Η Μαρίνα Καλαμάτας… «βυθίζεται»

Η Μαρίνα Καλαμάτας… «βυθίζεται»

Η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει, όμως, δυστυχώς, όπως αποκαλύφθηκε κατά την Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, η Μαρίνα Καλαμάτας βρίσκεται στο σημείο μηδέν.

Αυτό προέκυψε έπειτα από ερώτησή μου σχετικά με τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί για την αξιοποίησή της. Η απάντηση που έλαβα από τη Δημοτική Αρχή πραγματικά ξεπερνά κάθε προηγούμενο επιπολαιότητας και προχειρότητας.

Η Μαρίνα Καλαμάτας, όπως όλοι γνωρίζουμε, με απόφαση του υπουργείου Τουρισμού το Νοέμβριο 2022 κρίθηκε μη νόμιμη σε ό,τι αφορά τη χωροθέτηση και τη λειτουργία της.

Ο δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι η Δημοτική Αρχή ενημερώθηκε για αυτήν την απόφαση το Μάρτιο 2023 και παραδέχθηκε ότι αυτοδίκαια η μαρίνα έπρεπε να παραδοθεί στο Δήμο και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες νομιμοποίησης και αξιοποίησής της.

Δυστυχώς, ένα ακριβώς χρόνο μετά, το Μάρτιο του 2024, όχι μόνο η μαρίνα δεν έχει ακόμα (!) παραδοθεί στο Δήμο, αλλά δεν έχει καν ξεκινήσει η διαδικασία νόμιμης χωροθέτησής της.

Έκπληκτοι ακούσαμε από αρμόδια αντιδήμαρχο ότι πρόκειται να παραδοθεί στις 29 Μαρτίου 2024 (πρώτη ημερομηνία είχε τεθεί η 30ή Νοεμβρίου 2023), ημερομηνία μάλιστα που αμφισβητήθηκε και από τη μεριά του δημάρχου.  

Με λίγα λόγια, λοιπόν, στους δώδεκα μήνες που πέρασαν:

α) δεν έχει παραληφθεί ακόμα η μαρίνα (με άγνωστο το χρόνο παραλαβής)

β) η Δημοτική Αρχή ούτε καν έχει αρχίσει τις διαδικασίες για την κατάθεση ενός φακέλου νόμιμης χωροθέτησης και αδειοδότησης, προκειμένου η μαρίνα να αποκτήσει προστιθέμενη αξία

γ) η προγραμματική σύμβαση για αξιοποίηση και τη δημοπράτηση που έχει υπογράψει ο Δήμος με τον Αναπτυξιακό του Οργανισμό “Αειφόρος Πόλη” είναι εντελώς στον αέρα, αφού ο οργανισμός δε διαθέτει την απαραίτητη εκ του νόμου στελέχωση και πιστοποίηση

δ) δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός και χρονοδιάγραμμα για τη νόμιμη λειτουργία της μαρίνας.

Η υποβάθμιση της μαρίνας και των εγκαταστάσεών της θα οδηγήσει σε οδυνηρές οικονομικές συνέπειες για τα συμφέροντα τόσο του Δήμου όσο και της επιχειρηματικής κοινότητας της πόλης.

Η Δημοτική Αρχή οφείλει να κατανοήσει ότι πρέπει, επιτέλους, να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα την έλλειψη στρατηγικών έργων υποδομής για την τουριστική ανάπτυξη. Η Μαρίνα Καλαμάτας διαθέτει εγκαταστάσεις που υπηρετούν ανάγκες προηγούμενων δεκαετιών.

Η Καλαμάτα, παρότι διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, παραμένει ουραγός σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα υποδομής. Η Δημοτική Αρχή αρκείται σε εξαγγελίες ψηφοθηρικής και όχι ουσιαστικής σημασίας, αγνοώντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουριστική ανάπτυξη λόγω της μεγάλης υστέρησης σύγχρονων υποδομών.

Του Σπύρου Χανδρινού,

Δημοτικού συμβούλου Καλαμάτας