Πολεμικό Μουσείο Καλαμάτας: Εκδήλωση αφιερωμένη στην Επανάσταση του 1821 μέσα από τον κρητικό πολιτισμό

Πολεμικό Μουσείο Καλαμάτας: Εκδήλωση αφιερωμένη στην Επανάσταση  του 1821 μέσα από τον κρητικό πολιτισμό

Μια ακόμη εκδήλωση πολιτιστικού ενδιαφέροντος πρόκειται να φιλοξενήσει ο νέος χώρος του Πολεμικού Μουσείου Καλαμάτας σήμερα Κυριακή 31 Μαρτίου, στις  7.00 το απόγευμα. Μέσα από τη συνεργασία του με το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, θα παρουσιαστεί στο κοινό μια μουσική εκδήλωση με φόντο την Ελληνική Επανάσταση.

«Τα άσματα των Κρητών αφηγούνται την Επανάσταση», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές για τη σημερινή εκδήλωση, στην οποία θα λάβουν μέρος στο ερμηνευτικό κομμάτι εκ μέρους του ΜΣΚ το Σύνολο Μικρών Μουσικών, το Σύνολο Κρητικής και Ακριτικής Μουσικής, η Χορωδία Μικρασιατικής Μουσικής, ενώ εκ μέρους του ΠΑΠΕΛ θα μιλήσει η επίκουρος καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας, Ελένη Βολονάκη. 

Συνέντευξη Τύπου

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε από τους διοργανωτές, ο διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου Καλαμάτας, ταγματάρχης Χρήστος Κορομηλάς, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επετειακών εκδηλώσεων του μουσείου για την Ελληνική Επανάσταση. Πρόσθεσε δε, ότι πρόκειται για μια θεματική η οποία δεν έχει αναλυθεί σε βάθος εδώ στη Μεσσηνία, ενώ θα αναλυθεί το τι διαδραματίστηκε το 1821 στην Κρήτη.

Εκπροσωπώντας το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, η καθηγήτρια Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής, Γεωργία Ψαραδέλλη, υπογράμμισε ότι επειδή τα τραγούδια είναι εν δυνάμει φορείς μιας πλούσιας πληροφόρησης για την εκάστοτε εποχή που δημιουργήθηκαν, θα παρουσιαστούν αφηγηματικά τραγούδια της Κρήτης.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Ελένη Βολονάκη, δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερη η χαρά και η τιμή για τη συμμετοχή της στην εκδήλωση λόγω (και) της κρητικής της καταγωγής. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, τα κείμενα και τα τραγούδια που θα παρουσιαστούν σήμερα, προέρχονται από τη συλλογή του Παύλου Βλαστού, που βρίσκεται στο Ιστορικό Αρχείο Χανίων Κρήτης. Τα παραπάνω γραπτά, εξήγησε, αποτελούν μέρος του ερευνητικού και μουσικού μεταγραφικού έργου του Ανδρέα Γιακουμάκη, με τίτλο «Οι Κρήτες στ’ άρματα…».

Κλείνοντας τόνισε ότι η εν λόγω εκδήλωση αφορά σε μια πρωτότυπη προσέγγιση του κρητικού πολιτισμού, προάγοντάς τον.

Εκπροσωπώντας κι αυτός το Μουσικό Σχολείο της πόλης, ο μουσικός καθηγητής Τάσος Μπουκουβάλας σημείωσε ότι σήμερα στο κοινό της Καλαμάτας θα παρουσιαστεί ένα ενδιαφέρον μουσικό-παιδαγωγικό έργο, το οποίο έχει ξεκινήσει να παρουσιάζεται διαδοχικά σε σχολεία της πόλης.

Χρ.Μ.