Ο εορτασμός της Υπαπαντής στην Ι.Μ. Μάνης

Ο εορτασμός της Υπαπαντής στην Ι.Μ. Μάνης

Με  τη δέουσα ιεροπρέπεια εορτάστηκε το διήμερο 1 και 2 Φεβρουαρίου, η Δεσποτική και Θεομητορική εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου, πολιούχου Γυθείου.

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Επισκοπείου τελέστηκε την παραμονή της εορτής ο Δισαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου και συγχοροστατούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου Γ’. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος στο θείο κήρυγμά του μίλησε γλαφυρότατα και μυσταγωγικότατα για το βαθύτερο νόημα της εορτής που είναι η συνειδητή και ουσιαστική συνάντηση με το Χριστό και τόνισε την πνευματική αξία της καρδιακής μας υποδοχής του Χριστού.

Πριν το τέλος της Ακολουθίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης απένειμε υποτροφίες σε παιδιά πολύτεκνων ιερέων.

Ανήμερα της εορτής στην Ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, ενώ στη συνέχεια τελέστηκε Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσογαίας κ. Νικολάου. Στο κήρυγμά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος ανεφέρθη στην εορτή της Υπαπαντής όπως αυτή προβάλλεται μέσα στην υπέροχη υμνολογία της Εκκλησίας μας και υπογράμμισε τη ψυχική ωφέλεια των πιστών από το σωτηριολογικό γεγονός αυτής.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Υπαπαντής μέχρι την κεντρική πλατεία Γυθείου, όπου μετά τη Δέηση ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ εκφώνησε τον κάτωθι λόγο:

«Η εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου σηματοδοτεί την ιερή αξία της οικογένειας. Η Παναγία ως μητέρα πρόσφερε τον Χριστόν μαζί με τον Ιωσήφ στο ναό όπου περίμενε ο δίκαιος γέροντας Συμεών. Αλλά και προ ημερών εορτάσαμε και τους Τρείς Ιεράρχες, οι οποίοι είχαν άγιες μητέρες, την Εμμέλεια, την Νόννα και την Ανθούσα.

Κατ’ εξοχήν, λοιπόν, η ημέρα της Υπαπαντής είναι η ημέρα που ενθυμούμεθα την μητέρα,  την ιερότατη αυτή λέξη, την μάνα, που ξέρει να ανατρέφει τα παιδιά της, που ξέρει τα αγκάθια της ζωής, τις δυσκολίες, να τα πλέκει σε άνθη. Μάνα, λέξη που κάθε άνθρωπος προφέρει με συγκίνηση. Εμείς κρατάμε την παραδοσιακή οικογένεια. Δεν αποδεχόμεθα τεχνητές οικογένειες. Κυβερνήτης στο σπίτι ο πατέρας, ύπαρχος η μάνα στο πλοιάριο του ταξιδιού της ζωής μας. «Τί πατρός γνησιότερον κα τί μητρός συμπαθέστερον» θα μας πεί ένας άγιος της Εκκλησίας μας. Εμείς λοιπόν σεβόμαστε πατέρα, μητέρα, παιδιά, παππού και γιαγιά. Τους τιμούμε. Φιλάμε το χέρι και προσευχόμεθα. «Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου» και να ξέρουμε τα τέκνα είναι δώρο του Θεού.

Βουνό, λοιπόν, η πίστη μας, όπως ο Ταΰγετος που βλέπουμε, σε αρχές και αξίες της ζωής. Και όπως από το άλλο εκείνο υψηλό βουνό το Σινά ο μέγας Μωυσής δέχθηκε τις εντολές του Θεού, έτσι και εμείς από τον ουρανό αποδεχόμαστε τις θείες εντολές. Δεν θέλουμε από τον ουρανό θειάφι κα φωτιά. Θέλουμε μοναχά την ευλογία του Θεού. Κάθε τι που αθετεί την εντολή του Θεού είναι αμαρτία. Την αμαρτία δεν την ευλογούμε. Την απορρίπτουμε. Την μετάνοια δεχόμαστε. Και όπως βλέπουμε τους αετούς να ανεβαίνουν ψηλά στον ουρανό έτσι και εμείς θέλουμε πνευματικές αναβάσεις.

Υπάρχει κάτι ποιο σεβαστικό και ιερότατο, ναι να πούμε την αλήθεια, από τον χριστιανικό γάμο και τη σωστή οικογένεια; Φτάνει πια η ηθική παρακμή και η κατάπτωση. Σύνθημά μας είναι: ΚΡΑΤΑΜΕ ΓΕΡΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ»

Το ιερό αναλόγιο στις ιερές Ακολουθίες πλαισίωσαν οι καθηγητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας οι κ.κ. Νικόλαος Ταπραντζής και Ανάργυρος Δερδελάκος με τους μαθητές τους.

Στην εορτή παρέστησαν ο Δήμαρχος Αν. Μάνης κ. Ανδρεάκος, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Δαβάκης, ο Ανώτατος Διοικητής Φρουράς Λακωνίας, Διοικητής ΚΕΕΜ Ταξίαρχος κ. Αννετούδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας κ. Βερούτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αν. Μάνης κ. Ανδρεάκος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας, Ταξίαρχος κ. Τσιγαρίδης, ο Διοικητής του Τάγματος Ειδικής Εκπαίδευσης ΚΕΕΜ, Αντισυνταγματάρχης κ. Γκίκας, ο Διοικητής του Α.Τ. Γυθείου, Αστυνόμος Β’ κ. Βασιλάκος, ο Υπολιμενάρχης Γυθείου, Υποπλοίαρχος κ. Βουρλέτσης, ο Διοικητής της Π.Υ. Γυθείου, Αντιπύραρχος κ. Γραφάκος, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γυθείου κα Μπαλιτσάρη, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων

Τιμές απέδωσαν στρατιωτικό άγημα από το ΤΕΕ ΚΕΕΜ, η Φιλαρμονική του Δήμου Αν. Μάνης, μέλη του Σώματος Απόδοσης Τιμών Δήμου Αν. Μάνης ενδεδυμένοι παραδοσιακές φορεσιές και αντιπροσωπείες των σχολείων της πόλης.

Η Πανήγυρη έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.

Πατήστε εδώ για να δείτε το φωτογραφικό υλικό