Περί των προβλημάτων στα ΕΠΑΛ…

Περί των προβλημάτων στα ΕΠΑΛ…

Η ανικανότητα και η αναποτελεσματικότητα της Δημοτικής Αρχής του κ. Βασιλόπουλου αποκαλύφθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν ανέδειξα με σχετική ερώτηση το πρόβλημα το οποίο υπάρχει στα 1ο και 2ο ΕΠΑΛ, καθώς και στο Εσπερινό ΕΠΑΛ της Καλαμάτας.

Με απόφαση απευθείας ανάθεσης του κ. δημάρχου το Δεκέμβριο του 2021 (ΑΔΑ: Ψ2Γ1ΩΕΕ-1ΨΑ) ανατέθηκε σε συγκεκριμένη εταιρεία η προμήθεια και η τοποθέτηση ενός ανελκυστήρα ΑμεΑ στο κτήριο που στεγάζονται τα ανωτέρω εκπαιδευτικά ιδρύματα επί της οδού Κρήτης.

Η εταιρεία τον Ιούνιο του 2023 (ΑΔΑ: ΨΘ9ΙΩΕΕ-1ΓΜ) πληρώθηκε με το ποσό των 23.560 ευρώ. Μέχρι σήμερα, δηλαδή δύο και πλέον χρόνια μετά, ο συγκεκριμένος ανελκυστήρας ΔΕΝ έχει λειτουργήσει παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των ίδιων των μαθητών-σπουδαστών και των εκπαιδευτικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κτηριακές εγκαταστάσεις έχουν τρεις ορόφους και καθημερινά στα πρωινά και νυχτερινά τμήματα οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ξεπερνούν τα 1.000 άτομα.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θεώρησα καθήκον μου να αναδείξω το συγκεκριμένο θέμα, ζητώντας απαντήσεις από τη Δημοτική Αρχή για το ποιος ευθύνεται για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι μαθητές και ιδιαίτερα τα ΑμεΑ, καθώς και οι σπουδαστές του Εσπερινού ΕΠΑΛ, πολλοί εκ των οποίων είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Δυστυχώς, οι απαντήσεις που έλαβα από αρμόδιους αντιδημάρχους (αφού ο κ. δήμαρχος δεν έδωσε καμία απάντηση) πραγματικά προκαλούν μεγάλο προβληματισμό και ανησυχία.

Ως απάντηση έλαβα ότι ο ανελκυστήρας που τοποθετήθηκε δεν καλύπτει τις ανάγκες της πυρασφάλειας, με αποτέλεσμα να απαιτείται αλλαγή υλικών με τοποθέτηση πετροβάμβακα, που έχει παραγγελθεί στην Πάτρα.

Τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής ομολόγησαν ότι 26 ολόκληρους μήνες μετά την απόφαση ανάθεσης, όχι μόνο ότι δε λειτουργεί ο ανελκυστήρας, αλλά αυτός που τοποθετήθηκε και πληρώθηκε είναι ακατάλληλος, αφού χρειάζεται αλλαγή υλικών!

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα που ανέφερα για το συγκεκριμένο κτηριακό συγκρότημα, ότι δηλαδή δεν υπάρχει φυσικός αερισμός, αφού όλα τα παράθυρα είναι καρφωμένα, ούτε επαρκής φωτισμός, οι απαντήσεις που έλαβα είναι ότι όλα ΘΑ γίνουν τις επόμενες μέρες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα λόγια είναι περιττά!

Οι έννοιες των λέξεων ικανότητα, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα είναι εντελώς άγνωστες στη Δημοτική Αρχή, η οποία περιορίζεται σε πυροτεχνήματα επικοινωνίας, σε χειροκροτήματα και φωτογραφίες.

Ως δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας θα εξαντλήσω τη δυνατότητα της θεσμικής μου θέσης, προκειμένου, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν στις ευπαθείς ομάδες, να αποδίδονται οι πολιτικές και όχι μόνο ευθύνες, όταν υπάρχουν αμέλειες και καθυστερήσεις, οι οποίες επιφέρουν βλάβη στο δημόσιο συμφέρον.

Του Σπύρου Χανδρινού,

Δημοτικού συμβούλου Καλαμάτας