Ομιλία του δημάρχου Καλαμάτας στο δημαρχείο Αθήνας για την κλιματική ουδετερότητα

Ομιλία του δημάρχου Καλαμάτας στο δημαρχείο Αθήνας για την κλιματική ουδετερότητα

Το Κλιματικό Συμβόλαιο… ανοίγει το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο

Σε ειδική εκδήλωση του Δήμου Αθηναίων, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχιακού Μεγάρου της πρωτεύουσας, μίλησε προχθές ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

Ο κ. Βασιλόπουλος συμμετείχε σε εκδήλωση του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030, κατόπιν πρόσκλησης του δημάρχου Χάρη Δούκα.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας έκανε σύντομη ιστορική αναφορά στην πορεία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας τόσο κατά τη διεκδίκηση της πόλης για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Αποστολή όσο και για το διάστημα που απαιτήθηκε για την εκπόνηση και υποβολή του Κλιματικού Συμβολαίου.

Όπως επισήμανε, βασικό στοιχείο σε κάθε φάση έως σήμερα αποτέλεσε η συμμετοχή φορέων και πολιτών, καθώς και η ανάπτυξη συνεργασιών σε όλα τα επίπεδα δράσης.

«Τα μηνύματα είναι άκρως θετικά και είναι θέμα χρόνου η Καλαμάτα και επίσημα να λάβει την επίσημη πιστοποίηση, ανοίγοντας το δρόμο της υλοποίησης του Κλιματικού Συμβολαίου», τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος.

Κλείνοντας την ομιλία του, ανέφερε: «Έχοντας τις προκλήσεις μπροστά μας, έλεγα πάντα ότι για να αλλάξεις την πόλη σου πρέπει να οραματιστείς πώς τη θέλεις, να μοιραστείς το όραμά σου με τους συνεργάτες σου, με τους γύρω σου, να αναπτύξεις συνεργασίες, να αξιοποιήσεις τις δυνατότητες και τους ειδικούς και να βρεις χρηματοδοτήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Αποστολή ανοίγει αυτές τις πόρτες και μας δίνει μία ευκαιρία να κάνουμε τις πόλεις μας πιο σύγχρονες, περισσότερο έξυπνες, φιλικές και φιλόξενες, πόλεις κλιματικά ουδέτερες. Εύχομαι να επιτύχετε τους στόχους που έχετε θέσει, στόχους που μας αφορούν όλους για το αύριο του τόπου μας, των πόλεων και των συμπολιτών μας».

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί η ίδρυση της «Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας» με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων και τη συμμετοχή οκτώ Δήμων (Αθήνα, Αιγάλεω, Βύρωνας, Ζωγράφου, Καλλιθέα, Μοσχάτο – Ταύρος, Παπάγου – Χολαργός, Νέα Ιωνία), με σκοπό την παραγωγή πράσινης ενέργειας και την  αξιοποίησή της με τρόπο που μειώνει τα κόστη ενέργειας των ευάλωτων νοικοκυριών.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βασιλόπουλος, επικεφαλής αποστολής του Δήμου Καλαμάτας, μετέβη χθες στις Βρυξέλλες, προκειμένου να παραστεί στην ειδική τελετή της Ε.Ε. στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αποστολής, κατά την οποία σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του Κλιματικού Συμβολαίου της Καλαμάτας.

Τονίζεται ότι η θετική αξιολόγηση του Κλιματικού Συμβολαίου θα σηματοδοτήσει και την επίσημη πιστοποίηση της πόλης.