Πάρκο και όχι ανεμογεννήτριες θέλει στο Μαυροβούνι ο Δήμος Πύλου- Νέστορος

Πάρκο και όχι ανεμογεννήτριες θέλει στο Μαυροβούνι ο Δήμος Πύλου- Νέστορος

Όχι μόνο αντίθετο με την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Μαυροβούνι είναι ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου- Νέστορος, αλλά άμεσα θα επιδιωχθεί η δημιουργία πάρκου στην περιοχή.

Το θέμα της εγκατάστασης και λειτουργίας ανεμογεννητριών, εγκατεστημένης ισχύος 22,5 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 22,5 MW, στη θέση Μαυροβούνι στην Κορώνη συζητήθηκε το προηγούμενο δεκαήμερο στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου- Νέστορος και όλες οι παρατάξεις δήλωσαν την αντίθεσή τους. Μάλιστα, από την πλευρά του δημάρχου Πύλου-Νέστορος προτάθηκε και η διενέργεια δημοψηφίσματος, ενώ ο Δήμος θα αναλάβει όλες τις νομικές διαδικασίες για να αποτραπεί η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Πρόταση και για δημοψήφισμα
Εισηγούμενος το θέμα ο δήμαρχος είπε ότι σε περιοχές Natura που απαγορεύεται κάθε χρήση, δεν μπορεί να επιτρέπεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Μάλιστα, σχολίασε ότι η περιοχή «Μαυροβούνι» είναι μια περιοχή Natura από την οποία διέρχονται μεταναστευτικά πουλιά, ενώ μίλησε για παρενέργειες από την κατασκευή των ανεμογεννητριών, την ηχητική όχληση από την κατασκευή δρόμων για την εγκατάστασή τους και την επιβάρυνση της περιοχής από τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας.

«Η περιοχή αυτή είναι παρθένα στην κυριολεξία και έτσι πρέπει να διατηρηθεί. Ο αγώνας κατά της εγκατάστασης του αιολικού πάρκου πρέπει να μας βρει ενωμένους, πρέπει να συμμετέχουμε σε κοινές παραδοχές, όπως η άσκηση όλων των ένδικων μέσων που απαιτούνται, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο Δήμος θα παρέχει τη νομική του υπηρεσία και την οικονομική στήριξη σε οποιαδήποτε νομική ή μελετητική ομάδα τεκμηριώσει και αποδείξει ότι η εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι λανθασμένη.

Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να αποφασίσουμε τοπικό δημοψήφισμα και είμαι σίγουρος ότι θα δείξει ξεκάθαρα ποια είναι η θέση της τοπικής κοινωνίας.

Η χώρα μας πρέπει να φύγει από το κάρβουνο, όμως δεν μπορούμε να τοποθετούμε αιολικά πάρκα σε περιοχή Natura», τόνισε ο κ. Καρβέλας.

Να σημειωθεί πως η περιοχή τοποθέτησης των ανεμογεννητριών ανήκει στην εδαφική περιοχή της Κοινότητας Βασιλιτσίου.

Δημιουργία πάρκου
Το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου-Νέστορος ομόφωνα αποφάσισε τα εξής:

-Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Μαυροβούνι

-Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος θα ηγηθεί σε ό,τι αφορά τις νομικές ενέργειες, αξιοποιώντας την νομική υπηρεσία του και επιπροσθέτως θα αναθέσει τη νομική του κάλυψη σε έμπειρους και εξειδικευμένους δικηγόρους σε θέματα αιολικής ενέργειας

-Θα συνδράμει με κάθε μέσο και θα είναι μαζί με τη συσταθείσα επιτροπή αγώνα των κατοίκων και της κοινωνίας των πολιτών, στον αγώνα για την αποτροπή της εγκατάστασης

-Η εγκατάσταση δε συνάδει με το χαρακτήρα ανάπτυξης της περιοχής, καθώς πρόκειται για περιοχή με ήπια τουριστική ανάπτυξη χαρακτηρισμένη ως κοινοτικής σημασίας, ενώ με την εγκατάσταση αιολικού πάρκου ακυρώνεται το natura 2000 (GR2550003) στο οποίο είναι ενταγμένο το Μαυροβούνι. Επίσης, αλλοιώνεται η φυσιογνωμία της περιοχής και υποβαθμίζεται η αισθητική του τοπίου, όπως επίσης επηρεάζεται αρνητικά και το μικροκλίμα της περιοχής δυσκολεύοντας έτσι και την αγροτική καλλιέργεια.

Το Δημοτικό Συμβούλιο και οι κάτοικοι θεωρούν ότι το Μαυροβούνι είναι χώρος ζωτικής σημασίας για το Δήμο Πύλου-Νέστορος και το σύνολο της κοινωνίας, για αυτόν το λόγο το Δημοτικό Συμβούλιο και ο δήμαρχος θα επιδιώξουν άμεσα τη δημιουργία ενός αληθινού πάρκου, με ανάδειξη μονοπατιών, πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών, καθώς και άλλων συναφών δράσεων ήπιας μορφής, που δε διαταράσσουν το οικοσύστημα.

Της Βίκυς Βετουλάκη