Συμφωνία για την καταπολέμηση της εκλογικής παραπληροφόρησης από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Συμφωνία για την καταπολέμηση της εκλογικής παραπληροφόρησης από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η Meta, η OpenAI, η TikTok, η Microsoft και η Amazon ήταν μεταξύ των υπογραφόντων τη συμφωνία στο Συνέδριο Ασφαλείας του Μονάχου. Η X του Elon Musk υπέγραψε επίσης.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας υπέγραψαν την Παρασκευή ένα σύμφωνο για την εθελοντική υιοθέτηση «εύλογων προφυλάξεων» προκειμένου να αποτραπεί η χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης (AI) για τη διατάραξη δημοκρατικών εκλογών σε όλο τον κόσμο.

Στελέχη από τις Adobe, Amazon, Google, IBM, Meta, Microsoft, OpenAI και TikTok συγκεντρώθηκαν στο συνέδριο ασφαλείας του Μονάχου για να ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο για τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν στις βαθιές πλαστογραφίες που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη και ξεγελούν σκόπιμα τους ψηφοφόρους.

Δώδεκα άλλες εταιρείες – συμπεριλαμβανομένης της X του Elon Musk – υπογράφουν επίσης τη συμφωνία.

Η συμφωνία είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική, αλλά στοχεύει στις ολοένα και πιο ρεαλιστικές εικόνες, ήχο και βίντεο που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη και “παραπλανητικά παραποιούν ή αλλοιώνουν την εμφάνιση, τη φωνή ή τις ενέργειες πολιτικών υποψηφίων, εκλογικών αξιωματούχων και άλλων βασικών εμπλεκομένων σε μια δημοκρατική εκλογή ή παρέχουν ψευδείς πληροφορίες στους ψηφοφόρους σχετικά με το πότε, πού και πώς μπορούν να ψηφίσουν νόμιμα”.

Οι εταιρείες δεν δεσμεύονται να απαγορεύσουν ή να καταργήσουν τα deepfakes. Αντ’ αυτού, η συμφωνία περιγράφει τις μεθόδους που θα χρησιμοποιήσουν για να προσπαθήσουν να ανιχνεύσουν και να επισημάνουν παραπλανητικό περιεχόμενο ΤΝ όταν αυτό δημιουργείται ή διανέμεται στις πλατφόρμες τους.

Σημειώνει ότι οι εταιρείες θα μοιράζονται βέλτιστες πρακτικές και θα παρέχουν “ταχείες και αναλογικές απαντήσεις” όταν το περιεχόμενο αυτό αρχίσει να διαδίδεται.

Έλλειψη δεσμευτικών απαιτήσεων

Η ασάφεια των δεσμεύσεων και η έλλειψη δεσμευτικών απαιτήσεων πιθανόν να βοήθησαν να κερδηθεί ένα ευρύ φάσμα εταιρειών, αλλά οι απογοητευμένοι υποστηρικτές περίμεναν ισχυρότερες διαβεβαιώσεις.

“Η γλώσσα δεν είναι τόσο ισχυρή όσο θα περίμενε κανείς”, δήλωσε η Rachel Orey, ανώτερη αναπληρώτρια διευθύντρια του Elections Project στο Bipartisan Policy Center.

“Νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε τα εύσημα εκεί που πρέπει και να αναγνωρίσουμε ότι οι εταιρείες έχουν συμφέρον να μην χρησιμοποιηθούν τα εργαλεία τους για να υπονομεύσουν τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Τούτου λεχθέντος, πρόκειται για εθελοντισμό, και θα παρακολουθούμε αν θα το ακολουθήσουν”.

Ο Clegg δήλωσε ότι κάθε εταιρεία “δικαίως έχει τις δικές της πολιτικές περιεχομένου”.

“Αυτό δεν είναι μια προσπάθεια να επιβληθεί ένας ζουρλομανδύας σε όλους”, είπε.

“Και εν πάση περιπτώσει, κανείς στον κλάδο δεν πιστεύει ότι μπορείς να αντιμετωπίσεις ένα εντελώς νέο τεχνολογικό παράδειγμα σκουπίζοντας τα πράγματα κάτω από το χαλί και προσπαθώντας να παίξεις το παιχνίδι του τσακ-α-μολέ και να βρεις όλα όσα πιστεύεις ότι μπορεί να παραπλανήσουν κάποιον”.

Αρκετοί πολιτικοί ηγέτες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ συμμετείχαν επίσης στην ανακοίνωση της Παρασκευής. Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Vera Jourova δήλωσε ότι, αν και μια τέτοια συμφωνία δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένη, “περιέχει πολύ επιδραστικά και θετικά στοιχεία”.

Η ίδια κάλεσε επίσης τους συναδέλφους της πολιτικούς να αναλάβουν την ευθύνη να μην χρησιμοποιούν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης με παραπλανητικό τρόπο και προειδοποίησε ότι η παραπληροφόρηση που τροφοδοτείται από την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επιφέρει “το τέλος της δημοκρατίας, όχι μόνο στα κράτη μέλη της ΕΕ”.

Η παρέμβαση της ΤΝ στις εκλογές βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη

Η συμφωνία στην ετήσια συνάντηση ασφαλείας της γερμανικής πόλης έρχεται καθώς περισσότερες από 50 χώρες πρόκειται να διεξαγάγουν εθνικές εκλογές το 2024. Το Μπαγκλαντές, η Ταϊβάν, το Πακιστάν και πιο πρόσφατα η Ινδονησία το έχουν ήδη πράξει.

Απόπειρες εκλογικής παρέμβασης με τεχνητή νοημοσύνη έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως όταν ρομποτικά τηλεφωνήματα τεχνητής νοημοσύνης που μιμούνταν τη φωνή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσπάθησαν να αποθαρρύνουν τους πολίτες να ψηφίσουν στις προκριματικές εκλογές του Νιου Χαμσάιρ τον περασμένο μήνα.

Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της Σλοβακίας τον Νοέμβριο, ηχογραφήσεις που δημιουργήθηκαν από τεχνητή νοημοσύνη υποδύθηκαν έναν υποψήφιο που συζητούσε σχέδια για αύξηση των τιμών της μπύρας και νοθεία στις εκλογές. Οι ελεγκτές γεγονότων προσπάθησαν να τις αναγνωρίσουν ως ψευδείς καθώς εξαπλώθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι πολιτικοί έχουν επίσης πειραματιστεί με την τεχνολογία, από τη χρήση AI chatbots για την επικοινωνία με τους ψηφοφόρους μέχρι την προσθήκη εικόνων που δημιουργούνται από AI στις διαφημίσεις.

Η συμφωνία καλεί τις πλατφόρμες να “δώσουν προσοχή στο πλαίσιο και ιδίως στη διασφάλιση της εκπαιδευτικής, ντοκιμαντερίστικης, καλλιτεχνικής, σατιρικής και πολιτικής έκφρασης”.

Είπε ότι οι εταιρείες θα επικεντρωθούν στη διαφάνεια προς τους χρήστες σχετικά με τις πολιτικές τους και θα εργαστούν για την εκπαίδευση του κοινού σχετικά με το πώς μπορεί να αποφύγει να πέσει θύμα πλαστογραφίας τεχνητής νοημοσύνης.

Οι περισσότερες εταιρείες έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι θέτουν ασφαλιστικές δικλείδες στα δικά τους εργαλεία δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να χειρίζονται εικόνες και ήχο, ενώ παράλληλα εργάζονται για την αναγνώριση και την επισήμανση του περιεχομένου που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη, ώστε οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να γνωρίζουν αν αυτό που βλέπουν είναι αληθινό. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις προτεινόμενες λύσεις δεν έχουν ακόμη τεθεί σε εφαρμογή και οι εταιρείες έχουν δεχθεί πιέσεις να κάνουν περισσότερα.

Η πίεση αυτή είναι αυξημένη στις ΗΠΑ, όπου το Κογκρέσο δεν έχει ακόμη ψηφίσει νόμους που να ρυθμίζουν την τεχνητή νοημοσύνη στην πολιτική, αφήνοντας τις εταιρείες να αυτοκυβερνώνται σε μεγάλο βαθμό.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι τα ηχητικά αποσπάσματα που παράγονται από την ΤΝ σε ρομποτικές κλήσεις είναι παράνομα, αλλά αυτό δεν καλύπτει τις ηχητικές απομιμήσεις όταν κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε διαφημίσεις εκστρατειών.

Πολλές εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης έχουν ήδη εφαρμόσει πολιτικές για την αποτροπή παραπλανητικών αναρτήσεων σχετικά με τις εκλογικές διαδικασίες – με ή χωρίς τεχνητή νοημοσύνη.

Η Meta λέει ότι αφαιρεί την παραπληροφόρηση σχετικά με “τις ημερομηνίες, τις τοποθεσίες, τις ώρες και τις μεθόδους για την ψηφοφορία, την εγγραφή ψηφοφόρων ή τη συμμετοχή στην απογραφή”, καθώς και άλλες ψευδείς αναρτήσεις που έχουν ως στόχο να παρεμποδίσουν τη συμμετοχή κάποιου στα κοινά.

Πηγή: euronews.gr