Κρουαζιέρα: “Βυθίστηκε” η Καλαμάτα, στα… ρηχά η Πύλος

Κρουαζιέρα: “Βυθίστηκε”  η Καλαμάτα, στα… ρηχά η Πύλος

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της ΕΛΙΜΕ για το 2023

Σε αντίθεση με τη γενικότερη εικόνα που κυριάρχησε στα λιμάνια της χώρας για το 2023, σε σχέση με τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, η κατάσταση στην Καλαμάτα και στην Πύλο είναι αποκαρδιωτική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), η χρονιά που έφυγε για τα δύο λιμάνια της Μεσσηνίας ήταν αποκαρδιωτική, ειδικότερα γι’ αυτό της Καλαμάτας.

Άλλωστε, οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους. Το 2023 προσέγγισαν το λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας μόλις επτά (7) κρουαζιερόπλοια με 1.876 επιβάτες! Την προηγούμενη χρονιά είχαμε δεκατρείς (13) αφίξεις- αναχωρήσεις, με λιγότερους, όμως, επιβάτες 1.113. Στην Πύλο είχαμε 17 αφίξεις και 3.825 επιβάτες, ενώ το 2022 είχαμε είκοσι τρεις (23) με 3.092 επιβάτες.

Την ίδια στιγμή στα γειτονικά λιμάνια της Πελοποννήσου ο αριθμός ήταν ικανοποιητικός, γεγονός που δίνει ελπίδες για μια καλύτερη φετινή χρονιά.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν, γνωρίζοντας ότι μια πόλη που θέλει να λέγεται τουριστική μπορεί να ωφεληθεί περισσότερο από τον τουρισμό της κρουαζιέρας απ’ ό,τι με την υπόλοιπη τουριστική κίνηση.

Κι αυτό, γιατί, ως είθισται, οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων βγαίνουν από το πλοίο κάνοντας τη βόλτα τους στην πόλη που έχουν επισκεφτεί και απολαμβάνουν  τον καφέ και το φαγητό τους σε εστιατόρια και καφετέριες της περιοχής.

Πολλοί απ’ αυτούς πραγματοποιούν και διάφορες αγορές, κυρίως αναμνηστικών ειδών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται έσοδα στις τοπικές επιχειρήσεις.

Οι τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων μπορεί τις περισσότερες φορές να είναι «ημερήσιοι» επισκέπτες και να μη διανυκτερεύουν στη συγκεκριμένη περιοχή, όμως αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό τμήμα της τουριστικής αγοράς.

Υπόλοιπα λιμάνια

Στον αντίποδα, εντελώς διαφορετική ήταν η κατάσταση στα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας, όπου η χρονιά χαρακτηρίζεται ως εκπληκτική για την κρουαζιέρα, ξεπερνώντας κάθε ιστορικό προηγούμενο στις συνολικές αφίξεις επιβατών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), σε 49 ελληνικά λιμάνια οι συνολικές αφίξεις κρουαζιερόπλοιων ανήλθαν σε 5.230 και ο αριθμός επιβατών σε 7.003.150, δηλαδή επιπλέον 450 αφίξεις πλοίων με 2.373.500 επιβάτες έναντι του 2022. Αντίστοιχα, σε ποσοστιαία βάση, το 2023 έναντι του 2022 είχαμε αύξηση 9,41% στις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων και αύξηση 51,26% στον αριθμό των επιβατών.

Α.Π.