«Ιστορία των Επιχειρήσεων Ωνάση, 1924-1975. Ένα Αρχείο και ένα βιβλίο»

«Ιστορία των Επιχειρήσεων Ωνάση,  1924-1975. Ένα Αρχείο και ένα βιβλίο»

Διάλεξη με θέμα «Ιστορία των Επιχειρήσεων Ωνάση, 1924-1975. Ένα Αρχείο και ένα βιβλίο» με ομιλήτρια την Τζελίνα Χαρλαύτη, διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης και επιστημονική επιμελήτρια της εν λόγω έκδοσης (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2023) διοργανώνουν το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας και ο Πολιτιστικός Αντίλογος.

Η ομιλία θα δοθεί το ερχόμενο Σάββατο, 30 Μαρτίου, στις 7.00 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης είναι ο διασημότερος εφοπλιστής του 20oύ αιώνα, ο άνθρωπος που ενσαρκώνει το πρότυπο του μεγιστάνα εφοπλιστή, το σύμβολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Δημιούργησε τη ναυτιλιακή επιχείρηση της νέας παγκοσμιοποιημένης εποχής, η οποία λειτουργεί θεσμικά μέχρι σήμερα ακολουθώντας τα πρότυπα που εκείνος έθεσε. Ο όμιλος επιχειρήσεων Ωνάση, που ξεκίνησε τις δραστηριότητές του το 1924, κλείνει εκατό χρόνια δράσης: πενήντα χρόνια λειτουργίας με τον Αριστοτέλη Ωνάση και άλλα πενήντα χρόνια με την επιχειρηματική οικογένεια Ωνάση. Η επιχείρησή του, χωρίς κληρονόμο, χωρίς μέτοχο, χωρίς συγγενή ή αφεντικό, ζει αποκλειστικά για κοινωφελή έργα του Ιδρύματος σχεδόν πενήντα χρόνια αφότου ο ιδρυτής της έφυγε από τη ζωή.

Η έρευνα για το βιβλίο βασίστηκε κυρίως στο Αρχείο Ωνάση, που ανήκει στο «Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» και καλύπτει όλη την πεντηκονταετή επιχειρηματική δράση του Αριστοτέλη Ωνάση.

Το εν λόγω Αρχείο αποτελείται από εκατοντάδες αρχειακά κουτιά στα οποία περιέχονται δεκάδες χιλιάδες έγγραφα. Αποτυπώνει, δε, τη λειτουργία ενός πολυεθνικού επιχειρηματικού ομίλου, με εταιρείες σε τρεις ηπείρους (Ευρώπη, Ασία, Αμερική) και 14 χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Μονακό, Γερμανία, Νορβηγία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παναμά, Ονδούρα, Ηνωμένες Πολιτείες, Σαουδική Αραβία και Λιβερία) και δραστηριότητες σε όλο τον πλανήτη. Η συγκρότηση και η ταξινόμησή του αποτελούν καινοτομία στο χώρο της Ιστορίας Επιχειρήσεων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.