Μέχρι τέλος Ιουνίου παράταση για τα έργα στον Άγιο Νικόλαο Μάνης

Μέχρι τέλος Ιουνίου παράταση  για τα έργα στον Άγιο Νικόλαο Μάνης

Φόβοι για σπηλαιώσεις κάτω από τον παραλιακό δρόμο που θα φέρουν επιπλέον καθυστερήσεις

Παράταση μέχρι τέλος Ιουνίου δόθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης για την ολοκλήρωση των έργων που εκτελούνται στον παραλιακό δρόμο του Αγίου Νικολάου στη Μάνη.

Το έργο δημοπρατήθηκε στις αρχές του 2023 και τον Απρίλιο του 2023 υπογράφηκε η σύμβαση εκτέλεσής του με την ανάδοχο εταιρεία «PPS SQUARE TEXNIKH IKE», με έκπτωση 26,29% και διάρκεια υλοποίησης τους 8 μήνες.

Να σημειωθεί πως το έργο «Βελτίωση παραλιακής οδού Κοινότητας Αγίου Νικολάου Δήμου Δυτικής Μάνης» είχε προϋπολογισμό  900.000 ευρώ.

Το καλοκαίρι είχαν διακοπεί λόγω τουριστικής περιόδου οι εργασίες, ωστόσο η ανάδοχος εταιρία επικαλείται και λάθη στη μελέτη για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης.

Λόγοι παράτασης
Σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι λόγοι για την παράταση του έργου, με τους οποίους έχει συμφωνήσει και η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας, Μεσσηνίας είναι:

-Το γεγονός ότι κατά την καλοκαιρινή περίοδο αποφασίστηκε η διακοπή των εργασιών, καθώς υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα και υπήρχαν σοβαροί λόγοι ασφαλείας των επισκεπτών και των κατοίκων της περιοχής.

-Επίσης λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας, τόσο κατά τον Οκτώβριο όσο και κατά το 15νθήμερο των Χριστουγέννων,  οι εργασίες εκτελούνταν με μεγάλη δυσκολία και υστέρηση.

-Κατά την εκτέλεση του έργου προέκυψε η ανάγκη κάλυψης δαπανών που προέκυψαν από παραλείψεις ή σφάλματα της προμέτρησης της μελέτης ή από απαιτήσεις της κατασκευής, οι οποίες καθίστανται απαραίτητες για την αρτιότητα και λειτουργικότητα του έργου. Γι’ αυτό έχει συνταχθεί συμπληρωματική σύμβαση.

-Κατά την έναρξη εκτέλεσης των εργασιών παρουσιάστηκαν τεχνικές δυσκολίες οι οποίες απαίτησαν την εμπλοκή άλλων φορέων του Δημοσίου, όπως το τμήμα ύδρευσης του Δήμου για μετατόπιση παροχών ή αποκατάσταση βλαβών, τον ΟΤΕ για μετατόπιση καλωδίων κ.λπ., ενώ λόγω της διέλευσης των δρομολογίων του ΚΤΕΛ τμήματα του εργοταξίου έπρεπε να είναι συνεχώς προσβάσιμα, δημιουργώντας επιπρόσθετες καθυστερήσεις. 

-Τέλος Νοεμβρίου και αρχές Δεκεμβρίου 2023 επικράτησαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες (βροχόπτωση, έντονοι κυματισμοί), οι οποίες προκάλεσαν πρόσθετη καθυστέρηση.

-Τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή των δαπανών του έργου από το ΕΣΠΑ 2014- 2020.

Φόβος για σπηλαιώσεις
Κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το εν λόγω έργο τονίσθηκε ότι πρέπει να υπάρχει στενή παρακολούθηση του εργολάβου και των εργασιών που εκτελεί για να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, καθώς του έχει δοθεί «ειδική εντολή».

Από συμβούλους της περιοχής, πάντως εκφράσθηκαν φόβοι ότι δεν αποκλείεται σε ένα κεντρικό σημείο του παραλιακού δρόμου να υπάρχουν σπηλαιώσεις από κάτω και γι’ αυτό πρέπει η Τεχνική Υπηρεσία που επιβλέπει να είναι προετοιμασμένη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μάλιστα, προτάθηκε για το συγκεκριμένο σημείο να συνταχθεί γεωλογική μελέτη πριν από τις επεμβάσεις του αναδόχου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα ενέκρινε παράταση ολοκλήρωσης του έργου έως το τέλος Ιουνίου.

Της Βίκυς Βετουλάκη