Τριφυλία: Ιός της Alert List σε καλλιέργεια αγγουριού

Τριφυλία: Ιός της Alert List σε καλλιέργεια αγγουριού

Συναγερμό σήμανε η ΔΑΟΚ Τριφυλίας με εξαιρετικά επείγον δελτίο ενημέρωσης για «Πρώτη επίσημη παρουσία του ιού του καρουλιάσματος των φύλλων της Τομάτας Νέο Δελχί σε καλλιέργεια αγγουριού».

Σε αυτό, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Γνωστοποιήθηκε στην Υπηρεσία μας η εργαστηριακή εξέταση δειγμάτων φυτών αγγουριάς του Εργαστηρίου Ιολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, όπου προσδιορίστηκε πρόσφατα ο ιός του καρουλιάσματος των φύλλων της τομάτας Νέο Δελχί (Tomato leaf curl NewTomato leaf curl New Delhi virus, ToLCNDV) σε καλλιέργεια στην περιοχή της Τριφυλίας.

Ο ιός συμπεριλαμβάνεται στην Alert List του ΕPPO και βάσει αυτού θα διενεργηθούν επίσημες δειγματοληψίες στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Επισκοπήσεων κατά επιβλαβών οργανισμών καραντίνας με απόφαση του ΥΠΑΑΤ». Ο ιός ToLCNDV αναφέρεται για πρώτη φορά στην Ινδία το 1995, αρχικά σε σολανώδη κηπευτικά, ενώ στη συνέχεια αναφέρονται σημαντικές ζημίες σε κολοκυνθοειδή. Περαιτέρω μελέτες έδειξαν την παρουσία του ιού και σε άλλες ασιατικές χώρες (Tomato leaf curl NewΠακιστάν, Φιλιππίνες, Ταϊλανδή κ.α.).

To 2012 παρατηρούνται ύποπτα συμπτώματα στη Μούρθια (Tomato leaf curl NewMurcia) της Ισπανίας και το 2013 στην Αλγερία.

Σε λίγους μήνες ο ιός καταγράφεται σε όλη την ισπανική επικράτεια. Στη συνέχεια καταγράφεται στην Τυνησία (Tomato leaf curl New2015), στην Ιταλία (Tomato leaf curl New2016) και στο Μαρόκο (Tomato leaf curl New2017)».

Συμπτώματα

Σε προσβεβλημένα φυτά η παρουσία του ιού προκαλεί τα παρακάτω συμπτώματα:

-Τομάτα: συστροφή και κατσάρωμα των φύλλων, λεύκανση των νευρώσεων και ποικιλοχλώρωση, νανισμό των φυτών, τα οποία και παρουσιάζουν μειωμένη παραγωγή καρπών

-Κολοκυνθοειδή: παραμόρφωση του ελάσματος, παρουσία μωσαϊκού, διόγκωση των νευρώσεων, οι προσβεβλημένοι καρποί εμφανίζουν τραχύτητα και διαμήκεις ρωγμές.

Μετάδοση

Ο ιός ToLCNDV μεταδίδεται αποκλειστικά με έντομα του είδους Bemisia tabaci (Tomato leaf curl NewHemiptera: Aleyrodidae) αλευρώδη του καπνού, με έμμονο τρόπο. Το είδος είναι ενδημικό της περιοχής μας και σημαντικός εχθρός πολλών καλλιεργειών, ειδικότερα της τομάτας.

Σε μεγάλες αποστάσεις ο ιός ToLCNDV) μπορεί να μεταφερθεί με μολυσμένα φυτά ξενιστές.

Διαχείριση του προβλήματος

Καθώς το πρόβλημα με τον ιό ToLCNDV σχετίζεται αποκλειστικά με τις προσβολές από τον αλευρώδη του καπνού Β. tabaci, η επιτυχημένη διαχείρισή του ταυτίζεται με την επιτυχημένη διαχείριση του εντομολογικού εχθρού.

Ο Β. tabaci θεωρείται από τους πιο δύσκολους εχθρούς κηπευτικών καλλιεργειών λόγω της ταχύτατης αναπαραγωγής και της ικανότητας ανάπτυξης ανθεκτικότητας σε εντομοκτόνες χημικές ουσίες.

Η αντιμετώπιση των αλευρωδών, στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Εχθρών, βασίζεται σε συνδυασμό μεθοδολογιών. Ο ιός θεωρείται επιβλαβής οργανισμός καραντίνας. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν φυτά με ύποπτα συμπτώματα, θα πρέπει να ειδοποιηθούν οι αρμόδιοι φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας στο τηλέφωνο 2761361503, προκειμένου να διενεργηθούν επίσημες δειγματοληψίες.

Τα δε δείγματα θα αναλυθούν από τα επίσημα εργαστήρια, όπως αυτά έχουν οριστεί από τις σχετικές αποφάσεις του ΥΠΑΑΤ, και θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις.