Γιατί έως τώρα δεν απαγορεύτηκαν τα κινητά στα σχολεία;

Γιατί έως τώρα δεν απαγορεύτηκαν τα κινητά στα σχολεία;

Υπήρξε νόμος για την απαγόρευση κινητών στα σχολεία, αλλά, όπως συμβαίνει πολλές φορές στην Ελλάδα, δεν τηρήθηκε. Μάλιστα, όταν προσφάτως η Βρετανία απαγόρευσε τα κινητά στα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας φαινόταν να εξετάζει και πάλι το ζήτημα. Αλλά στη Βρετανία σηκώθηκε σκόνη και έως ότου καταλαγιάσει, το ζήτημα έγινε μείζον για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Ύστερα ήρθαν τα απανωτά περιστατικά μαθητικής βίας και τα βίντεο που αναρτούσαν στο Διαδίκτυο, όπως και τα περιστατικά μπούλινγκ. Τότε το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να προχωρήσει όχι μόνον στην τήρηση της απαγόρευσης των κινητών, αλλά και στην αυστηροποίησή της. Έτσι προτάθηκε ένα «πρωτόκολλο ποινών» το οποίο προήλθε από μελέτη ευρωπαϊκών πρακτικών, όπως το σύστημα που ισχύει στη Δανία.

Με την πρόταση αυτή θα είναι υποχρεωτικό οι μαθητές να παραδίδουν τα κινητά τους τηλέφωνα στο σχολείο, ημερησίως, κατά την έναρξη των μαθημάτων. Η ποινή όταν μαθητής βρεθεί με το κινητό του στην τάξη θα είναι αποβολή, από ωριαία έως και ημερήσια στην περίπτωση υποτροπής. Υπάρχει, βεβαίως, και μια πρόταση η απαγόρευση κινητών στα σχολεία να περιλαμβάνει όχι μόνον τους μαθητές και τις μαθήτριες, αλλά και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Α.Π.