Τουριστικοί φορείς και σύλλογοι στον υφυπουργό Περιβάλλοντος για αιολικά πάρκα και υδατοκαλλιέργειες

Τουριστικοί φορείς και σύλλογοι στον υφυπουργό Περιβάλλοντος για αιολικά πάρκα και υδατοκαλλιέργειες

Ζήτησαν χωροταξικό σχεδιασμό για να μην υπονομευθεί η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη

Το χωροταξικό σχεδιασμό δραστηριοτήτων που συνδέονται με το περιβάλλον, όπως οι υδατοκαλλιέργειες και τα αιολικά πάρκα, για την αποφυγή υπονόμευσης της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης της Πελοποννήσου, ζήτησαν ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου, Ενώσεις Ξενοδόχων και Συλλογικοί Φορείς από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκο Ταγαρά, σε συνάντηση που είχαν τις προηγούμενες μέρες.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου και είχε ως βασικά θέματα την οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, σε εκτενές μέρος του ανατολικού παράκτιου τόξου της Πελοποννήσου, και την άνευ σχεδιασμού αδειοδότηση εγκατάστασης αιολικών πάρκων μεγάλης κλίμακας σε μεγάλο μέρος των ορεινών όγκων της Πελοποννήσου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο κ. Κωνσταντίνος Μαρινάκος, πρόεδρος του ΤΟΠ- επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο κ. Σπύρος Αποστολόπουλος, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου του «Αρκαδικού χωριού» – νομικός και ο κ. Γιάννης Λαγός, πρόεδρος της Ένωσης Φορέων Κ.ΑΛ.Ο.-Περιφέρειας Πελοποννήσου – οικονομολόγος.

Και νέα συνάντηση

Στο πλαίσιο του διαλόγου που αναπτύχθηκε, οι εκπρόσωποι μετέφεραν τον έντονο προβληματισμό των φορέων, των επιχειρηματιών και των κατοίκων των θιγόμενων περιοχών στην άνευ χωροταξικού σχεδιασμού υλοποίηση των έργων αυτών, εφόσον κάτι ανάλογο θα είχε ως αποτέλεσμα την τουριστική υποβάθμιση της Πελοποννήσου και την πλήρη ακύρωση των προσπαθειών που καταβάλλονται εκ μέρους όλων των εμπλεκόμενων με την αναπτυξιακή διαδικασία φορέων για την υποστήριξη ενός προτύπου τουριστικής ανάπτυξης με αειφόρα και βιώσιμα χαρακτηριστικά.

Από πλευράς του, ο υφυπουργός κ. Ταγαράς φάνηκε να κατανοεί σε βάθος τα ειδικότερα προβλήματα και τις αρνητικές επιδράσεις που μπορούν να ανακύψουν σε φυσικό και δομημένο περιβάλλον από ανάλογες δραστηριότητες και εξέφρασε την επιθυμία να αναζητηθούν, με την ανάλογη τεκμηρίωση, οι λύσεις εκείνες που θα επιτρέψουν μια ορθολογικότερη προσέγγιση των επίμαχων ζητημάτων, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγιή επιχειρηματικότητα και στην κάλυψη των αναγκών του ντόπιου πληθυσμού.

Και οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για το αμέσως προσεχές διάστημα με σκοπό τη συνέχιση των διεργασιών.