Επικήδειος για τον παπά Νίκο Χαντζή

Επικήδειος για τον παπά Νίκο Χαντζή

Αποχαιρετούμε ή, καλύτερα, κατευοδώνουμε από τα γήινα στην Άνω Ιερουσαλήμ και στα σκηνώματα των Αγίων τον ποιμένα τον καλό, τον πνευματικό οδηγό της τοπικής κοινωνίας και της ευρύτερης περιοχής, τον ταπεινό υπηρέτη του Θεού και των ανθρώπων, τον ανυποχώρητο μαχητή αξιών και ιδανικών, τον πανάξιο οικογενειάρχη.

Η αποστολή του Ιερέα σ’ έναν τόπο, σε μια περιοχή, ιδιαίτερα αγροτική, έχει καθοριστική σημασία όχι μόνο για τη θρησκευτική ζωή, αλλά γενικότερα για την πνευματική ζωή, την κοινωνική ζωή, τη συνεννόηση, την άμβλυνση των διαφορών μεταξύ των ανθρώπων.

Ο Ιερέας αποτελεί το παράδειγμα της ανιδιοτέλειας, της ταπεινότητας, της προσήλωσης στο καθήκον και της ανθρωπιάς.

Με όλα αυτά τα προτερήματα ήταν προικισμένος ο άξιος λευίτης, αείμνηστος, πλέον, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΝΤΖΗΣ, γύρω από το σεπτό σκήνωμα του οποίου είμαστε όλοι μας συγκεντρωμένοι σήμερα, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μας για το μέγεθος της προσφοράς του προς όλους μας

Ιδιαίτερα, θέλω να σταθώ και να δώσω έμφαση στην αυστηρή προσήλωση του αειμνήστου λευίτη στα πατριωτικά θέματα, στις εθνικές αξίες και τα ιδανικά και βεβαιότατα στις ηθικές αξίες, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τα δόγματα της ορθοδοξίας και τις, για αιώνες, πνευματικές κατευθύνσεις της.

Αυτές οι αξίες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την εθνική και πνευματική αυθυπαρξία μας και αυτές υπηρέτησε με ιεραποστολικό ζήλο ο μεταστάς.

Στεκόμαστε σήμερα όλοι μας γύρω από το σεπτό του σκήνωμα, τον αποχαιρετούμε με σεβασμό, εκτίμηση και αγάπη, εδώ στον Ιερό Ναό της Παναγίας, που λειτούργησε χιλιάδες φορές, έχοντας πάντοτε δίπλα του τον αγαπημένο του γιο, το Βασίλη, συμβοηθό και συμπαραστάτη.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του και ελαφρύ το χώμα του!

Μας δίδαξε με το παράδειγμά του.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και σ’ όλους του κατοίκους.

Παναγιώτης Νίκας
τέως περιφερειάρχης Πελοποννήσου