Π. Τατούλης: «Η συγκεκριμένη Περιφερειακή Αρχή δε διαθέτει αυτόνομη πολιτική θέση»

Π. Τατούλης: «Η συγκεκριμένη Περιφερειακή Αρχή  δε διαθέτει αυτόνομη πολιτική θέση»

«Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η πολυδιαφημιζόμενη “νέα εποχή” της Περιφερειακής Αρχής του κ. Πτωχού, χαρακτηρίστηκε από άγνοια, προχειρότητα και κυρίως έλλειψη υπεύθυνης πολιτικής θέσης» σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Νέα Πελοπόννησος».

Όπως μεταξύ άλλων αναφέρει ακόμα: «Από το σύνολο των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης που αφορούσαν Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών, μόνο ένα συζητήθηκε, ενώ τα υπόλοιπα αποσύρθηκαν ή αναβλήθηκαν.

Οι ευφάνταστες δικαιολογίες εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής για τις ελλείψεις εισηγήσεων, τη μη αποστολή των ΜΠΕ, καθώς και την εκπρόθεσμη ημερομηνία που ήρθαν προς συζήτηση, όχι απλά δεν ήταν πειστικές, αλλά άγγιξαν τα όρια της γραφικότητας.

[…] Ο πρώην περιφερειάρχης και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, Πέτρος Τατούλης, καθώς τα μέλη της “Νέας Πελοποννήσου”, κατήγγειλαν την απαράδεκτη αυτή κατάσταση, επισημαίνοντας ότι επιδίωξη της συγκεκριμένης Περιφερειακής Αρχής, όπως και της κυβέρνησης, είναι η υποβάθμιση του θεσμού του ανώτερου Συλλογικού Οργάνου της Αυτοδιοίκησης Β’ βαθμού, που είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Αποκορύφωμα της έλλειψης υπευθυνότητας αποτέλεσε η συζήτηση που αφορούσε στην ΜΠΕ σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία υδροηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον ποταμό Νέδα του Δήμου Οιχαλίας στην Π.Ε. Μεσσηνίας.

Η Περιφερειακή Αρχή προσπάθησε να αποφύγει την ευθύνη της και τη διατύπωση άποψης για ένα ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό, γνωρίζοντας τις έντονες αντιδράσεις φορέων και πολιτών για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση.

Με τη γνωστή μέθοδο του “Πόντιου Πιλάτου”, παρά την έντονη αντίδραση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ανέβαλε το θέμα για να εκφράσει άποψη η Δημοτική Αρχή και για να προσέλθει η επενδύτρια εταιρεία (!), όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από στελέχη της Περιφερειακής Αρχής.

Η απόφαση του κ. Πτωχού για την αναβολή του θέματος, με δεδομένο ότι γνώριζε ότι έχει λήξει η προθεσμία σύμφωνα με το νόμο για τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη Περιφερειακή Αρχή δε διαθέτει αυτόνομη πολιτική θέση, αφού συνεχίζει να δέχεται εντολές “άνωθεν”, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πέτρος Τατούλης. 

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ζήτησε την καταψήφιση της συγκεκριμένης ΜΠΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτό το έργο και σε κάθε άλλη πρόταση για εγκατάσταση υδροηλεκτρικών σταθμών στη Νέδα».

Ο Πέτρος Τατούλης υπενθύμισε την ομόφωνη αρνητική απόφαση του προηγούμενου Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο Λύκαιο Όρος, με δεδομένο ότι το Λύκαιο Όρος και η Νέδα αποτελούν ενιαίο πολιτιστικό χώρο.    

Δεσμευόμαστε, τόνισε, απέναντι στους πολίτες της Μεσσηνίας ότι από τη θεσμική θέση της μείζονος μειοψηφίας δε θα επιτρέψουμε την καταστροφή μιας περιοχής με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και κυρίως με πλούσιο περιβαλλοντολογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον και θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει ο νόμος να μην επιτευχθεί αυτό το προμελετημένο “έγκλημα” στην εμβληματική αυτή περιοχή, του μοναδικού θηλυκού ποταμού της χώρας μας».