θεόφιλος Παπαδόπουλος. 

Συνέχισε δε λέγοντας ότι η ιδιωτικοποίηση πλευρών της δημόσιας εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει και τα σχολεία και τα πανεπιστήμια σε υποχρηματοδότηση.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμμετείχαν και μέλη της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Καλαμάτας, με τον πρόεδρο Γρηγόρη Οικονομόπουλο να δηλώνει ότι οι γονείς ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει ιδιωτική παιδεία και πόσα λεφτά χαλάνε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ώστε τα παιδιά τους να έχουν την απολαβή του σχολείου.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι, αν γίνει αυτό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και πέρα από τα άλλα έξοδα προστεθούν και δίδακτρα, τα πανεπιστήμια θα είναι για τους λίγους.

Αυτό που χρειάζεται είναι η χρηματοδότηση της δημόσιας παιδείας και να αναβαθμιστεί κατ’ ουσίαν, σχολίασε

Κλείνοντας ο κ. Οικονομόπουλος χαρακτήρισε ελπιδοφόρο ότι οι φοιτητές βγαίνουν στους δρόμους και θα πρέπει οι γονείς, αντί να τους κουνούν το δάχτυλο, να τους στηρίζουν.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση


Φοιτητικός Σύλλογος ΤΙΑΔΠΑ:
Διατεθειμένοι οι φοιτητές να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις
Η συνέχεια των φοιτητικών κινητοποιήσεων σε επίπεδο Καλαμάτας έγινε από το Φοιτητικό Σύλλογο του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας & Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών χθες το απόγευμα, έξω από το παλιό Δημαρχείο της Καλαμάτας.

Σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους φοιτητές, η αφορμή να βγουν στους δρόμους, θέλοντας να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, είναι η σχεδιαζόμενη ψήφιση του νομοσχεδίου που θα επιτρέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. «Είναι ένα νομοσχέδιο που βάζει “ταφόπλακα” στη δημόσια δωρεάν παιδεία και ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση, όχι μόνο των πανεπιστημίων, αλλά και άλλων τομέων, όπως η υγεία και οι συγκοινωνίες», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

«Ευελπιστούμε να μην περάσει το σχέδιο νόμου και να δοθεί χρηματοδότηση στα δημόσια πανεπιστήμια, γιατί αυτό χρειαζόμαστε: ιδρύματα που δε μειώνουν τον προϋπολογισμό κατά 50-60% μέσα σε δέκα χρόνια», κατέληξαν.

Να σημειωθεί ότι στο πλευρό των φοιτητών που κινητοποιήθηκαν κατά των μη κρατικών πανεπιστημίων βρέθηκαν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Μεσσηνίας, καθώς και η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας.

Της Χριστίνας Μανδρώνη