ΚΚΕ: Ερώτηση σε υπουργό Παιδείας για τα τμήματα ένταξης

ΚΚΕ: Ερώτηση σε υπουργό Παιδείας για τα τμήματα ένταξης

Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με θέμα «Άμεσα να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν τα αναγκαία τμήματα ένταξης, ώστε να καλυφτούν οι ανάγκες όλων των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες», κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ.

Όπως εξηγείται μεταξύ άλλων: «Το τμήμα ένταξης (ΤΕ) αποτελεί μία σημαντική ειδική εκπαιδευτική υποστηρικτική δομή εντός του γενικού σχολείου, από το οποίο υποστηρίζονται μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με ή χωρίς γνωμάτευση. Στο ποσοστό τους, σύμφωνα με επιστημονικά πορίσματα και μελέτες, οι μαθητές αυτοί αφορούν στο 10% περίπου του συνολικού μαθητικού πληθυσμού, δηλαδή για τη χώρα μας υπολογίζονται περίπου στους 140.000 οι μαθητές που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους δυσκολίες.

Διαχρονικά, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, τόσο η ίδρυση όσο και η λειτουργία των τμημάτων ένταξης υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών, αφήνοντας του μαθητές στην κυριολεξία αβοήθητους.

Επίσης, διαχρονικά, το στοιχειώδες δίκτυο Τμημάτων Ένταξης που υπάρχει στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση καταποντίζεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Συνολικά, ο αριθμός των μαθητών που εντάσσονται στα τμήματα ένταξης δεν ξεπερνά τις 40.000, τη στιγμή που οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες.

Ερωτάται ο υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:

– Να βγει σχετική πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων για τη δημιουργία Τμημάτων Ένταξης, καθώς η τελευταία αφορούσε στη σχολική χρονιά 2020-2021, με αποτέλεσμα μαθητές να ολοκληρώνουν ολόκληρη βαθμίδα εκπαίδευσης χωρίς να έχουν την ειδική εκπαιδευτική βοήθεια που απαιτείται.

– Να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν τόσα Τμήματα Ένταξης όσα απαιτούνται ώστε να καλυφτούν όλες οι ανάγκες σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

-Να προσληφθεί όλο το αναγκαίο μόνιμο ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, ώστε να λειτουργήσουν με σωστούς και αναβαθμισμένους όρους, στηρίζοντας ουσιαστικά και ολοκληρωμένα τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς».