Νέα Αριστερά Μεσσηνίας: «Συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των αγροτών μας»

Νέα Αριστερά Μεσσηνίας: «Συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των αγροτών μας»

Την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή της «στους αγώνες των αγροτών μας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους» εκφράζει η Νέα Αριστερά Μεσσηνίας.

Ειδικότερα, σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πίσω από τις εξαγγελίες-ψίχουλα που υπόσχεται εν είδει επικοινωνιακής διαχείρισης και το προσωπείο της συναίνεσης, βρίσκεται η πραγματική αντίληψη της κυβέρνησης για τον αγροτικό κόσμο. Ο εμπαιγμός της με τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των αγροτικών εφοδίων, την αύξηση του κόστους παραγωγής, τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, τη μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων, καθώς και οι επιπτώσεις της κλιματική αλλαγής έχουν δημιουργήσει μια ιδιαίτερα ζοφερή πραγματικότητα στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, οδηγώντας σε απελπιστική κατάσταση τους παραγωγούς.

Οι ανατιμήσεις στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, τα λιπάσματα και την ενέργεια, καθιστούν το κόστος παραγωγής δυσβάσταχτο και οδηγούν σε συνεχόμενη συρρίκνωση των εισοδημάτων, σε εγκατάλειψη των αγροτικών εκτάσεων και αύξηση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων. Έτσι, η ικανοποίηση αιτημάτων, όπως η μείωση του καλλιεργητικού και κτηνοτροφικού κόστους, οι κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα τους, η αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος – ιδιαίτερα από την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, από 1/1/2023 και μετά -, το αφορολόγητο πετρέλαιο, η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα και η εξόφληση των αποζημιώσεων που καθυστερούν απελπιστικά, αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για αξιοπρεπή διαβίωση του κόσμου της υπαίθρου και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της αγροτικής παραγωγής. 

Η Νέα Αριστερά στηρίζει τις κινητοποιήσεις των αγροτών, τόσο στο κοινοβουλευτικό πεδίο, όπου ο βουλευτής μας και πρόεδρος της Κ.Ο., Αλέξης Χαρίτσης, ήδη έφερε προ των ευθυνών του τον πρωθυπουργό, μεταφέροντας τη φωνή των ανθρώπων της Θεσσαλίας ως κραυγή των αγροτών και των κτηνοτρόφων που βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόλυτη καταστροφή, όσο και στο κινηματικό πεδίο, και απαιτεί να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου».