Κυπαρισσία: Συγκίνηση για τη χειροτονία του επισκόπου Ιππώνος κ. Στεφάνου στο Κάιρο

Κυπαρισσία: Συγκίνηση για τη χειροτονία του επισκόπου Ιππώνος κ. Στεφάνου στο Κάιρο

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, πνευματικής ανάτασης και πατριωτικής περηφάνιας προχθές η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Αγίου Νικολάου Καΐρου, κατά τη διάρκεια της οποίας ετέλεσε τη χειροτονία του θεοφιλεστάτου επισκόπου Ιππώνος κ. Στεφάνου.

Της Ευχαριστιακής Συνάξεως και της εις επίσκοπον χειροτονίας του θεοφιλεστάτου μετείχαν οι σεβασμιώτατοι μητροπολίτες Γέρων Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, γενικός πατριαρχικός Επίτροπος, Ρόδου κ. Κύριλλος, Ερμουπόλεως κ. Νικόλαος, Μέμφιδος κ. Νικόδημος, πατριαρχικός επίτροπος Καΐρου, Νουβίας κ. Σάββας, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντώνιος, Πτολεμαΐδος κ. Παντελεήμων, αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Πηλουσίου κ. Νάρκισσος, πατριαρχικός επίτροπος Αλεξανδρείας, Καρθαγένης κ. Μελέτιος, Μεσσήνιος στην καταγωγή και αδελφικός φίλος του κ. Στέφανου από τα μαθητικά χρόνια, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, Κινσάσας κ. Θεοδόσιος, οι θεοφιλέστατοι επαρχιούχοι επίσκοποι Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομος, Μπουζουμπούρας και Μπουρούντι κ. Ισαάκ και οι θεοφιλέστατοι βοηθοί επίσκοποι Κνωσού κ. Μεθόδιος, και Κωνσταντιανής κ. Κοσμάς.

Έλαβαν μέρος, επίσης, ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης κ. Διονύσιος Χαριτάκης, καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Αγκαράθου Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, οι πανοσιολογιώτατοι πρωτοσύγκελλοι των Ιερών Μητροπόλεων Ιλίου, Μέμφιδος και Παροναξίας, βαθύτατα συγκινημένος και χαρούμενος ο κατά σάρκαν πατέρας του χειροτονηθέντος επισκόπου, αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος, πατέρας Παναγιώτης Σουλιμιώτης, συνταξιούχος ιερέας της Ιεράς Μητρόπολης Τριφυλίας & Ολυμπίας και άλλοι κληρικοί και μοναχοί, που μετέβησαν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα προς τούτο.

Παρέστησαν επίσης, η πρέσβειρα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κάιρο, Πόλυ Ιωάννου, ο εκπροσωπήσας τον κ. Νικόλαο Παπαγεωργίου, πρέσβη της Ελλάδος στο Κάιρο, κ. Γεώργιος Οικονόμου, γραμματεύς της Πρεσβείας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Καΐρου Χρήστος Καβαλής, ο πρόεδρος της Αραβορθοδόξου Κοινότητος Ντάχερ Σαλέμ Κάσις, ο πρόεδρος του Πατριαρχικού Κέντρου Καΐρου Γεώργιος Ζουμπουλίδης, εκπρόσωποι ελληνικών φορέων και συλλόγων στο Κάιρο κ.α.

Με συγκίνηση, δέος και τιμή συμμετείχαν από την Κυπαρισσία ο αδερφός του Γεώργιος με ανίψια του θεοφιλεστάτου επισκόπου και λοιπούς συγγενείς, συμμαθητές του, συμπατριώτες και φίλοι αγαπημένοι από τη γενέτειρά του, όπως ο Δημήτριος Αβδάλας με την οικογένειά του και ο Γιάννης Σταθόπουλος με τη σύζυγό του, Έλενα Φοίφα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας – Συλλόγων Συνδέσμων Τριφυλίας, Παναγιώτης Λούτος, η καθηγήτρια θεολόγος Βασιλική Ξένου, καθώς και ο συγγραφέας Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, όπως επίσης συμφοιτητές του στις Ιερατικές Σχολές, πνευματικά του παιδιά από την Αργυρούπολη, το Ελληνικό και τη Γλυφάδα. Με μάτια βουρκωμένα εκφώνησε ο κ. Στέφανος τον χειροτονητήριο λόγο του, που συγκίνησε περαιτέρω τους συμμετέχοντες, ιδίως δε με τις αναφορές του στον αοίδιμο μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κυρό Στέφανο, την αείμνηστη μητέρα του πρεσβυτέρα Ολυμπία και τον αείμνηστο αδελφό του Δημήτριο.

Εξίσου συγκινητική ήταν η αντιφώνηση του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’.

Στο Αρχονταρίκι του Ιερού Πατριαρχικού Ναού ακολούθησε πλούσιο κέρασμα προς όλους, ενώ ο θεοφιλέστατος επίσκοπος φωτογραφήθηκε και δέχτηκε δώρα, με τον πατριάρχη να του δωρίζει ένα καλαίσθητο εγκόλπιο και μια ποιμαντική ράβδο για να στηρίζει, όπως του είπε, τα βήματά του στο δύσκολο δρόμο της αρχιεροσύνης. Ακολούθησε επίσημο γεύμα του θεοφιλέστατου επισκόπου Ιππώνος Στεφάνου προς τους καλεσμένους του. Άξιος!

Του Ηλία Γιαννόπουλου

-Με πληροφορίες και φωτογραφίες από ekkairo.org