Στόχος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας να αυξηθεί η εθελοντική αιμοδοσία στη Μεσσηνία

Στόχος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας να αυξηθεί η εθελοντική αιμοδοσία στη Μεσσηνία

Στην Καλαμάτα βρέθηκε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, προκειμένου να ενημερωθεί για την επάρκειας αίματος στο νοσοκομείο, αλλά και να γίνει σχεδιασμός δράσεων, προκειμένου οι ποσότητες από εθελοντικές αιμοδοσίες να αυξηθούν.

Πριν επισκεφθεί το Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου είχε συνάντηση με τη διοικήτρια Ελένη Αλειφέρη, ο κ. Κατσίβελας βρέθηκε στο στρατόπεδο της Καλαμάτας, όπου ήταν σε εξέλιξη εθελοντική αιμοδοσία, εντασσόμενη στο νέο πρόγραμμα εξορμήσεων που πραγματοποιεί το Ε.ΚΕ.Α. σε στρατόπεδα κατάταξης νεοσυλλέκτων, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή συλλογή αίματος με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Χθες ο κ. Κατσίβελας συναντήθηκε με συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών της πόλης.

Δηλώσεις
Μετά τις συναντήσεις ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας δήλωσε ότι στόχος για τη Μεσσηνία, μετά τα νέα δεδομένα επαναλειτουργίας του στρατοπέδου ως Κέντρου Νεοσυλλέκτων, είναι να το εκμεταλλευτεί, προκειμένου να αυξηθεί η εισροή αίματος στο σύστημα.

Ο κ. Κατσίβελας συνέχισε λέγοντας ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας είναι ένα από τα καλύτερα που υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και μέσα από αυτή τη δραστηριότητά του είναι προφανές ότι χρειάζεται περισσότερες μονάδες αίματος. Έτσι, σκοπός είναι να αυξηθούν οι εισροές.

Δήλωσε, δε, αισιόδοξος ότι οι δράσεις που προγραμματίζονται θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα και η Μεσσηνία αιμοδοτικά θα φτάσει στο επίπεδο που κοινωνικά μπορεί να προσφέρει, με τις δυνατότητες και την ψυχοσύνθεση του κόσμου να δείχνουν ότι τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καλύτερα.

Η κάλυψη σε αίμα και οι εκκλήσεις
Σε ερώτηση για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή σε επίπεδα αίματος και τυχόν ελλείψεις, αφού αρκετές φορές έχουν γίνει σχετικές εκκλήσεις, ο κ. Κατσίβελας απάντησε ότι όταν αναφερόμαστε σε έλλειψη αίματος, αναφερόμαστε σε έλλειψη εθελοντικού αίματος: «Η χώρα αυτή τη στιγμή έχει φτάσει να καλύπτει τις ανάγκες της στο 70% από εθελοντικό αίμα, με το υπόλοιπο να αναζητείται από το συγγενικό και οικογενειακό περιβάλλον κάποιου που χρειάζεται, οπότε εκεί είναι το επίπεδο των εκκλήσεων.

Σκοπός και υποχρέωση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας είναι να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες από εθελοντικό αίμα και όλα τα νοσοκομεία της χώρας να φτάσουν να έχουν όλη την παρακαταθήκη αίματος, ώστε να καλύπτεται τουλάχιστον η πρώτη στιγμή ενός περιστατικού».

Τα χαμηλά ποσοστά της Πελοποννήσου και πώς αυτό θα αλλάξει
Σχετικά με χαμηλά ποσοστά που καταγράφονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο κ. Κατσίβελας σχολίασε ότι, όταν κάποιες περιοχές τα καταφέρνουν καλύτερα, σημαίνει ότι στις άλλες κάτι δε γίνεται καλά. Συμπλήρωσε, λοιπόν, ότι αυτό σπεύδει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας να διορθώσει και να κάνει καλύτερο. Για παράδειγμα, το Νοσοκομείο Καλαμάτας βρίσκεται μακριά από την πόλη, κάτι που χαρακτήρισε ως εμπόδιο για τον εθελοντή αιμοδότη. Μάλιστα, γίνονται συζητήσεις να αναπτυχθούν λειτουργίες αιμοδοσίας στο κέντρο της πόλης, όπως στο Πνευματικό Κέντρο, κάτι που είχε γίνει την περίοδο της πανδημίας, με στόχο η αιμοδοσία να έρθει πιο κοντά στον πολίτη.

 Ελένη Αλειφέρη
Από την πλευρά της, η διοικήτρια του Νοσοκομείο Καλαμάτας χαρακτήρισε πολύτιμη τη συνάντηση εργασίας με τον κ. Κατσίβελα, αφού έγινε πάνω σε συγκεκριμένο πλάνο, ενώ συζητήθηκαν πετυχημένες στρατηγικές και τρόποι για να αυξηθεί η εθελοντική αιμοδοσία στην περιοχή.

Έτσι, το νοσοκομείο, σε συνεργασία με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της αιμοδοσίας, που- όπως είπε- κάνουν τεράστια προσπάθεια, θα βάλουν ένα στόχο, ο οποίος πιστεύει ότι θα επιτευχθεί.

Κλείνοντας παρατήρησε ότι υπάρχει απόλυτη ανάγκη και πρέπει όλη η κοινωνία να αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση