Συνεχίζει η Ε.Ε. την προστασία τουρκικών προϊόντων -Έγινε ΠΟΠ ελαιόλαδο από το Αϊδίνιο

Συνεχίζει η Ε.Ε.  την προστασία τουρκικών προϊόντων -Έγινε ΠΟΠ ελαιόλαδο από το Αϊδίνιο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τον κρόκο, πρόσθεσε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με την ονομασία “Aydın Memecik Zeytinyagı” στο μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) της Ε.Ε.

Το συγκεκριμένο ελαιόλαδο λαμβάνεται από την ποικιλία ελιάς Memecik που καλλιεργείται στην επαρχία Αϊδινίου, ενώ οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή τού δίνουν τα μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του.

Η ποικιλία Memecik, μια τυποποιημένη ποικιλία που περιλαμβάνεται στον κατάλογο καταχώρισης και πιστοποίησης του υπουργείου Γεωργίας και Δασοκομίας της Τουρκίας, είναι ποικιλία ελιών που καλλιεργούνται στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (επαρχίες Αϊδινίου, Σμύρνης και Μούγλων).

Όπως τονίζει η Επιτροπή, στις οργανοληπτικές δοκιμές που διεξάγονται από επαγγελματίες δοκιμαστές γευσιγνωσίας, το ελαιόλαδο “Aydın Memecik Zeytinyagı” λαμβάνει υψηλή βαθμολογία, ιδίως όσον αφορά στην πικρή και πικάντικη γεύση του, που προσμετρώνται στα θετικά χαρακτηριστικά του προϊόντος. Οι φαινολικές ενώσεις είναι αυτές που προσδίδουν στα έλαια τη χαρακτηριστική πικράδα τους. Η ποικιλία ελιάς Memecik έχει επίσης έντονη επίδραση στη φαινολική περιεκτικότητα του ελαιολάδου.

Η συνολική φαινολική περιεκτικότητα του “Aydın Memecik Zeytinyagı” θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 mg/kg. Τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που παράγονται από ελιές Memecik στην επαρχία Αϊδινίου είναι πλούσια σε λουτεολίνη. Η λουτεολίνη είναι μία από τις κύριες φαινολικές ουσίες του ελαιολάδου.

Σε μελέτες που διερευνούν το βιοχημικό χαρακτηρισμό των ελαιολάδων Memecik, διαπιστώθηκε ότι η συνολική φαινολική περιεκτικότητα σε εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που παράγονται από την ποικιλία ελιάς Memecik στην επαρχία Αϊδινίου ήταν σημαντικά υψηλότερη από εκείνη των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων που παράγονται στην επαρχία Σμύρνης.

Η περιεκτικότητα σε στερόλες των ελαιολάδων Memecik που παράγονται στην επαρχία Αϊδινίου διαπιστώθηκε ότι είναι υψηλότερη από εκείνη των ελαιολάδων που παράγονται στις επαρχίες Σμύρνης και Μούγλων υπό τις ίδιες συνθήκες.

Ο λόγος για την υψηλή φαινολική περιεκτικότητα της ελιάς Memecik είναι ότι είναι πολύ καλά προσαρμοσμένη στα θερμά καλοκαίρια της επαρχίας Αϊδινίου. Και παράγεται παραδοσιακά στην περιοχή λόγω της ανθεκτικότητάς της στην ξηρασία.

Επίσης, οι άνεμοι στην περιοχή προστατεύουν τις ελιές από το δάκο κατά την περίοδο ωρίμασης. Αυτό διασφαλίζει ότι η ελεύθερη οξύτητα και η περιεκτικότητα σε υπεροξείδιο είναι χαμηλές.