Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών: Λειτουργία των Παθολογικών του Νοσοκομείου Καλαμάτας χωρίς γιατρό

Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών:  Λειτουργία των Παθολογικών του Νοσοκομείου Καλαμάτας χωρίς γιατρό

Χωρίς ειδικευμένο ιατρό παθολόγο ήταν από το βράδυ της Πέμπτης και χθες οι δύο Παθολογικές Κλινικές του Νοσοκομείου Καλαμάτας, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών του ΕΣΥ Μεσσηνίας, έπειτα από εντολή της 6ης ΥΠΕ και απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου για μετακίνηση του ιατρού που ήταν σε ενεργή εφημερία στην Καλαμάτα στο Νοσοκομείο Σπάρτης, προκειμένου να καλύψει τη σημερινή εφημερία.

Το σωματείο χαρακτηρίζει την κατάσταση ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς απειλείται η υγεία και η ζωή των νοσηλευομένων, ενώ ενημέρωσαν γι’ αυτό τον εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Ανακοίνωση-καταγγελία για το ζήτημα αυτό εξέδωσε και η παράταξη «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών».

Καταγγελία
Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο των Ειδικευμένων Ιατρών, «σήμερα 14/3/24 οι Παθολογικές Κλινικές της Νοσοκομειακής Μονάδας Καλαμάτας του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας βρίσκονται χωρίς ειδικευμένο ιατρό της ειδικότητας Παθολογίας σε ενεργή εφημερία. Με σχετική απόφαση της διοικήτριας του Γ.Ν.Μ. ο ιατρός που υπήρχε σε ενεργή εφημερία σήμερα (14/3/24) δε θα την εκτελέσει, προκειμένου να καλύψει την αυριανή εφημερία (15/3/24) στο Γ.Ν. Σπάρτης, στο οποίο μετακινείται έπειτα από σχετικό εντέλλεσθαι του διοικητή της 6ης Υ.Π.Ε.».

Υπογραμμίζει δε ότι η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας λόγω υποστελέχωσης λειτουργεί αποκλειστικά με τους γιατρούς στο «κόκκινο», καθώς εξαναγκάζονται να δουλέψουν ακόμη και συνεχή 48ωρα. «Παρόλη την επιβάρυνσή τους δεν καταφέρνουν να καλύψουν όλες τις ημέρες του μήνα με ασφαλή εφημέρευση, δηλαδή σε ενεργή εφημερία. Υπάρχουν ημέρες του μήνα που οι κλινικές βρίσκονται με ιατρό σε εφημερία μικτή ή ετοιμότητας και, δυστυχώς, υπάρχουν και μέρες στο μήνα που δεν υπάρχει καθόλου ιατρός σε κάποια από τις δύο κλινικές, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια των ασθενών», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Κίνδυνος
Στη συνέχεια αναφέρεται ότι το εφημεριακό πρόβλημα της Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Σπάρτης δεν προέκυψε από έκτακτες ανάγκες, αλλά είναι διαχρονικό, αποτέλεσμα της διατήρησης κενών των σχετικών οργανικών θέσεων, και ο διοικητής της 6ης Υ.Π.Ε. γνωρίζει ότι το πρόβλημα αυτό χρονίζει εξαιτίας και της παράλειψής του να μεριμνήσει για προκήρυξη των θέσεων.

«Επανειλημμένα έχουμε θίξει την επισφάλεια που ενέχει η μετακίνηση των ιατρών, δηλαδή τον κίνδυνο να τρωθεί η υγεία των νοσηλευομένων, αλλά και να κινδυνεύσει η ζωή τους. Πρόκειται για το αδίκημα της έκθεσης. Οι νοσηλευόμενοι έχουν το θεράποντα ιατρό τους. Οι ιατροί με το “εντέλλονται να εφημερεύσουν” δεν καθίστανται θεράποντες ιατροί των ασθενών του νοσοκομείου στο οποίο μετακινούνται. Απλά παρουσιάζονται σε αυτό ως σε σκοπιά. Η Ιατρική, όμως, δεν ασκείται έτσι. Η Ιατρική ασκείται από τους ιατρούς σε ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται στο τμήμα του νοσοκομείου στο οποίο υπηρετούν. Γνωρίζουν, έτσι, από την εισαγωγή τον κάθε ασθενή, καταλήγουν συλλογικά, υπό την επιστημονική ευθύνη του διευθυντή του τμήματος, σε διάγνωση και αγωγή, παρακολουθούν καθημερινά εάν απέδωσε ή όχι η αγωγή, την οποία μπορεί ακόμα και ν’ αλλάξουν. Η “βάρδιά” τους στη Ν.Μ. Σπάρτης είναι χωρίς γνώση της κατάστασης – πορείας της ασθένειας του ασθενούς, πράγμα που εκθέτει σίγουρα σε κίνδυνο και τον ασθενή, αλλά και τον ιατρό, στην περίπτωση που συμβεί το απευκταίο», καταλήγει η ανακοίνωση, με αίτημα να σταματήσουν οι μετακινήσεις.

Της Βίκυς Βετουλάκη