Ο Δ. Πτωχός στην Π.Ε. Μεσσηνίας: Ενημέρωση, προτάσεις και προγραμματισμός για απρόσκοπτη συνέχιση έργων του νομού

Ο Δ. Πτωχός στην Π.Ε. Μεσσηνίας: Ενημέρωση, προτάσεις και προγραμματισμός για απρόσκοπτη συνέχιση έργων του νομού

Ημέρα αφιερωμένη στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας ήταν η προχθεσινή για τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχό.

Ο περιφερειάρχης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για μία σειρά έργων που εξελίσσονται στην περιοχή από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ προχώρησε και σε παραγωγικές συναντήσεις.

Σύσκεψη
Η μέρα ξεκίνησε με σύσκεψη στα γραφεία της Π.Ε. Μεσσηνίας με τη Διεύθυνση των Τεχνικών Έργων, όπου και συζητήθηκε ο σχεδιασμός μικρών και μεγάλων έργων, ο προγραμματισμός ενεργειών και τα χρονοδιαγράμματα. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στους άξονες που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη απόδοση, μεταξύ των οποίων τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και η ψηφιοποίηση του αρχείου.

Τζάνε-Καλαμάκι και παράκαμψη του Πεταλιδίου
Στη συνέχεια ο κ. Πτωχός μετέβη στο έργο Τζάνε-Καλαμάκι και στην παράκαμψη του Πεταλιδίου, όπου παρευρέθη και ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος.

Μετά την ενημέρωση των μηχανικών, ο κ. Πτωχός αναφέρθηκε στο ρυθμό που πρέπει να αποκτήσει το έργο, ξεπερνώντας συνολικά τις δυσκολίες, τεχνικές, διαχειριστικές και όχι αποσπασματικά.

Αλιευτικό καταφύγιο Μαράθου
Ακολούθησε το έργο του αλιευτικού καταφυγίου Μαράθου, όπως αναφέραμε στο χθεσινό μας φύλλο, παρουσία και του δημάρχου Τριφυλίας, Γιώργου Λεβεντάκη, με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου να ακούει προσεκτικά τόσο τους μηχανικούς όσο και τους επαγγελματίες αλιείς και επαγγελματίες του τουρισμού, οι οποίοι μετέφεραν προβληματισμούς και καθημερινά ζητήματα.

Φιλιατρά-Γαργαλιάνοι
Αμέσως μετά έγινε αυτοψία στο έργο Φιλιατρά-Γαργαλιάνοι του Δήμου Τριφυλίας, το οποίο προχωρά σε ικανοποιητικά επίπεδα, αν και χρειάζεται να δοθεί μεγάλη σημασία και σε έργα που θα το ακολουθήσουν, όπως ο ηλεκτροφωτισμός και τα αντιπλημμυρικά.

Με την υλοποίηση του έργου από την Περιφέρεια Πελοποννήσου θα αυξηθεί σημαντικά η κυκλοφοριακή ικανότητα της οδού και θα μειωθούν σε μεγάλο βαθμό οι κίνδυνοι των τροχαίων ατυχημάτων. Επίσης, λόγω της ευκολότερης, συντομότερης, ταχύτερης και ασφαλέστερης πρόσβασης που θα προκύψει, αναμένεται ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής διέλευσης της Δυτικής Μεσσηνίας.

Όσο για τα τεχνικά χαρακτηριστικά έργου, έχουν ως εξής: Το οδικό έργο, συνολικού μήκους 8,836 χλμ., άρχεται με τη σύνδεση της επαρχιακής οδού Φιλιατρών – Κορυφασίου μέσω ισόπεδου κυκλικού κόμβου. Η κατασκευή δύο ισόπεδων κόμβων στην αρχή της χάραξης εξασφαλίζει την κυκλοφορία και τη σύνδεση της κύριας εξόδου της πόλης των Φιλιατρών μέσω της επαρχιακής οδού Φιλιατρών –Κορυφασίου με την υφιστάμενη Ε.Ο. αρ. 9. Η εξασφάλιση της κυκλοφορίας της Ε.Ο. αρ. 9 πραγματοποιείται με τη δημιουργία ισόπεδου τρισκελούς κόμβου. Ακολούθως βελτιώνεται και αναβαθμίζεται η συνέχεια της υφισταμένης Ε.Ο. έως την είσοδο των Γαργαλιάνων, ολοκληρώνοντας έτσι το τμήμα Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι και τη συνέχεια του έργου με το επόμενο κατασκευασμένο τμήμα Γαργαλιάνοι – Ρωμανός.

Λιμάνι Κυπαρισσίας
Επίσης, ο περιφερειάρχης είχε την ευκαιρία να δει από κοντά και τα έργα που εξελίσσονται στο λιμάνι της Κυπαρισσίας. Συζήτησε για τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το έργο, ζήτησε και πρότεινε λύσεις, ενώ έγινε σαφές πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει και νέα επαφή, για να διαπιστωθεί η όποια πρόοδος.

Μελιγαλάς
Τέλος, ο κ. Πτωχός επισκέφθηκε το έργο ανάπλασης οδών στο Μελιγαλά του Δήμου Οιχαλίας που βρίσκεται στην τελική του ευθεία. Εκεί συναντήθηκε και με τη δήμαρχο Παναγιώτα Γεωργακοπούλου, ενώ αντάλλαξε και ευχές με πολίτες για την παραδοσιακή Τσικνοπέμπτη.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης στην Π.Ε. Μεσσηνίας, ο κ. Δημήτρης Πτωχός συνοδευόταν από τον εκτελεστικό γραμματέα της Περιφέρειας, Γιώργο Σπίνο, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Στάθη Αναστασόπουλο, την αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής, Μαρία Οικονομάκου, τον αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας, Τάσο Αδαμόπουλο, τον αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Ανδρέα Τσουκαλά και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.