Ρωσία: Πέμπτη θητεία για τον Πούτιν – Για «ψευδοεκλογές» μιλά η Δύση

Ρωσία: Πέμπτη θητεία για τον Πούτιν – Για «ψευδοεκλογές» μιλά η Δύση

Η Ρωσία δεν θα αφεθεί «να εκφοβισθεί» ούτε «να συντριβεί», είπε ο επανεκλεγείς πρόεδρος

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απολάμβανε νωρίς τη Δευτέρα τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, καθώς τα επιμέρους εκλογικά αποτελέσματα έδειξαν ότι εξασφαλίζει εύκολα μια πέμπτη θητεία, αφού αντιμετώπισε μόνο συμβολικούς αμφισβητίες και κατέστειλε σκληρά τις φωνές της αντιπολίτευσης.

Ο Πούτιν χαιρέτισε τα πρώτα αποτελέσματα ως ένδειξη “εμπιστοσύνης” και “ελπίδας” προς το πρόσωπό του – ενώ οι επικριτές τα είδαν ως άλλη μια αντανάκλαση της προκαθορισμένης φύσης των εκλογών.

Οποιαδήποτε δημόσια κριτική στον Πούτιν ή στον πόλεμό του στην Ουκρανία έχει καταπνιγεί. Τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης έχουν παραλύσει. Ο πιο σφοδρός πολιτικός αντίπαλός του, ο Αλεξέι Ναβάλνι, πέθανε σε φυλακή της Αρκτικής τον περασμένο μήνα, και άλλοι επικριτές του βρίσκονται είτε στη φυλακή είτε στην εξορία.

Πέρα από το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι δεν είχαν ουσιαστικά καμία επιλογή, η ανεξάρτητη παρακολούθηση των εκλογών ήταν εξαιρετικά περιορισμένη. 

Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας, ο Πούτιν έλαβε περίπου το 87% των ψήφων με καταμετρημένο περίπου το 90% των εκλογικών τμημάτων.

«Η Ρωσία δεν θα αφεθεί να εκφοβιστεί»

Η Ρωσία δεν θα αφεθεί «να εκφοβισθεί» ούτε «να συντριβεί». Αυτό δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την ομιλία του μπροστά στην ομάδα της εκλογικής του εκστρατείας αφού ευχαρίστησε τους ρώσους πολίτες. 

«Μικρή σημασία έχει ποιός θέλει να μας εκφοβίσει ή σε ποιο σημείο, μικρή σημασία έχει ποιος θέλει να μας συντρίψει ή σε ποιο σημείο, την θέληση και την συνείδησή μας. Κανείς ποτέ δεν πέτυχε να κάνει κάτι παρόμοιο στην ιστορία. Αυτό δεν λειτούργησε σήμερα και δεν θα λειτουργήσει στο μέλλον».

«Εχουμε πολλούς συγκεκριμένους και σημαντικούς στόχους να φέρουμε εις πέρας. Τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών της χώρας και την ελπίδα τους ότι θα κάνουμε όλα όσα προβλέπονται», είπε.

Προτεραιότητα της Ρωσίας θα πρέπει να είναι να εκπληρώσει τους στόχους της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία και να ενισχύσει τον στρατό, είπε ο Πούτιν προσθέτοντας ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να φέρει εις πέρας αυτήν την αποστολή και αυτούς τους στόχους που ο ίδιος και η κυβέρνησή του θεωρούν ότι αποτελούν προτεραιότητα.

Οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στην Ουκρανία κάθε μέρα και έχουν των πρωτοβουλία στο μέτωπο, είπε.

Η Ρωσία θα πρέπει να σκεφθεί με ποιον θα μπορούσε να συνομιλήσει για την πιθανότητα ειρήνης στην Ουκρανία, είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν αποτελεί επιλογή.

Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες σχετικά με την γαλλική πρόταση για εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν τα συμφέροντα της Ρωσίας στο μέτωπο, δήλωσε.

Ο Πούτιν «αποκάλυψε» ότι είχε συμφωνήσει σε ανταλλαγή κρατουμένων στην οποία περιλαμβανόταν ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι και «είναι λυπηρό που πέθανε».

Ο βασικός όρος για την ανταλλαγή ήταν ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι δεν θα επέστρεφε στην Ρωσία.

Δεν ήταν ελεύθερες εκλογές λέει η Δύση

Την απουσία «ελεύθερων και δίκαιων εκλογών» στην Ρωσία κατήγγειλε μέσω του Χ (πρώην Twitter), ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε «την παράνομη οργάνωση εκλογών στο ουκρανικό έδαφος, την απουσία επιλογής για τους ψηφοφόρους και την απουσία ανεξάρτητου ελέγχου (της εκλογικής διαδικασίας) από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη».

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δεν σκοπεύει να συγχαρεί τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την επανεκλογή του, έκανε γνωστό η εκπρόσωπός του, ενώ το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρεται σε «ψευδοεκλογές», το αποτέλεσμα των οποίων δεν εκπλήσσει κανέναν.

«Σήμερα σκέφτομαι τους ανθρώπους στην Ρωσία που αγωνίζονται για την ελευθερία και την δημοκρατία και ζουν σε συνεχή κίνδυνο υπό το καθεστώς του Πούτιν. Δεν ξεχνάμε αυτούς τους γενναίους ανθρώπους», ανέφερε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ μέσω Χ, ενώ η εκπρόσωπός του, Κέρστιν Γκάμελιν, δήλωσε στην εφημερίδα Tagesspiegel ότι «δεν θα υπάρξει επιστολή (σ.σ. συγχαρητηρίων) προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν και έκανε λόγο για «λεγόμενες προεδρικές εκλογές» στην Ρωσία.

Από το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνεται μέσω X: «Οι ψευδοεκλογές στην Ρωσία δεν είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες, το αποτέλεσμα δεν εκπλήσσει κανέναν. Ο Πούτιν κυβερνά αυταρχικά, βασίζεται στην λογοκρισία, την καταστολή και τη βία. Οι “εκλογές” στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας είναι άκυρες και μια ακόμη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Πηγή: euronews.gr