Square Lime: Μείωση 9% στις προκρατήσεις σε boutique ξενοδοχεία και βίλες σε Μάνη και Πελοπόννησο

Square Lime: Μείωση 9% στις προκρατήσεις σε boutique ξενοδοχεία και βίλες σε Μάνη και Πελοπόννησο

Το αποδίδει στη μείωση πτήσεων στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας

Μείωση 9% στην περιοχή της Μάνης και γενικότερα της Πελοποννήσου, σε ό,τι αφορά τις προκρατήσεις για το 2024, καταγράφουν οι αναλυτές της Square Lime, η οποία είναι εξειδικευμένη εταιρεία hotel management που εστιάζει αποκλειστικά στη διαχείριση boutique ξενοδοχείων και βιλών. Κάτι που αποδίδει στη μείωση των πτήσεων στο αεροδρόμιο Καλαμάτας.

Αντίθετα, οι αναλυτές της εταιρείας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες το «money – tourism», έχουν πολύ θετική εικόνα των προκρατήσεων στα boutique ξενοδοχεία της υπόλοιπης χώρας. Μάλιστα, κάνουν λόγο για ένα πολλά υποσχόμενο 2024 για τον boutique ξενοδοχειακό κλάδο, όχι όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, για την περιοχή μας…

Ανοδικά η χώρα
H εξειδικευμένη εταιρεία hotel management, που εστιάζει αποκλειστικά στη διαχείριση boutique ξενοδοχείων και βιλών, συγκεντρώνει υψηλής ποιότητας ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα για τον boutique κλάδο επί σειρά ετών, καθώς διαθέτει ευρύτατο χαρτοφυλάκιο ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σε πολλές νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές.

Συγκεκριμένα, με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία για το 2024, στη «μεγάλη εικόνα» για το σύνολο της χώρας οι κρατήσεις κινούνται ανοδικά. Σε συνέχεια ενός εξαιρετικού σε πληρότητες 2023, στο οποίο τα καταγραφόμενα καταλύματα σημείωσαν 14% αύξηση σε σχέση με τη χρονιά-ρεκόρ του 2019, η πορεία των κρατήσεων σε boutique ξενοδοχεία και βίλες κυμαίνεται επί του παρόντος στο +8% σε YTD (Year to Date) βάσει πληροτήτων (οι κρατήσεις που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα για όλο το 2024, σε σχέση με τις αντίστοιχες κρατήσεις που είχαν σημειωθεί στο ίδιο διάστημα πέρυσι για όλο το 2023).

Μείωση στη Μάνη
Η εικόνα αυτή, σύμφωνα με τους αναλυτές της, ενδέχεται να εξελιχθεί ακόμα πιο θετικά, καθώς αναμένεται μια μεγαλύτερη ροή σε last minute κρατήσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά. Είναι γεγονός ότι το Φεβρουάριο παρατηρείται μια διστακτικότητα στη ροή των κρατήσεων και από την αμερικανική αλλά και από την ευρωπαϊκή αγορά. Εδώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί ο αρνητικός αντίκτυπος στην ψυχολογία των ταξιδιωτών από τους δύο πολέμους στην ευρύτερη περιοχή, η συγκυρία της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, η διοργάνωση του Euro 2024, αλλά και η «δυνατή» είσοδος στο ανταγωνιστικό τοπίο άλλων χωρών, όπως η Αλβανία και το Μαυροβούνιο, οι οποίες κερδίζουν μερίδιο αγοράς.

Δυστυχώς, στην αναφορά τους για την περιοχή μας τα νέα δεν είναι το ίδιο θετικά. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην έρευνά τους: «Η Πελοπόννησος και η περιοχή της Μάνης συγκεκριμένα, δείχνουν μια πτώση της τάξης του 9% YTD για το 2024, η οποία εξηγείται εν μέρει και από τη μείωση των θέσεων των αεροπορικών εταιρειών που διαθέτουν πτήσεις προς Καλαμάτα και η οποία εντοπίζεται ιδιαιτέρως στη γερμανική αγορά».

Της Βίκυς Βετουλάκη