Επίκαιρα ιατρικά θέματα κατά την επιστημονική ημερίδα στα Φιλιατρά

Επίκαιρα ιατρικά θέματα κατά την επιστημονική ημερίδα στα Φιλιατρά

Υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και του Δήμου Τριφυλίας, η Ιατρική Εταιρεία Μεσσηνίας διοργάνωσε επιστημονική ημερίδα το περασμένο Σάββατο, 2 Μαρτίου, στο «Βορρέειον» Πνευματικό Κέντρο, με τη στήριξη του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών.

Οι εργασίες της επιστημονικής ημερίδας «Επίκαιρα Ιατρικά θέματα» έχουν ως στόχο να υπάρξει ανταλλαγή επιστημονικής γνώσης και απόψεων για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ιατρική Επιστήμη μεταξύ των ιατρών και των λοιπών επαγγελματιών Υγείας, αλλά και ενημέρωση των πολιτών.

Κατά την πρώτη συνεδρία, με προεδρείο τον κ. Ιωάννη Κωνσταντόπουλο, παιδίατρο διευθυντή Γ.Ν. Μεσσηνίας, Ν.Μ. Κυπαρισσίας και την κα Γεωργία-Αικατερίνη Μπουζαλά, βιοπαθολόγο, αναπτύχθηκαν πολύ ενδιαφέροντα θέματα, όπως:

Αλκοόλ-Επιβλαβής Χρήση, Κατάχρηση, Εξάρτηση με ομιλητή τον κ. Δημήτριο Παπαγιάκουμο. Κύηση και Διαβήτης, με ομιλήτρια την κα Γαρυφαλλιά Τζίφα, ενδοκρινολόγο. Οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος, εναλλακτικοί τρόποι καπνίσματος, με ομιλήτρια την κα Βασιλική Κουλουμέντα, πνευμονολόγο-φυματιολόγο. Διερεύνηση και αντιμετώπιση υπέρτασης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με ομιλητή τον κ. Αντώνιο Λιάκο, παθολόγο Ν. Κυπαρισσίας.

Σχολιασμός από την κα Χαρίκλεια Κωνσταντινίδη -Δριμή, γενική ιατρό, επιμελήτρια Β’,Π.Ι. Κοπανακίου.

Κατά τη δεύτερη συνεδρία, με προεδρείο την κα Αλεξάνδρα Μαστρογιαννάκη -Μαρίνη, εργαστηριακή μικροβιολόγο-βιοπαθολόγο και τον κ. Γεώργιο Πετράκο, γυναικολόγο-μαιευτήρα, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, αναπτύχθηκαν τα κάτωθι θέματα: O ρόλος του νοσηλευτή στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση στο ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών), από την ομάδα νοσηλευτριών του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας Αικατερίνη Κούτρου, Αιμιλία Γκιουλή και Βασιλική Τσαλαμανδρή, με εξαιρετική ομιλήτρια την κα Αικατερίνη Κούτρου. Γυναικολογικός Καρκίνος, με ομιλητή τον κ. Ανδρέα Πολυδώρου, γυναικολόγο.

Σύγχρονη προσέγγιση κηλών κοιλιακού τοιχώματος, με ομιλητές τους χειρουργούς του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Αθανασία Συρμοπούλου και Δημήτριο Παναγόπουλο. Καρκίνος ουροδόχου κύστεως. Μεσσηνιακή Επιδημία, με ομιλητές τον κ.  Θεόδωρο Θεοφιλάκο, ειδικευόμενο Ουρολογικής Κλινικής Ν. Καλαμάτας και τον κ. Κωνσταντίνο Σπυρόπουλο, ουρολόγο στην Καλαμάτα. Ο σχολιασμός έγινε από την κα Δήμητρα Μάντζου, μαιευτήρα-γυναικολόγο στους Γαργαλιάνους, την κα Αικατερίνη Λόλα, αναισθησιολόγο του Ν. Κυπαρισσίας και τον κ. Κωνσταντίνο Μεν. Σκρεπέτη, συντονιστή διευθυντή της Ουρολογικής Κλινικής και διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Ν. Καλαμάτας και πρόεδρο Ιατρικής Εταιρείας Μεσσηνίας.

Όλα τα θέματα ήταν εξαιρετικής σπουδαιότητας και αναπτύχθηκαν με πολύ ωραίο και γλαφυρό τρόπο, ώστε να είναι απολύτως κατανοητά, δεδομένου ότι η ημερίδα ήταν ανοιχτή στο κοινό.