ΚΕΔΕ: Προσφυγή κατά του τέλους ταφής μαζί με 164 Δήμους

ΚΕΔΕ: Προσφυγή κατά του τέλους  ταφής μαζί με 164 Δήμους

Χθες επρόκειτο να κατατεθεί η προσφυγή της ΚΕΔΕ και 164 Δήμων κατά του τέλους ταφής. Αυτό είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, από το βήμα του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ειδικότερα, τόνισε: «Σήμερα (σ.σ. χθες) κατατίθεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση αναίρεσης κατά του τέλους ταφής. 164 Δήμοι μαζί με την ΚΕΔΕ προσφεύγουμε για την ακύρωση των αποφάσεων εκείνων με τις οποίες γίνεται μεταφορά χρημάτων μας (των Δήμων) από τους Κεντρικούς Αυτοτελούς Πόρους στον ΕΟΑΝ, δηλαδή στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Πέραν του ότι βάλλει κατά του άρθρου 102 του Συντάγματος η σχετική απόφαση, για τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων, δεν τηρείται και η αρχή της αναλογικότητας.

Είναι πέρα για πέρα άδικο το τέλος ταφής το επιβληθέν, διότι: Οι Δήμοι δεν έχουν την πρωτοβουλία κατασκευής των ΜΕΑ (Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων) και, κατά συνέπεια, δεν έχουν και την ευθύνη για το γεγονός ότι καθυστερεί η ανακύκλωση στη χώρα μας.

Είμαστε πάρα πολύ καλά μελετημένοι και προετοιμασμένοι. Η προσπάθεια αυτή είχε ξεκινήσει επί προεδρίας της ΚΕΔΕ του Δημήτρη Παπαστεργίου και στην οποία ως α΄ αντιπρόεδρος τότε είχα επιμείνει πολύ να διερευνήσουμε τους νομικούς λόγους. Εν συνεχεία περιμέναμε να εκδοθεί η πρώτη πράξη της διοίκησης για να προσφύγουμε εναντίον της. Άλλωστε, νομίζω πως και κανείς υπουργός δε θέλει να αφαιρούν πόρους από το υπουργείο του».