Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για το «Αχίλλειον»

Έντονο επενδυτικό  ενδιαφέρον για το «Αχίλλειον»

Ανακοινώθηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, αν και ο δήμαρχος μίλησε για… μικρό καλάθι

Μία ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας, Κώστα Τσαπόγα, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, για τη λήψη μέτρων ασφαλείας και αισθητικής στην εξωτερική όψη του παλιού ξενοδοχείου «Αχίλλειον», στον πεζόδρομο της Αριστομένους, «έβγαλε» είδηση.

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάββας, αλλά και ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, σχολίασαν ότι υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του διατηρητέου κτηρίου, οπότε οι παρεμβάσεις μπαίνουν στον… πάγο μέχρι να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένη πρόταση.

Για το “Αχίλλειον” είχε προκύψει και στο παρελθόν ενδιαφέρον από επενδυτές, αλλά επειδή το κτήριο έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο από το υπουργείο Πολιτισμού, πρέπει να ξεμπλεχθεί ένα κουβάρι γραφειοκρατικών διαδικασιών προκειμένου να υλοποιηθεί η οποιαδήποτε επένδυση.

Άλλωστε, ένα χρόνο περίπου πριν αποδείχτηκε όνειρο η ανακατασκευή και αξιοποίησή του ως πολυκατάστημα της ελληνικής εταιρείας ένδυσης Pop Air Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία Ένδυσης, που προσέφερε μίσθωμα 2.420 ευρώ το μήνα. Η σύμβαση μίσθωσης είχε υπογραφεί το 2019 και η διάρκεια εκμετάλλευσής του ήταν για 25 έτη, με τη μισθώτρια εταιρεία να υποχρεούται να προβεί σε επισκευή – ανακαίνιση του διατηρητέου κτηρίου, εξασφαλίζοντας η ίδια τις αναγκαίες άδειες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, σε συνεδρίασή του, μερικά χρόνια αργότερα, αποφάσισε την πρόωρη λύση της μισθωτικής σύμβασης του “Αχίλλειον”, την οποία ζητούσε η μισθώτρια εταιρεία, όπως προβλεπόταν στο ιδιωτικό συμφωνητικό. Κι αυτό, γιατί, σύμφωνα με την ενημέρωση που δόθηκε, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο απέρριψε τη μελέτη με τις παρεμβάσεις για την ανακατασκευή του κτηρίου που είχε εκπονήσει η εταιρεία.  

Γι’ αυτό ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος “ζήτησε” να… κρατηθεί μικρό καλάθι, προκειμένου να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος και να προκύψει έτσι ένα οριστικό αποτέλεσμα προς όφελος τόσο του κτηρίου όσο και της οικονομικής ζωής της πόλης.

Το κτήριο είναι διώροφο νεοκλασικό με υπόγειο, ενώ η μεικτή επιφάνεια υπογείου, ισογείου, παταριών και α΄ ορόφου ανέρχεται σε 1.306,18 τ.μ. Το «Αχίλλειον» θα χρησιμοποιηθεί για χρήσεις επιτρεπτές από το ΓΠΣ Δήμου Καλαμάτας και συμβατές με το χαρακτήρα του διατηρητέου.
Α.Π.