Παρουσιάστηκε η αναπαράσταση απελευθέρωσης της ιστορικής Αρκαδιάς

Παρουσιάστηκε η αναπαράσταση απελευθέρωσης της ιστορικής Αρκαδιάς

Τιμήθηκε η συμμετοχή της Τριφυλίας στην Επανάσταση του 1821

Με αναπαράσταση απελευθέρωσης της ιστορικής Αρκαδιάς από τον τούρκικο ζυγό στις 26 Μαρτίου 1821 τιμήθηκε η συμμετοχή της Τριφυλίας στην Επανάσταση του 1821. Το αναβιωτικό δρώμενο παρουσιάστηκε νωρίς το απόγευμα στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας και το συνδιοργάνωσαν ο δήμος Τριφυλίας, η Δημοτική Κοινότητα Κυπαρισσίας και ο Σύλλογος για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας.

Σε αυτό συμμετείχαν το Γενικό Λύκειο Κυπαρισσίας, ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας (Μ.Ε.Σ.Κ.), ο Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών Γαργαλιάνων, ο Μορφωτικός Σύλλογος Φιλιατρών “Ο ΠΥΡΣΟΣ”, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαργαλιάνων “Πολίτες σε δράση”, ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών και Ομάδα Ιππέων Κυπαρισσίας. Καλωσόρισμα και χαιρετισμό απηύθυναν η πρόεδρος του Συμβουλίου Δ.Κ. Κυπαρισσίας, Μαρίκα Καραμπά, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Δήμητρα Ανδρινοπούλου και ο πρόεδρος του Συλλόγου για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας, Γιάννης Σταθόπουλος. Τα κείμενα ήταν του Γεωργίου Μαυροειδή, αφηγητές οι Δήμητρα Ανδρινοπούλου, Γεώργιος Μαυροειδής, Χρήστος Χήναρης. Σε ρόλο συντονιστή ήταν η Μαρίκα Καραμπά και ο Γιάννης Σταθόπουλος. Ηχολήπτης ο Κώστας Κωνσταντόπουλος. Κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής και επισκέπτες χειροκρότησαν τους ιππείς και τα τμήματα των Συλλόγων με τις παραδοσιακές φορεσιές για το δρώμενο των ιστορικών γεγονότων που παρουσίασαν, καθώς και τους χορούς για την απελευθέρωση μπροστά από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο και αυτοδιοικητικούς του δήμου Τριφυλίας.

Η Κυπαρισσία και η Τριφυλία, με γενναίους οπλαρχηγούς και πολεμιστές, συμμετείχε ενεργά στην προετοιμασία της Επανάστασης καθώς και σε όλες τις μάχες για την Ελευθερία! Μεταξύ των σημαντικότερων οπλαρχηγών (καπετανέων) των επαρχιών (σ.σ. καζάδων κατά την περίοδο της Οθωμανοκρατίας) της Πελοποννήσου ήταν, όπως αναφέρονται σε ιστορικές πηγές, από την επαρχία Αρκαδιάς (Τριφυλίας) οι: αδελφοί Μέλιοι, Γιαννάκης, Κωνσταντής και Δημήτριος, Παναγιώτης Ντούφας, Γεώργιος Συράκος, Μήτρος Αναστασόπουλος, Γιαννάκης Γκρίτζαλης, Αθανάσιος Γρηγοριάδης, από Αρκαδιά (Κυπαρισσία), Νικόλαος Πονηροπουλος, από Αρκαδιά (Κυπαρισσία), Οικονόμος Παπατσώρης και τα παιδια του, Αδάμ και Αναγνώστης, Δημήτριος Σελέτος (Αρκαδιά, Τριφυλία), Αναγνώστης Τσοχαντάρης, Χριστόφορος Ζαχαριάδης, από Αρκαδιά (Κυπαρισσία). Επίσης, Χαράλαμπος Αλεβιζόπουλος, Γεώργιος Γρηγοριάδης (Κυπαρισσία), Χριστόφορος Ζαχαριάδης (Αρκαδιά Τριφυλίας), αδελφοί Ιωάννης, Αθανάσιος και Κωνσταντίνος Κυριακού (Αρκαδιά Τριφυλίας), Μηχανίδης, Παναγιώτης Ντούφας, Αναστάσης Γυφτάκης (από το Ραφτόπουλο). Εμβληματικές μορφές του αγώνα υπήρξαν ο Μητροπολίτης Χριστιανουπόλεως Γερμανός Ζαφειρόπουλος και ο Πρωτοσύγκελος Αμβρόσιος Φραντζής, μέλη της Φιλικής Εταιρείας. Με τις επετειακές εκδηλώσεις αναπαράστασης της απελευθέρωσης της Αρκαδιάς διατηρείται ζωντανή η ιστορική μνήμη και αυτές αποτελούν ελάχιστη αναγνώριση και φόρο τιμής στους Κυπαρίσσιους και Τριφύλιους αγωνιστές της Επανάστασης του ’21!

Στην Άνω Πόλη, μεταξύ άλλων, διακρίναμε τους αντιδημάρχους Αντώνιο Βλάχο, Βασίλειο Αθανασόπουλο, Νικόλαο Φρούσο, Μαρία Παναγοπούλου, Σωτήριο Μπακούρο και Πολυχρόνη Κουνάβη, τον επικεφαλής της παράταξης «Τριφυλία Ενωμένοι», Κυριαζή (Άκη) Κατρίτση, τους δημοτικούς συμβούλους, Σταματία Αλεξοπούλου και Θεόδωρο Γκρίτζαλη.

Του Ηλία Γιαννόπουλου