Η αδιαλλαξία και ο αυταρχισμός του προέδρου της Κοινότητας Καλαμάτας δεν περιγράφονται!

Η αδιαλλαξία και ο αυταρχισμός του προέδρου  της Κοινότητας Καλαμάτας δεν περιγράφονται!

Ξεκινήσαμε ως κοινοτικοί σύμβουλοι τη θητεία μας στο Κοινοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας με διάθεση συνεργασίας και προσφοράς και συναντήσαμε απέναντί μας έναν πρόεδρο με εμμονές, ο οποίος θεωρεί το συντονιστικό του ρόλο ως θρόνο εξουσίας. Οι καιροί απαιτούν σύνθεση απόψεων και ομογενοποίηση αντιλήψεων.

Ενώ ο ίδιος μας μίλησε για ενότητα και συνεργασία για το καλό της πόλης, στην πραγματικότητα εναντιώνεται στο καλό της πόλης. Να τονίσουμε ότι τα θέματα που φέρνουμε εμείς δεν είναι δικά μας, αλλά θέματα από τους ίδιους τους συμπολίτες μας, που τους αφουγκραζόμαστε καθημερινά και που τα βλέπουμε στις γειτονιές της πόλης μας.

Η αδιαλλαξία και ο αυταρχισμός είναι τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν, κάνοντας προσπάθειες αυταρχικές, απαιτώντας ομιλίες στον πληθυντικό, αγνοώντας πως για να λειτουργήσει η σχεσιοδυναμική της ομάδας, τον σεβασμό δεν τον απαιτείς, δεν τον επιβάλλεις, αλλά τον κερδίζεις!

Επειδή εκεί θα συνυπάρξουμε πέντε χρόνια και οι πολίτες της πόλης μας με την ψήφο τους μας έστειλαν εκεί για να υπηρετήσουμε το θεσμό, γι’ αυτό θέλουμε να διαμηνύσουμε για τελευταία φορά στον πρόεδρο κ. Λύρα, ότι αν δεν αλλάξει ρότα το πλοίο της συναίνεσης και αν δε μάθει τι σημαίνει συναίνεση ο ίδιος, τότε, όπως λέει και ο σοφός λαός, «λαγός την πτέρη έσειε κακό του κεφαλιού του»!

Βρεθήκαμε υποψήφιοι για ένα θεσμοθετημένο όργανο που λέγεται Κοινοτικό Συμβούλιο της Κοινότητας Καλαμάτας και ως υποψήφιοι αφιερώσαμε πολύ χρόνο, προκειμένου να εξηγήσουμε στον κόσμο τι είναι η Κοινότητα Καλαμάτας. Για αυτό εκτιμούμε ότι μέγιστη ευθύνη φέρει ο κ. Λύρας που, ως πρόεδρος, για τέσσερα χρόνια δε φρόντισε να αναδείξει το ρόλο της Κοινότητας.

Ζητήσαμε σταθερή μέρα στο ξεκίνημα του κάθε μήνα για συνεδριάσεις, όμως μας αρνήθηκε. Ως ώρα συνεδρίασης τη μία επιλέγει Σάββατο απόγευμα, την άλλη καθημερινές 11.00 π.μ., 2.15 μ.μ., 6.00 μ.μ.!

Επειδή ο κ. Λύρας μας προσκαλεί σε συνεδρίαση κάθε φορά με 3-4 θέματα στην ημερήσια διάταξη και επειδή τα προβλήματα της πόλης είναι πολλά, στείλαμε ως παράταξη στο πρωτόκολλο του Δήμου δύο φορές θέματα που αφορούν στην πόλη μας. Δυστυχώς, τα αγνόησε παντελώς, λες και τα θέματα αυτά αφορούσαν άλλη πόλη!

Αντ’ αυτού, ο κ. Λύρας με «μεγαλοψυχία» μάς φώτισε το δρόμο, στέλνοντας το απόσπασμα του Κανονισμού Λειτουργίας Κοινοτήτων, που αναφέρει ότι το 1/3 των μελών μπορούν να συγκαλέσουν συνεδρίαση. Λες και δεν το ξέραμε… αυτόν περιμέναμε! Όμως, ο σκοπός ήταν ότι πίστευε ότι δε θα μπορέσουμε να βρούμε το πέμπτο άτομο. Το άτομο βρέθηκε και στείλαμε τα παρακάτω θέματα:

1ον. Απομάκρυνση ανενεργών θαλάμων καρτοτηλεφώνων από τους κοινόχρηστους χώρους

2ον. Συντήρηση σιντριβανιού και περιβάλλοντος χώρου στην πλατεία Παπλωματάδικων

3ον. Διευθέτηση της επικινδυνότητας στη συμβολή των οδών Λήμνου και Ανθέων (περιοχή Γουλιμίδες)

4ον. Διάνοιξη της οδού Ύδρας στη συμβολή της με τη Δαμοφώντος, τμήματος πέντε μέτρων που έχουν απομείνει

5ον. Λήψη μέτρων σχετικά με την επικινδυνότητα οδού Λακωνικής από πρώην Γεωπονική (είσοδος προς σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτη)

6ον. Ονοματοδοσίες οδών περιοχής Φαραί – Γιαννιτσάνικα

7ον. Επέκταση προαυλίου 22ου Δημοτικού Σχολείου

8ον. Κατασκευή πεζοδρομίων αριστερά και δεξιά του οδοστρώματος στην Αύρας.

Η αντίδρασή του και έπειτα από αυτό ήταν ίδια! Μας προσκάλεσε σε συνεδρίαση με ημερήσια διάταξη με 3 «θεματάκια», ενώ θα μπορούσε να έχει εντάξει στην ημερήσια διάταξη κάποια από τα παραπάνω θέματα.

Με αυτό που κάνει και δεν τα συμπεριλαμβάνει στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων δεν κάνει κακό σε εμάς, αλλά στους συμπολίτες μας και σε αυτούς θα λογοδοτήσει κάποια στιγμή.

Πιστεύουμε ότι η εύρυθμη και σωστή λειτουργία του Κοινοτικού Συμβουλίου αποτελεί χρήσιμο και παραγωγικό εργαλείο για το Δημοτικό Συμβούλιο και τη Δημοτική Αρχή. Επίσης, η συναινετική και οργανωμένη προσπάθεια φέρνει καλό αποτέλεσμα για την πόλη μας.

Θέλουμε το Κοινοτικό μας Συμβούλιο να κάνει τη δική του εκκίνηση και να μιλά με στοιχεία αλήθειας παρά με στοιχεία εντύπωσης. Να αποτελέσει αλεξικέραυνο και κιβωτό αξιών για την πόλη μας.

Οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι Καλαμάτας «Καλαμάτα_Μετά»
Αγάλος Διονύσης, Γκίζα Γεωργία-Βασιλική, Κουτίβας Μιχάλης, Σταυριανόπουλος Θόδωρος