Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ζαχαριάς

Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ζαχαριάς

Μετά από μεγάλη μάχη με τον καρκίνο, έφυγε σήμερα το πρωί από τη ζωή ο κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Νίκος Ζαχαριάς σε ηλικία 59 χρόνων.

Βιογραφικό

Ο Νίκος Ζαχαριάς μεγάλωσε στην πόλη-νησί του Αιτωλικού του Δήμου Μεσολογγίου και σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και από το 2009 υπηρέτησε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στη βαθμίδα του Καθηγητή, όπου θήτευσε ως Κοσμήτορας (2020-2023), έχοντας ολοκληρώσει δύο θητείες ως Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών (2015-2017, 2017-2019).

Διηύθυνε το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας με ερευνητικό αντικείμενο τις χρονολογήσεις με φωταύγεια, τις μελέτες χαρακτηρισμού και προέλευσης υαλωδών αντικειμένων, και τη χρήση αναλυτικών και ψηφιακών διατάξεων για τη μελέτη του περιβάλλοντος.

Είχε δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνή περιοδικά, κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, είχε διοργανώσει σημαντικό αριθμό διεθνών συνεδρίων και έχει συμμετάσχει ή συντονίσει μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων. Στα ενδιαφέροντά του ήταν και η μελέτη της ιστορίας όλων των περιόδων της χώρας και η σύγχρονη διεθνής λογοτεχνία.