Μαθητές και εκπαιδευτικοί του 2ου ΓΕΛ Καλαμάτας στην Αυστρία

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του 2ου ΓΕΛ Καλαμάτας στην Αυστρία

Την πόλη Villach στα νότια της Αυστρίας επισκέφτηκαν 11 μαθητές και δύο συνοδοί εκπαιδευτικοί από το 2ο ΓΕΛ Καλαμάτας, από τις 25 Φεβρουαρίου ως τις 3 Μαρτίου, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “Erasmus: Together for a Sustainable future”. 

Το πρόγραμμα αποτελεί μια συνεργασία ανάμεσα στο 2ο Λύκειο Καλαμάτας και το Λύκειο Villach St Martin της Αυστρίας, και έχει ως επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι μαθητές και οι καθηγήτριές τους, Ελίνα Δημητρίου και Σοφία Κωνσταντινέα, επισκέφτηκαν το Λύκειο Villach St Martin, αντάλλαξαν δώρα, παρουσίασαν τη χώρα και την πόλη της Καλαμάτας, και παρακολούθησαν ένα μάθημα Φυσικής με θέμα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Επίσης, ξεναγήθηκαν στην πόλη κι επισκέφτηκαν τοπικές επιχειρήσεις, όπως μια φάρμα, έναν παραδοσιακό μύλο-αρτοποιείο, μια βιοτεχνία υφασμάτων και μια συνεργατική επιχείρηση γαλακτοκομικών προϊόντων, η λειτουργία των οποίων επικεντρώνεται στη βιώσιμη ανάπτυξη και σε φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους παραγωγής.

Ακόμα, έγιναν δεκτοί στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών FH Kaertnten, όπου ενημερώθηκαν για τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει θέσει ο ΟΗΕ, και γύρισαν βίντεο στο στούντιο παραγωγής του πανεπιστημίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.

Τέλος, επισκέφτηκαν το Σάλτσμπουργκ, τη γενέτειρα του Μότσαρτ, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, και γνώρισαν από κοντά την ιστορία και την παράδοσή της.

Τον Απρίλιο δε, αναμένεται αντίστοιχη επίσκεψη των Αυστριακών μαθητών και εκπαιδευτικών από το Λύκειο Villach St Martin στην Καλαμάτα, ώστε να γνωρίσουν την πόλη και να διερευνήσουν ευκαιρίες βιώσιμης ανάπτυξης σε αυτήν.

Να σημειωθεί ότι το 2ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας είναι διαπιστευμένος φορέας και έχει λάβει έγκριση για την εκπόνηση σχεδίων ως το 2027 από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), τα οποία χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.