Με πλειοψηφία στη Δ.Ε. Τριφυλίας το τεχνικό πρόγραμμα 2024

Με πλειοψηφία στη Δ.Ε. Τριφυλίας  το τεχνικό πρόγραμμα 2024

Στα 10.804.630 ευρώ ανέρχεται το σχέδιο εισήγησης, εκτάκτως χθες το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Στα 10.804.630 ευρώ ανέρχεται το σχέδιο τεχνικού προγράμματος έτους 2024 Δήμου Τριφυλίας που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία σε έκτακτη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής χθες στις 12.00 το μεσημέρι και το οποίο εισηγήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για χθες στις 6.00 το απόγευμα.

Διαφωνίες, αρχικά ως προς το έκτακτο της χθεσινής συνεδρίασης της Δ.Ε. και στη συνέχεια για το περιεχόμενο του σχεδίου που εισήγαγε προς ψήφιση η Δημοτική Αρχή, εξέφρασε από την αντιπολίτευση η Χάιδω Παναγιωτοπούλου, η παράταξη της οποίας συμμετέχει μόνο στη Δ.Ε. από την αντιπολίτευση με δύο τακτικά μέλη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Κατερίνα Τσιγκάνου, η οποία συμμετέχει, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με λόγο αλλά χωρίς ψήφο στις συνεδριάσεις της Δ.Ε.

Σύμφωνα με την κα Παναγιωτοπούλου, το Τ.Π. είναι σοβαρός βραχίονας στη λειτουργία του Δήμου, για να προσθέσει πως όταν το παίρνουν την Παρασκευή και τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι είναι η συνεδρίαση, δεν έχουν χρόνο να το μελετήσουν και να το επεξεργαστούν, καθώς και να ζητήσουν στοιχεία από τις υπηρεσίες του Δήμου λόγω Σαββατοκύριακου, σχολιάζοντας πως έπρεπε να δώσουν χρόνο στους δημοτικούς συμβούλους να το επεξεργαστούν και να το μελετήσουν.

«Τι να δώσουμε χρόνο;» ρώτησε ο πρόεδρος της Δ.Ε. και αντιδήμαρχος Αντώνιος Βλάχος, προσθέτοντας πως ο Δήμος πρέπει να λειτουργήσει και για να λειτουργήσει πρέπει να ψηφιστούν το Τ.Π. και ο προϋπολογισμός.

«Θέλετε να λειτουργήσει ο Δήμος αλλά το φέρνετε το Τ.Π. τώρα, 19 Φεβρουαρίου; Έπρεπε να το φέρετε νωρίτερα, πριν τελειώσει η προηγούμενη χρονιά. Είστε ίδια Δημοτική Αρχή. Δεν έχετε δικαιολογία», είπε η κα Παναγιωτοπούλου και επανέλαβε τη διαφωνία της με το έκτακτο της συνεδρίασης.

Η ίδια σημείωσε ακόμη: «Το περνάτε, έχετε πλειοψηφία. Όμως, όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης εκφράζουμε το 56% του συνόλου και πρέπει να μας σεβαστείτε».

Ακολούθως δε, ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί κωδικοί στα όρια των απευθείας αναθέσεων, ενώ θα έπρεπε να κάνουν διαγωνισμούς.

Από πλευράς της, η Κατερίνα Τσιγκάνου σημείωσε: «Οι μέρες που είχαμε στη διάθεσή μας είναι μη εργάσιμες για να συλλέξουμε στοιχεία από τις υπηρεσίες του Δήμου», και αφού εξέφρασε τη διαφωνία της με το έκτακτο και τον τρόπο λειτουργίας της Δημοτικής Αρχής, ανέφερε: «Δείχνει μια υποτίμηση. Όχι μόνο στη Δ.Ε. και τους δημοτικούς συμβούλους, αλλά στο ίδιο το αντικείμενο του Τ.Π.».

Με τη σειρά του, ο αντιδήμαρχος Αντώνιος Βλάχος είπε: «Το 80% – 90% είναι συνεχιζόμενα έργα» και πρόσθεσε ότι από ΣΑΤΑ, που τώρα λέγεται Επενδυτικές Δαπάνες, έχουν 461.000 ευρώ και 900.000 ευρώ από ίδιους πόρους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων, σημείωσε πως ο τόνος στην ΤΕΡΝΑ είναι 95 ευρώ συν το ΦΠΑ, περίπου 1,3 εκ. ευρώ το χρόνο, ενώ για τα ογκώδη υλικά απαιτείται επιπλέον χρηματοδότηση.

Σε ερώτηση της κας Παναγιωτοπούλου για το εάν θα αυξήσουν τα δημοτικά τέλη, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Σωτήρης Μπακούρος, απάντησε: «Υπάρχει ανάγκη να αυξήσουμε τα τέλη», ενώ ο κ. Βλάχος ότι κάνουν οικονομοτεχνική μελέτη και θα δουν.

Εάν ζήτησαν από τους προέδρους προτάσεις για το Τ.Π. ρώτησε ακολούθως η κα Παναγιωτοπούλου ζητώντας να μη τους διαχωρίζουν, με τον κ. Βλάχο να απαντά: «Θα βάλουμε τις άμεσες προτεραιότητες στις Κοινότητες». Πενιχρό χαρακτήρισε η κα Παναγιωτοπούλου το ποσό των 55.000 ευρώ για μελέτες, με τον κ. Βλάχο να απαντά: «Φέρτε μου εσείς 500.000 ευρώ για μελέτες και τις κάνουμε».

Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση του κ. Βλάχου στην ερώτηση της κας Παναγιωτοπούλου «πόσα χρήματα είναι στα ταμεία του Δήμου;» λέγοντάς της: «Καθυστερήσαμε (σ.σ. το Τ.Π.) γιατί δεν έβγαινε να πάρουμε ούτε ένα σακί τσιμέντο». Εκτός μικροφώνου είπε ότι δεν ισοσκελιζόταν ο προϋπολογισμός και δεν έκλεινε ο ισολογισμός.

Ερωτήσεις για τον τεμαχισμό ομοειδών έργων και προμηθειών, για τα σχολεία, την αγροτική και δημοτική οδοποιία και άλλα, έθεσε η Κατερίνα Τσιγκάνου, η οποία τόνισε επίσης πως υπάρχουν νέα έργα χωρίς να αναγράφεται ο αριθμός της αντίστοιχης μελέτης στο Τ.Π.

Δίχως απάντηση έμεινε η ερώτησή της «τι εκτελέσατε πέρυσι;», με τον κ. Βλάχο να απαντά πως «δε μας άφησε η αντιπολίτευση», προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση της κας Παναγιωτοπούλου. Τελικά, την εισήγηση του Τ.Π. για το Δ.Σ. υπερψήφισαν οι πέντε αντιδήμαρχοι – μέλη της Δ.Ε. και την καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, Χάιδω Παναγιωτοπούλου και Περικλής Κανελλόπουλος. Του Ηλία Γιαννόπουλου